7’nci irtibat bürosu Diyarbakır’a
Türkiye genelinde 6 ilde bulunan Dışişleri Bakanlığı İrtibat Bürosu'nun 7’ncisi Diyarbakır’da açılıyor. İrtibat bürosunun tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır Temsilcisi olarak atanan İbrahim Mete Yağlı, açılacak büro ile Diyarbakır’dan dünyanın herhangi bir yerine irtibat kurmanın mümkün hale geleceğini vurguladı. Konuya ilişkin gazetemize konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise irtibat bürosunun ihracat yapan iş insanlarının önünü önemli ölçüde açacağını vurguladı. İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da 7’nci temsilcilik ve irtibat merkezinin Diyarbakır’da açılmasının kent adına büyük bir kazanım olduğunu söyledi
Remziye ÇELİK/Zişan ÇUHADAR
DİYARBAKIR YENİGÜN- Dışişleri Bakanlığı'nca daha önce İstanbul, İzmir, Antalya, Edirne, Gaziantep ve Hatay’da İrtibat Bürosu’nun 7’inci Diyarbakır’da açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Eylül'de imzalanan kararnameyle açılacak olan irtibat bürosunun tanıtımı düzenlenen basın açıklamasıyla yapıldı. Açıklamaya İl Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Dışişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır’a temsilci olarak atanan eski Bostvana Büyükelçisi İbrahim Mete Yağlı ve kentte faaliyet yürüten çok sayıda iş odaklı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
“DİYARBAKIR İÇİN BÜYÜK KAZANIM”
Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye'deki açtığı 7’nci temsilcilik ve irtibat merkezinin Diyarbakır’da açılmasının kent adına büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Diyarbakır’ın hem yerel, hem bölgesel çekim merkezi kimliğine, Dışişleri Bakanlığımızın bu temsilciliği ile uluslararası bir boyut ekleneceğine, öncelikle ve özellikle Diyarbakır’ın tanıtımı, uluslararası alana tüm değerleri, zenginlikleri ve güzellikleriyle taşınması ve bu bağlamda Diyarbakır’ımızın çok özel kazanımlar sağlayacağına inanıyoruz. Bu çok önemli ve Diyarbakır için değerli karar ve irade karşısında şahsım ve tüm Diyarbakır adına, Diyarbakır’a böyle bir temsilcilik açılmasını sağlayan başta sayın cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dışişlerimiz Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na içtenlikle şükranlarımı arz ediyorum. Şüphesiz bu süreçte katkıda bulunan vekil, sivil ve resmi tüm kuruluşlara da teşekkür ediyorum” dedi. Diyarbakır'ı sadece kendi sınırları içerisinde değil, uluslararası alana açılan bir konuma taşımayı amaçladıklarının altını çizen Güzeloğlu, “Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal olarak kalkınması, kentin tüm bileşenleri ile sürdürülebilir kılmak ve bu boyutta Diyarbakır'ı sadece kendi sınırları içerisinde değil Bölgesi'nin uluslararası alana açılan bir konuma taşımak amacındayız. Devam eden bütün büyük projelerimiz ve buna bağlı çalışma ve gayretlerimiz hep bu amacı içindir” diye konuştu.
“BÜRO EN KISA SÜREDE AÇILACAK”
Güzeloğlu’nun ardından söz alan Büyükelçi İbrahim Mete Yağlı ise Dışişleri Bakanlığı’nın 7’nci temsilcilik ve irtibat bürosunun faaliyetleri ve verilecek hizmetlerle ilgili bilgi verdi. Diyarbakır’dan dünyanın herhangi bir yerine irtibat kurmanın mümkün hale geleceğini belirten Yağlı, “Burada açılacak temsilciliğin adı Türkiye Cumhuriyeti mevzuatında irtibat bürosu olarak geçer. Diyarbakır gibi memleketimizin en güzel yerlerinden birinde Dışişleri Bakanlığımızın böyle bir irtibat bürosu açmasının uluslararası dış politika bakımından nedenleri de Diyarbakır’ın sınırını aşan sosyal ve ekonomik perspektifi içerisinde zaten yeterince vurgulanmış durumda. Dışişleri Bakanlığımız Türkiye’nin dış politikasında önem taşıyan, daha ziyade yoğun bir yabancı heyet trafiğine maruz. Yabancı trafiği uluslararası trafiğin yoğun olduğu şehirlerimizde bu irtibat bürolarını açar. İstanbul’da başlanması çok doğaldır. Sırasıyla İstanbul, İzmir, Antalya, Gaziantep, Edirne ve Hatay’da bu kapsamda görev yapan bir büro faaliyete girmiştir. Benim görevim 7'ncisi açılacak olan irtibat bürosunun kuruluş çalışmalarını sonuçlandırmak ve daha sonra mevzuatta öngörülen çerçevede hizmet vermek olacaktır. Bu bürolar Dışişleri Bakanlığının, devletin diğer kurum ve kuruluşlarının Cumhurbaşkanlığı makamımızda yaptığı istişareler sonucunda bu büronun açılmasına karar verilir ve Dışişleri Bakanlığımızın önerileri doğrultusunda Cumhurbaşkanımızın onayıyla bu büronun açılış sürecinin ilk adımı atılır. 10 Eylül tarihi, Cumhurbaşkanımız tarafından bu kararnamenin imzalanması tarihidir. Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu 30 Eylül tarihi itibariyle bana bu görevi yazılı olarak tebliğ etmiştir. Ben de iki gün sonra Diyarbakır’a ulaştım. Birtakım hazırlıklarımız olacak. Dışişleri Bakanlığımızın bina ile ilgili onay süreci var. Teknik donanım itibarıyla de bazı şeylerin tamamlanması gerekiyor. Ama güzel bütününde inşallah hepinizin davet edileceği, yine beraber olacağımız güzel bir törenle umut ediyorum bu sene içerisinde en erken bir tarihte bu büromuzu açmış olacağız” şeklinde konuştu.
KAYA: BİZİM İÇİN BU ÇOK ÖNEMLİ
Kente açılacak olan İrtibat bürosu, iş insanları tarafında olumlu karşılandı. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, İrtibat bürosunun ihracat yapan iş insanlarının önünü önemli şekilde açacağını düşünenlerden. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kaya, “Geçen ay Dışişleri Bakanımızı ziyaret ettiğimizde özellikle söylediğimiz üç konudan biri de buydu. Diyarbakır’da bizlere bir dışişleri temsilciliğinin açılması ki yasada en fazla yedi tane açılanabiliyor ve Türkiye’de şu an altı tane var. Yedincisi Diyarbakır’da açıldı. Bizim için bu çok önemli. Aynı anda odamızda da vize merkezleri açtırıyoruz. İDAT VFS ile anlaşma yaptık. İDAT açtı VSF de bu ay açtıracak. Temel hizmetler diye ifade edebileceğimiz İçişleri bakanlığı temsilcisi merkezleri bir ticaret ve sanayi ile uğraşan iş insanları için çok önemli merkezler. Bulunduğumuz yerde dünyanın her yeri ile ilgili bilgiler almak, gideceğimiz yerdeki gerek can güvenliği, gerek iş olanakları ve gerekse ikili görüşmeler ile bir temsilciliğin olması ister istemez ticaret, ihracat yapacak iş insanlarımızın önünü önemli şekilde açacaktır” dedi.
“ÜRÜNLERİMİZİ DENİZAŞIRI ÜLKELERE DE SATABİLMEMİZ İÇİN BU BÜRO GEREKLİYDİ”
Bölgenin birçok iş sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kaya, açılacak merkezin gerekli olduğunu söyledi; “Sadece çantanızı alarak bir ülkeye giderek artık ticaret yapamıyorsunuz. Bunun riskleri ve alanları, hangi ürünleri yapabileceğinizle, satabileceğinizle ilgili elçilikler içerisinde ticari ateşeler vardır. Burada bir temsilciliğin açılması o ateşelere ulaşmak, onlardan bilgi almak ve bölgede üretilen ürün hakkında bilgi almak ki hızla artan bir ürün destinasyonumuz var. Bölge, tarımda, tekstilde ve madencilik sektöründe ülkenin sayılı merkezlerinden biri. Bizim bu ürünleri sadece yurt içine değil, yurt dışına ve sadece komşularımıza da değil, daha denizaşırı ülkelere de satabilmemiz için bu merkez bizim için gerekliydi. Biz bunun üzerinde ısrarla duruyorduk. Buradan da bu anlamda Dışişleri Bakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Diyarbakır için çok kısa zamanda gerçekleştirdi. Biz iş insanları olarak hükümetimizin bu girişimini, Diyarbakır’daki potansiyeli görmesi ve bu potansiyelin uluslararası alanda nasıl yer bulabilir ve buna verdiği değer olarak değerlendiriyoruz.”
“TEMSİLCİLİK DİYARBAKIR’DAKİ İŞ İNSANLARINA ÖNEMLİ OLANAKLAR AÇACAKTIR”
Açılacak olan elçiliğin Diyarbakır’daki iş insanlarına olanaklar sağlayacağını belirten Kaya, sözlerini şöyle tamamladı;
“İnanıyorum ki bu temsilcilik Diyarbakır’daki iş insanlarına önemli olanaklar açacaktır. Özellikle de ihracat üzerinden. Dünyada en çok elçiliği olan ilk beş ülkeden biriyiz. Bu, dünyanın her yerine Diyarbakır’a ürün satabiliriz anlamına gelmektedir. O ülkedeki elçilikler ile Diyarbakır’daki açılacak olan elçiliğin birebir temaslarıyla biz bunu iş insanlarımıza yansıtacağız. Büyükelçimizle sürekli birlikte çalışacağız. Her ne kadar dışişleri elçilik gibi görünse bile aslında yereldeki sivil toplum ve iş insanlarının çalışmalarına katılan bir yapısı var. Biz mevzuatını da bildiğimiz için bunu önemsiyorduk. Bugün yurt dışından, komşu ülkelerden Habur kapısını kullanarak burayı kullanacaklar ve Türkiye’den yurt dışına gideceklerin dışişlerinde, kapıda karşılaştıkları bazı diplomatik veya pasaportsal bazı sorunlarda dışişleri birebir çözüm noktası. İnsanlar bunu çözebilmek için en yakın merkez olan Antep’e veya Ankara’ya gidip çözmek zorundaydılar. Şimdi tüm sorunlar için, sağlık turizmi, kültür turizmi olabilir bunları birebir çözme noktası burası olacak. Bölge önemli bir sağlık merkezi. Suriye’den, İran’dan, Irak’tan insanlar buraya gelip tedavi olmak istiyor. Bunlar bizim kardeşimiz, dostlarımız. Ama gelişlerinde vizelerdeki uygulamalar ve gerekse de vizedeki ücret yüksekliğini sürekli dışişlerine iletmek zorunda kalıyorduk. Bu yoğunluk içinde çözüm zorlaşıyordu. Ama şimdi çözüm Diyarbakır’ın ayağına geldi."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.