Türkiye israfta ilk sıralarda
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül, 67 ülkenin yer aldığı gıda kaybı ve israf başlığı altında yaptıkları çalışmada Türkiye'nin 65'inci sırada yer aldığını kaydetti.
DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül, "Türkiye'de israf kültürüne dönüşen serpme kahvaltıya karşıyız. Getirilen gıdaların birçoğu tüketilmeden çöpe gidiyor" dedi. Türkiye’de yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını hesaplayan TİSVA, bu miktarın 12 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu. Son zamanlarda yaygınlaşan israfın sadece serpme kahvaltı türünde yaklaşık 100 milyar liralık gıdanın israf edildiğini belirten Akgül, israfın bir davranış bozukluğu olduğuna vurgu yaptı. Akgül, israf kültürünün azaltılması için topyekûn bir seferberlik başlatılması gerektiğini söyleyerek, serpme kahvaltılarda ürünlerin müşterilerin isteğine göre ya da porsiyonlarının azaltılarak getirilmesi gerektiğini vurguladı.
‘OTELLERDEKİ İSRAF YÜKSEK BOYUTLARDA’
Akgül, serpme kahvaltıda gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiğini belirtti. Otellerde uygulanan 'her şey dâhil, ultra her şey' dâhil gibi sistemlerden kaynaklanan israfın da yüksek boyutlarda olduğunu belirterek, bu konuda da çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Evsel gıda atıklarının önümüzdeki yıllarda artacağını tahmin ettiklerini kaydeden Akgül, israfın Türkiye için büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Gıdaya harcanacak gelirin artmasına paralel olarak israfın da arttığını ifade eden Akgül, "Gıda atıklarının, ekonomi ve toplum gibi çeşitli alanlara doğrudan etkisi bulunmaktadır. Dünyanın bugün karşı karşıya kaldığı büyük miktarda gıda israfı, haneler de dâhil olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca olumsuz etkilere yol açıyor. Bu nedenle, gıda israfının önlenmesi veya azaltılması, tüm dünyada kaynakların etkin kullanımını sağlamak için acil bir ihtiyaçtır. Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte biri kayboluyor veya israf ediliyor. Bu miktar yıllık 1,3 milyar ton gıdaya denk geliyor. Gelişmiş ülkelerde israf edilen gıdanın maliyeti 680 milyar dolarken, gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 310 milyar doları buluyor." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.