2019 Mayıs ayının en önemli 10 arkeoloji haberi
2019 yılının Mayıs ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en 08i derledik.
10- Tibet’te 160.000 Yıllık Denisovalı Fosili Bulundu
Sibirya dışında keşfedilen ilk Denisovalı kalıntısı, soyu tükenmiş kuzenlerimizin, bizim türümüz gelmeden çok önce Tibet’te aşırı yüksek rakımda yaşadığını gösteriyor.
Tibet’te, şimdiye dek Sibirya dışında keşfedilen ilk Denisovalı fosili bulundu! Bu keşif, soyu tükenmiş kuzenlerimizin, düşündüğümüzden daha geniş bir alanda yaşadığını ve kökenlerimiz hakkında uzun süredir devam eden bir tartışmanın anlaşılmasına dair ipuçları veriyor.
9- 1000 Yıllık Şaman Kesesinde Halüsinojenler Bulundu
Bolivya’da bulunan ve 1.000 yıl önce bir şamana ait olabileceği düşünülen aletlerde beş farklı uyuşturucunun izleri tespit edildi.
Bolivya’da bir kaya sığınağında bulunan 1000 yıllık uyuşturucu aletleri koleksiyonu, kokain ve ayahuasca bileşenleri de dahil olmak üzere beş psikoaktif kimyasalın izlerini taşıyor. Araştırmacılar bu keşfin, Güney Amerika’daki tek bir arkeolojik buluntuda tespit edilen en fazla psikoaktif bileşik olduğunu söylüyor. Bu uyuşturucuların elde edildiği bitkiler, bulundukları yayla bölgelerine özgü değillerdi, bu yüzden buraya ticaret ağları veya seyahat eden şamanlar tarafından getirilmiş olabilirler.
8- Yarasa Kanatlı Yeni Dinozor Türü Keşfedildi
160 milyon yıldan daha uzun bir süre önce, Çin ormanları tuhaf bir yırtıcı hayvana ev sahipliği yapıyordu: ağaçtan ağaca süzülen, derimsi yarasa kanatlı küçük bir dinozor.
Yeni keşfedilen fosil, kanatlarında büyük zar izleri bulunan ikinci tüylü dinozor. Hayvanın yeni belirlenen cinsinin adı Ambopteryx. Paleontolog Min Wang, “Benim için en heyecan verici olan şey, bazı dinozorların uçuyor olması veya bir çeşit uçuş yeteneğine sahip olması için çok farklı yapılar geliştirdiklerini göstermesi.” diyor.
7- Manisa’da Bronz Çağ İnsanları Volkanik Patlamayı İzlemiş
Manisa’nın Kula ilçesindeki ayak izleri, 4.700 yıl öncesinde volkanik patlamayı izleyen insanlara ait çıktı.
Arkeologlar UNESCO Kula Jeoparkı’ndaki (Manisa) Kanlıtaş kaya resmi, bir volkan konisinin çok yakınında, volkanik kül içinde korunmuş halde bulunan insan ayak izlerinin oldukça yakınında yer alıyor. Kula ayak izleri olarak da bilinen bu fosil izler, Çakallar volkan konisinin oluşumuna insanların şahit olduğunu şüphe götürmez şekilde kanıtlıyor. Şimdi ise yapılan yeni radyometrik yaş tayinleri yüksek bir kesinlikle volkanik patlamanın Bronz Çağı’nda, günümüzden 4.700 yıl önce olduğunu gösteriyor.
6- Nero’nun Sarayında Gizli Sfenks Odası Keşfedildi
Roma İmparatoru Nero’nun sarayının kalıntılarında, Kolezyum yakınlarındaki tepelerin altına gizlenmiş gizli bir tonoz keşfedildi.
Kolezyum Arkeoloji Parkı’ndan yapılan açıklamaya göre, oda yaklaşık 2.000 yıl boyunca saklı kalmıştı ve muhtemelen MS 65 ile MS 68 yılları arasına tarihleniyor. Sfenks Odası olarak adlandırılan oda, bir sfenks de dahil olmak üzere gerçek ve mitolojik yaratıkların duvar resimleriyle zengin bir şekilde süslenmiş.
5- 14.000 Yıllık Mağarada Emekleyen Çocuk İzleri Bulundu
Yaklaşık 14.000 yıl önce, beş yalın ayak insandan oluşan bir grup, mağaranın içinde yürümüş ve hatta karanlık bir geçitten sürünerek geçmiş.
İncelenen el ve ayak izlerine göre bu grupta, iki yetişkin, bir genç ve iki çocuk vardı. Bu insanlar, yollarını aydınlatmak için büyük olasılıkla mağarada arkeologların da bulduğu çam sopaları (Pinus) yakmıştı. Grotta della Bàsura adındaki mağara Kuzey İtalya’da yer alıyor. Mağaranın tavanı o kadar alçaktı ki, bazı kısımlarda bu antik kaşifler sürünmek zorunda kalmıştı ve emekleme pozisyonunda insan ayak izlerinin ilk kanıtını geride bırakmışlardı.
4- İnsan ve Neandertal, Gizemli Ortak Atadan Evrimleşmiş
İnsanlar ve Neandertaller, düşünülenden çok daha erken, 800.000 yıldan daha uzun bir süre önce gizemli bir ortak bir atadan ayrılmış.
Modern insanlar ve Neandertaller, yaklaşık 1000 dişin analizine göre, en az 800.000 yıl önce birbirinden ayrılmış olabilir. Bu yeni sonuç, insanlar ve Neandertaller arasındaki ayrımın 500.000 ila 300.000 yıl önce gerçekleştiğini ortaya koyan antik DNA analizlerine dayanan tahminlerden çok daha eski.
3- Tutankamon’un Mezarındaki Sarı Cam Gizemi Çözüldü
Firavun Tutankamon’un göğüs kısmındaki süsler, 29 milyon yıl önceki meteor patlaması sonucu oluşan sarı camlardan yapılmış.
Yaklaşık 29 milyon yıl önce, Mısır’ın batı çölünün kumları erimiş ve küçük boyutlarda sarı camlar oluşmuştu. Bu camlardan bazıları ile firavun Tutankamon’un göğüs kısmının süslendiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre, Mısır Kralı Tutankamon’un yanına gömülen antik mücevherlerde bulunan Libya Çöl Camı, yaklaşık 29 milyon yıl önce göktaşı etkisi sonucu oluşmuş.
2- Çin’de 300.000 Yıllık İnsan Kemikleri Bulundu
Doğu Çin’in Anhui Eyaletindeki bir kazı alanında, yaklaşık 300.000 yıl öncesine dayanan 30’dan fazla insan fosili keşfedildi.
Ayrıca eski insanlar tarafından kullanılan 100’den fazla taş alet ve 40’tan fazla memeli türün fosili de bulundu. Keşiflerin Doğu Asya kıtasındaki eski insanların nasıl evrimleştiğine dair yeni bir ışık tutması bekleniyor. Test sonuçlarına dayanarak, 16 kişiye ait olan insan fosillerinin yaşı, Pleistosen döneme, 275.000 ila 331.000 yıl arasına aitti.
1- Burdur’da Bulunan Antik İnsanların Yüzü Canlandırıldı
Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti’nde iskeletleri bulunan Roma ve Bizans döneminde yaşamış iki insanın yüzleri yeniden canlandırıldı.
Araştırmacılar, iskelet kalıntılarına dayanarak, burada yaşamış iki insanın yüzünü yeniden canlandırdı. Bu yüzlerden biri Roma döneminde yaşamış bir adama (MS 3. yüzyılın başları), diğeri ise Bizans döneminde yaşamış bir kadına (11.-13. yüzyıl) aitti. Araştırmacılar, bu insanların gerçek isimleri bilinmediğinden, “Rhodon” ve “Eirènè” olarak adlandırdılar. (Kaynak: Arkeofili)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.