Freedom House Raporu: Türkiye’de basın özgürlüğü geriliyor

Freedom House Raporu: Türkiye’de basın özgürlüğü geriliyor
ABD merkezli düşünce özgürlüğü kuruluşu Freedom House, 2019 Özgürlük ve Medya raporunu yayınladı. Raporun bu seneki başlığı ise "Aşağıya Sarmal" DİYARBAKIR...

ABD merkezli düşünce özgürlüğü kuruluşu Freedom House, 2019 Özgürlük ve Medya raporunu yayınladı. Raporun bu seneki başlığı ise "Aşağıya Sarmal"

DİYARBAKIR YENİGÜN - Dünyada demokrasinin yaygınlaşmasını ve düşünce özgürlüğünü desteklemek amacıyla kurulan ABD merkezli Freedom House dünya genelinde basın özgürlüğünü değerlendiren yıllık raporunu  yayınladı. Rapora göre basın özgürlüğü dünya genelinde düşüş içerisinde olduğu açıklanırken,  Türkiye gibi baskıların yoğun olduğu ülkelerde alternatif medya platformların giderek daha fazla ilgi gördüğü belirtildi.

“Özgürlük ve Medya 2019” başlıklı raporda Türkiye bu yıl da basın özgürlüğünde ‘sınıfta kalan’ ülkeler arasında yer aldı.

Gerçeğe dayalı gazetecilik demokrasi için temel gereksinim

Medya özgürlüğünün son 10 yılda dünya çapında gerilemekte olduğu belirtilen raporda, demokratik güçler, medyanın ülkelerindeki bağımsızlığını desteklemekten vazgeçmeleri halinde basın örgütlerinin sanal olarak neslinin tükenme tehlikesi altına girebileceği belirtildi.

Basın özgürlüğü ihlallerinin, uzun süren baskı ortamlarında geri tepebileceği belirtilen raporda dürüst ve gerçeğe dayalı gazeteciliğin demokratik özgürlükler için temel gereksinim olduğu ifade edildi.

Türkiye’de de basın özgürlüğü geriliyor

Raporda, Türkiye’nin basın özgürlüğünün kısa zamanda çok büyük gerileme gösterdiği belirtilerek artık halkın sadece dörtte birinin basına güven duyduğu belirtildi.

Raporun Türkiye’ye ayrılan kısmında, Türkiye’de, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL süreciyle birlikte yaklaşık 150 medya kuruluşunun kapatıldığı ve yüzlerce gazetecinin hukuki dayanak olmaksızın teröre destek suçlamasıyla yargılandıkları ifade edildi.

Türkiye’deki baskıların gazetecileri online platformalara yönlendirdiği ve bunun sonucunda bir çok yeni platform ortaya çıktığı açıklandı. Örnek olarak ise Ünsal Ünlü’nün evinden yaptığı podcast yayınları, Dokuz8’in dijital habercilik çalışmaları, Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan Yavuz Baydar’ın Ahval ve Can Dündar’ın Özgürüz platformları gösterildi.

Dünya genelinde birçok hükümetin denetleyemediği için internet haberciliğini istemediği, bununla birlikte uluslararası dijital platformların sansürü önlemede son derece etkili olduklarının vurgulandığı raporda, Medyascope’un YouTube Kanalı üzerinden yaptığı yayınlar örnekler arasında gösterildi.

Türkiye'nin durumu

Özgürlük Skoru: 31 (0 en düşük 100 en yüksek)

Özgürlük ratingi: 5.5/7 (7 en düşük)

Politik Haklar: 5/7

Sivil Haklar: 6/7

Genel görünüm: "Başlarda özgürlük adına bazı reformlar yapmış olan AK Parti hükümetinin temel haklar alanında giderek artan hoşgörüsüzlüğü 2016'daki darbe girişimi sonrası otoriter doğasının tam anlamıyla konsolide olması ile sonuçlandı. 2017'de yapılan anayasal değişiklikler devlet başkanının elini güçlendirirken seçim koşullarını daha kötü hale getirerek muhalefet partilerinin Erdoğan'ın kontrol gücünü dengelemesini zorlaştırdı."

Karanlıkta yol gösterici ışıklar

Raporda küresel basın özgürlüğü tablosu tamamen kasvetli değil denilerek Etiyopya, Malezya, Ermenistan, Ekvador ve Gambiya örnek gösterildi ve son iki yılda bu ülkelerin en cesaret verici demokratik ilerleme örnekleri sergiledikleri belirtildi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.