‘Formda Kürtçenin olmaması suçtur’

‘Formda Kürtçenin olmaması suçtur’
Okul müdürlüklerinde seçmeli derslerle ilgili verilen formlarda eksikliklerin olmasıyla ilgili konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, formlarda Kürtçe...
Okul müdürlüklerinde seçmeli derslerle ilgili verilen formlarda eksikliklerin olmasıyla ilgili konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, formlarda Kürtçe seçmeli derse yer verilmemesinin suç olduğunu söyledi. Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir ise tercih ve seçme hakkının veliler ve öğrencilerin elinde olduğunu kaydetti

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, okul müdürlüklerinde seçmeli derslerle ilgili verilen formlarda eksikliklerin olmasıyla ilgili konuştu. Eren ve Tekdemir, Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Nahit Eren, Kürtçe seçmeli derslerle ilgili olarak verilen formlarda Kürtçe ve Zazaca seçeneğinin olmaması durumuyla ilgili Rûdaw’a görüşlerini aktardı.

“Diyarbakır Barosu olarak sürecin takipçisiyiz”

Söz konusu durumun eğitim-öğretim hakkının engellenmesi demek olduğunu kaydeden Eren, şu ifadeleri kullandı: “Şöyle bir şey var; iktidar tarafından büyük bir heyecanla dile getiriliyor. Türkiye’de 20212 yılından bu yana Kürtçenin seçmeli ders olarak seçilip bu konuda eğitim verilebileceğine dair. İktidara yakın medya tarafından sürekli haberleştirilen bir konu. ‘Bu iktidar döneminde hiçbir zaman Kürtçeye yönelik bir asimilasyon ya da Kürtçe karşıtı bir tutum olmadı.’ Böyle deniliyor. Hoca sorunu vardı deniliyordu ama bu alanda kadro açılmadığını çok iyi biliyoruz. Halbuki Artuklu Üniversitesi’nde birçok kişinin mezun olup bu alanda eğitim aldığını biliyoruz. Son zamanlarda yeni bir problem var. Okullarda seçmeli derse yönelik verilen formlarda Kürtçenin ya da Zazacanın yer almadığını, eksik verildiğini ve dil isimlerinin yazılmadığını biliyoruz. Hatta bazılarında dil eğitimine yönelik hiçbir şey yazılmadığını görüyoruz. Bu suçtur.  Bir okulun sorumlusu olarak MEB’in tüm seçmeli derslerinin isimlerini öğrenci ya da velilerin önüne koymak zorundasınız. Bu tercihi kendisine sunmanız gerekiyor. Bu bir anayasal haktır, bir eğitim hakkıdır. Yoksa öbür şekliyle eğitim öğretim hakkının önüne geçmiş oluyorsunuz. Bu anlamda biz Diyarbakır Barosu olarak bize gelen şikayetler ve talepler konusunda sürecin takipçisiyiz.”

“Veliler özgürdür, tercih ve seçme hakkı velinindir”

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir de Rûdaw’a verdiği demeçte tercih ve seçme hakkının veliler ve öğrencilerin elinde olduğunu belirtti. Tekdemir, okul idarelerinin gereğini yapmak zorunda olduklarını kaydederek şu değerlendirmede bulundu:

“MEB’in il milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla okullara gönderdikleri formlara ulaşılabilir. Okul idarelerinde var olan mevcut formlarda öğrencilerin seçebileceği seçmeli dersler sıralıdır. Dolayısıyla bu seçmeli derslerle ilgili velileri aydınlatmanın öğrencilerin seçebileceği derslerle ilgili bilgi aktarımının değerini taktir ediyoruz, önemsiyoruz. Bu anlamda herhangi bir kısıtlamaya gitmenin, velileri eksik bilgilendirmenin çok yanlış sonuçları olur.

‘Kendini velinin yerine geçirmek suçtur’

Kürtçe dersleri için ister Kurmanci ister Zazaki ister Kuranı Kerim ister Temel Dini Bilgiler olsun, hangi seçmeli derslerin seçileceği konusunda tercih hakkı velinindir. Dolayısıyla kendini veli yerine geçirmenin hiçbir gereği yok, yanlıştır ve suçtur. Bu anlamda ilimizde bize herhangi bir şikayet ulaşılabilmiş değil. Ama okul idaresi tarafından herhangi bir kısıtlama yapıldığına dair bir şikayet varsa ilgili yerlere başvurulmalı. Bu noktada tüm velilere çağrımız şudur: Çocuklarımızın alabileceği seçmeli derslerle ilgili tabloyu görebilirler, okul idareleri bu tabloyu vermekle yükümlüdürler. Veliler özgürdür, tercih ve seçme hakkı velinindir. Okul idareleri de veliye yardımcı olmak zorundadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.