'Endüstriyel kenevire bölgede de yasal üretim olanağı sağlanabilir'

'Endüstriyel kenevire bölgede de yasal üretim olanağı sağlanabilir'
DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, Tıbbi kenevire ve Tarımsal İyileştirme Yasaları kapsamına alınan endüstriyel kenevire bölgede de yasal üretim...

DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, Tıbbi kenevire ve Tarımsal İyileştirme Yasaları kapsamına alınan endüstriyel kenevire bölgede de yasal üretim olanağı sağlanabilir” dedi.

DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, Bölgede narkotik suçlar ve insanların kriminalleşmesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, Bölgede narkotik suçlarla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Bölgemizde kenevir ekimi, bakımı, toplama, işleme, dağıtım ağı, pazar oluşturmaya dahil olan geniş bir kesim suç işlemektedir. Böylece hem uyuşturucuya erişim kolaylaşmış, hem de elde edilen gelir geçim ve lüks yaşam aracı olmuştur. İstihdamın, ücret politikasının, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin gereken düzeyde olmadığı bölgemizde uyuşturucu üretimi, dağıtımı ve kullanımı da önemli problemlerimizden biridir. Bölgemizin bazı noktalarından Türkiye’ye uyuşturucu girişi önlenemezken, bazı yörelerimizde de kenevir üretiminin önüne geçilememektedir. Özellikle Lice ve Yüksekova’nın narkotikte uluslararası kötü ve yerleşik bir ünü vardır. Saygıdeğer olmayan bu üne karşı bölgemizin uyuşturucu üretimi, taşınması ve kullanılmasına karşı bir politikası, eylem planı bulunmamaktadır. Uyuşturucu satıcılarını engellemek kadar üretiminin, sınır kapılarından girişinin ve taşınmasının önüne geçilmelidir.”

Bölgede ciddi narkotik problemi var

DİERG’in geçtiğimiz eğitim yılında okullarda uyuşturucu kullanımı konusunda ön araştırma yaptığına değinen Prof. Dr. Yağan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentteki ortaokullarda uyuşturucu kullanan öğrencilere rastlandığı, yaygınlaşmasının önlenemediği eğitimin bileşenlerince ve alanın uzmanı hekimlerce sıkça tartışılmaktadır. İçişleri Bakanlığı 21 Haziran 2022 tarihinde 4200 polis ile Diyarbakır merkezli 11 kentte uyuşturucu satıcılarına yönelik projeli operasyon yaptı. Operasyon bölgemizin ciddi bir narkotik probleminin olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İçişleri Bakanlığı’nın bölgemizdeki bağımlı ve narkotik suçlu sayısını demografik tasnifle birlikte açıklaması durumu kavramaya yardımcı olabilir, gerekiyorsa kriz durumu ilan edilebilir.”

‘Endüstriyel kenevire bölgede de yasal üretim olanağı sağlanabilir’

Endüstriyel kenevire bölgede de yasal üretim olanağı sağlanabileceğine işaret eden Yağan, “Türkiye’de 1 milyar dolarlık pazar oluşturmak için 2016’da devlet eliyle sanayi tipi kenevir ekimine başlandı ancak izin verilen 19 kent (Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak) arasında bölge ili olarak sadece Malatya bulunmaktadır. Tıbbi kenevire ve Tarımsal İyileştirme Yasaları kapsamına alınan endüstriyel kenevire bölgede de yasal üretim olanağı sağlanabilir” dedi.

‘Kontrollü ekime izin verilmezse, yasadışı kenevir ekimine karşı daha etkili önlemler alınmalı’

Kontrollü ekimin yasadışı üretimi önleyeceğine vurgu yapan Yağan, şu ifadeleri kullandı: “Yasadışı kenevir üretimini önlemenin yolu bölgemizde kontrollü ekime başlatılması olabilir. Böylece en azından kenevir üretimi kontrol altına alınabilir ve elde edilen uyuşturucuya kolay erişim güçleşebilir. Kontrollü ekime izin verilmezse, yasadışı kenevir ekimine karşı daha etkili önlemler alınmalıdır. Bölgemizin üniversiteleri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, atanmış ve seçilmiş yöneticileri, aktivistlerin soruna ve çözüm yollarına ilgileri gerekmektedir.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.