Emeğin Gücü Derneği Diyarbakır’da çalışmalarına başladı

Emeğin Gücü Derneği Diyarbakır’da çalışmalarına başladı
Türkiye'de 10 kentte örgütlenen Emeğin Gücü Derneği, Diyarbakır'da da örgütlenmek için işçilerle bir araya geldi. Dernek Başkanı Mustafa Adnan Akyol,...

Türkiye'de 10 kentte örgütlenen Emeğin Gücü Derneği, Diyarbakır'da da örgütlenmek için işçilerle bir araya geldi. Dernek Başkanı Mustafa Adnan Akyol, "Sömürünün olduğu her yerde olacağız" dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - İşçi ve emekçilerin bir çatı altında toplanması hedefiyle kurulan Emeğin Gücü Derneği, Diyarbakır'da temsilcilik açmak amacıyla kentte bir araya geldi. İstanbul, Adana, Kahramanmaraş, Van gibi Türkiye’nin 10 ilinde örgütleme çalışmaları yürüten Emeğin Gücü Derneği üyeleri, Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Rihan Parkı'nda bulunan bir kafede bir araya geldi. Örgütlenme sorunun tartışıldığı toplantıda, bir araya geliş amaçlarını değerlendiren Dernek Başkanı Mustafa Adnan Akyol, kentte birçok sektörde çalışan işçilere ulaşıp örgütlenme ağını oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Gelinen süreçte işçilerin yaşadığı sıkıntıları işçilerle paylaşan Akyol, en yakın zamanda kentte işçilerle eğitim ve toplantılar gerçekleştirerek, dernekleşeceklerini söyledi.

Amaç bütün işçileri bir araya getirmek

Derneğin örgütlenme çalışmalarına ilişkin Akyol, son yıllarda işverenler ve iktidarların aldığı kararlar ve çıkardığı kanunlarla işçilerin çok fazla sömürüldüğüne dikkat çekti. Baskıların arttığına, kazanımların giderek gasp edildiğine ve işçilerin köle gibi kullanıldığı bir dönemde örgütlenmeye ihtiyaç duyduklarını ifade eden Akyol, "Bütün işçileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir model oluşturmak istedik. Bunun içinde birçok ilde örgütleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün derdimiz sınıfı birleştirmek. Yaklaşık 1 buçuk yıldır bu çalışmaları yürütüyoruz. Yaptığımız en büyük çalışma işçilere ezilen bir sınıf olduklarını anlatıyoruz. Tabi bunu da toplantı ve eğitimlerle sürdürüyoruz. İlk derdimiz bu. Bunu işçi öğrendikten sonra yani patronsuz bir dünya olabileceğini ve patronların işçiler sayesinde ekmek değil pasta yediğini söylüyoruz" diye konuştu.

‘Sömürünün olduğu her yerde olacağız’

Kendisinin de yıllardır işçi olduğunu ve karşılaştığı zorlukları bildiğini, haklarının elinden alınmış olduğunu belirten Akyol, hem gelinen süreçte hem de çalışırken yaşadığı gasp ve sömürü düzenini çok iyi bildiğini aktardı. "Bunun için bir şeyler yapmak lazım" diyen Akyol, "Bugünkü işçiler ile tarih öncesin de ki işçilerin arasındaki fark sadece boyunlarda olmayan zincirdir. O gün ki insanlar sadece karınlarını doyurmak için çalışıyorlardı ama bugün açlık sınırının altında maaş alıyor işçiler. Yani köle sistemi devam ediyor. İşçilerin çalışma koşulları çok zor. Görüyoruz birçok işçi çalışırken yaşamını yitiriyor" ifadelerini kullandı. Diyarbakır'da örgütlenme nedenlerini "İşçiler neredeyse biz oradayız" sözleriyle açıklayan Akyol, işçi sömürüsünün Türkiye’de olduğu gibi bölgede de devam ettiğini ifade etti. Akyol, her şeye rağmen bölgede de örgütlenme çalışmaları yürüteceklerini sözlerine ekledi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.