VİDEO HABER - Sıfır araçlar karaborsaya düştü!

VİDEO HABER - Sıfır araçlar karaborsaya düştü!
Kimi otomobil bayilerinin stokçuluk yaptığını, araçların karaborsaya düştüğünü belirten sektör temsilcileri, durumu fırsata çeviren kimi bireysel...
Kimi otomobil bayilerinin stokçuluk yaptığını, araçların karaborsaya düştüğünü belirten sektör temsilcileri, durumu fırsata çeviren kimi bireysel ve kurumsal satıcılar da ellerindeki araçları değerinin çok üstünde satışa sunduğunu söyledi

YENİGÜN HABER - Batman Auto Store (Otomobil Mağazası) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gönkek, İLKHA muhabirine, küresel Çip krizi ve otomobil parçalarındaki tedarik sorunun halen devam ettiğini belirtti. İkinci el araç fiyatlarının fahiş oranda arttığını, vatandaşların bütçelerine göre araç bulmakta zorlandığını ifade eden Gönkek, galerici esnafın ise sattıkları araçları aynı fiyata bir daha alamadıklarını anlattı.  Kimi bireysel ve kurumsal satıcıların, aldıkları araçları değerinin çok üstünde satışa çıkarttıklarını, bu nedenle ne araç bulabildiklerini ne de değerinde herhangi araç alabildiklerini kaydetti. Yaşanan durumun her geçen gün kötüye gittiğini, yetkililerin acilen bu soruna bir çözüm bulmaları gerektiğini vurgulayan Gönkek, aksi halde birçok galerici esnafın iş yerini kapatmak zorunda kalacağını söyledi.

“Araç fiyatları aldı başını gitti”

Ülkenin pandemiyle birlikte çok sıkıntılı günler geçirdiğini dile getiren Gönkek, “Özellikle son birkaç ay içesinde döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle de araç fiyatları aldı başını gitti. Otomotiv sektöründeki son durumdan çok şikâyetçiyiz. Sattığımız aracı yerine koyamıyoruz. Piyasaya baktığımızda her gün birileri kafasına göre araç fiyatına 50-100 bin lira ekleyip yükseltiyor. Otomotiv sektöründe ülke geneli çok ciddi bir sıkıntı var.” dedi.

Araç fiyatlarıyla ilgili bir öngörüde bulunamaz duruma geldiklerini belirten Gönkek, şöyle devam etti:

“Bu süreçte ne araba bulabiliyoruz ne de alabiliyoruz. Yani gidişat çok kötü, sıfır araçlar zaten piyasada yok. Şu an piyasada bir fırsatçılık var. Geçenlerde Sayın Cumhurbaşkanı da bu konu hakkında bir açıklamada bulundu, ikinci el araçlarda stoklama var diye. Genel olarak stokçuluk olduğu için herkes bir fırsatçılık yapmaya başladı. Araçlar karaborsa düşmüş durumda. Daha önce 500 bin liraya sattığımız aracı 700 bin liraya bulamıyoruz. Ülkeye sıfır araç girmiyor. Araçlardaki Çip sorunu ve diğer elektronik parçalarda da tedarik sorunu halen devam ediyor.”

“Otomotiv sektörüne el atılmalı”

Ülkede ciddi bir ekonomik krizin olduğuna işaret eden Gönkek, “Bu süreçte herkes galerici olmuş ve çoğu kişi de bu durumu fırsatçılığa çevirmiş. Herkes kafasına göre araçlara fiyat veriyor. Ülkeye sıfır araç girişi olmayınca da bu sıkıntılar meydana geliyor. Bugün bir otomobil bayisine gittiğimizde liste fiyatı bir milyon olan aracın aynısına, satıcılarda 1 milyon 200 ila 1 milyon 300 lira arasında fiyat biçiliyor. Artık bu gidişatı kestiremediğimizden dolayı yerimizde oturuyoruz. Yetkililerden talebimiz bu döviz kurlarına ve otomotiv sektörüne bir el atmalarıdır. Çünkü böyle devam etmesi halinde birçok esnaf arkadaşımız iş yerini kapatmak zorunda kalacaktır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.