VİDEO HABER - İnşaat malzemesi tedarikçileri tedirgin!

VİDEO HABER - İnşaat malzemesi tedarikçileri tedirgin!
Özellikle son zamanlarda inşaat sektörünün vazgeçilmez iki malzemesi olan demir ve çimento fiyatında yaşanan artışın bir türlü önüne geçilemiyor....
Özellikle son zamanlarda inşaat sektörünün vazgeçilmez iki malzemesi olan demir ve çimento fiyatında yaşanan artışın bir türlü önüne geçilemiyor. Akaryakıt gibi demir ve çimento fiyatlarının da her geçen gün büyük oranda arttığına işaret eden inşaat malzemesi tedarikçileri, bu fiyatların daha da artmasından endişe ediyor

Son günlerde inşaat malzemelerinde çok ciddi artışların yaşandığını belirten sektör temsilcileri, ileriki zamanlarda bu artışların devam edeceği öngörüsünde bulundu. Yaşanan sıkıntıların büyük çoğunluğunun ihracattan kaynaklandığını savunan inşaat malzemesi tedarikçileri, Türkiye’deki yatırımcı ve esnafların ihtiyacı görüldükten sonra kalan ürünlerin ihraç edilmesinin fiyatların aşağı çekilmesinde büyük bir etken olabileceğini kaydetti. İnşaat malzemesi tedarikçisi Şahin Yeşilırmak, İLKHA muhabirine, bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de malzemelerde çok ciddi artışların olduğunu anlattı.

“Müteahhitler iş yapamıyor”

Demir ve çimento fiyatının ciddi anlamda arttığını aktaran Yeşilırmak, “Yaklaşık 10-15 gün içerisinde 40 TL’ye sattığımız çimentoyu şu anda 55 liraya satıyoruz. Aynı şekilde bir hafta, 10 gün önce kilogramını 12 liraya sattığımız demirin fiyatı şu anda 16 lira 30 kuruş civarındadır. Bu artışların büyük ihtimalle devam edeceği kanaatindeyiz” dedi. Fiyat artışlarından dolayı inşaat sektörünün kötü durumda olduğunu vurgulayan Yeşilırmak, “Bu artışların çok yüksek olmasından kaynaklı piyasada çok ciddi bir iş sıkıntısı var. Esnaf çalışamayacak durumda, inşaat sektörü çok kötü durumda. Müteahhitler iş yapamıyor, malzeme getiremiyorlar. Çoğunun bitirmek üzere olduğu işler var, bu fiyat artışlarından dolayı işlerini yürütemiyorlar.” diye konuştu. İhracatın malzeme fiyatlarının artışına sebep olduğunu savunan Yeşilırmak, şöyle devam etti:

“Çoğunlukla bu sıkıntıların ihracattan kaynaklı olduğu söyleniyor. Yetkililerden ricamız; Türkiye’de esnafların ihtiyacı görüldükten sonra kalan ürünler ihracata sunulursa çok daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Bu sadece inşaat malzemeleri değil gıda ürünleri içinde geçerli olması gerekiyor. Çünkü ürünler yurt dışına ihraç edildiği zaman ülkeye az ürün, malzeme kalıyor. Bu sefer az kalan malzemenin talebi çoğalınca fiyat çok fazla yükseliyor.”

“İhracat ve ithalat dengesi sağlanmalıdır”

Konuşmasının devamında Yeşilırmak, “Akaryakıt fiyatlarının da istikrarsız bir şekilde yükselmesi aynı şekilde maliyetlere etkisi var. Her şey nakliyeyle yapıldığı için yakıt bütün ürünleri etkiliyor. Şu anda işlerimiz iyi değil. Sadece elimizdeki işleri bitirmeye çalışıyoruz. İhracat ve yakıtın fazla olması malzemelerin fiyatını yükseltiyor. İhracat ve ithalat dengesi sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Akaryakıt; nakliyeyi, malzemeleri etkiliyor”

Fiyat artışlarının inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini belirten çimento tedarikçisi Raci İyi ise şunları söyledi:

“Eskiden Türkiye’de ihracat ve ithalat biraz daha azdı. Şu anda yükseldi. Eskisi gibi şu anda arabaya yakıt koyamıyoruz. Yakıt fiyatları çok yüksek. Bu durum nakliyeyi, malzemeleri etkiliyor. Yakıt konusunda baya bir indirim yapılması lazım. Şu anda bir daire fiyatı bir milyon TL ile 3 milyon TL arasında değişiyor. En kötü daire fiyatı 700 bin lira civarında başlıyor. Fiyat artışları nedeniyle müteahhitlerin projeleri yarım kaldı.”(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.