‘Tarım için tehlike çanları çalıyor!’

‘Tarım için tehlike çanları çalıyor!’
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, artan gübre fiyatlarına isyan etti. Gübre fiyatlarının son bir yıl içerisinde yüzde...
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, artan gübre fiyatlarına isyan etti. Gübre fiyatlarının son bir yıl içerisinde yüzde 125-150 Aralığında arttığını kaydeden İskenderoğlu, hükümetten zincir marketlerin öncesinde, çiftçilerin sırtına yük olan gübre fabrikalarını denetlemesini istedi.  Rekabet kurumu ve TÜİK’i de eleştiren İskenderoğlu, tarım için tehlike çanlarının çaldığı uyarısında bulundu.

Ercan Çağlayan/YENİGÜN HABER - Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, rekabet kurumunun fahiş fiyatlara yönelik soruşturma başlatmasına rağmen gübre fiyatlarının hala artış göstermesine tepki gösterdi.  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İskenderoğlu, çiftçi üreticilerin en büyük girdi kalemi olan gübre fiyatlarının son bir yıl içerisinde yüzde 125-150 Aralığında arttığını söyledi.  İskenderoğlu, “2020 Temmuz ve Ağustos aylarında Dap 18-46 gübresi fiyatı 3120-3150 Tl arası iken şuan tarım kooperatifindeki mevcut fiyatı 6780 TL'dir. Yüzde 46 azotlu üre gübresi 2020 yılı ağustos ve temmuz aylarında 2 bin 780 TL iken şuan 5 bin TL. Nerdeyse bütün gübreler yüzde 100-150 arasında artış gösterdi. 20.20.0 NP taban kompoze gübresi gecen yıl 2 bin 150 TL iken şuan 4450 TL. Yüzde 26 amonyum gübre geçen yıl bin 100 TL iken şuan 2 bin 880 TL. Bu şartlarda çiftçilerimiz bırak dış ülkelerdeki çiftçilerle rekabet etmeyi kendi ülkesi için bile üretemeyecek duruma geldi” dedi.

[caption id="attachment_65305" align="alignnone" width="700"] Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu[/caption]

‘Devlet yelkenleri tarıma çevirmeli’

Hükümetin zincir marketlerin öncesinde, çiftçilerin sırtına yük olan gübre fabrikalarını, gübre distribütör ve bayilerini, tarım kooperatiflerini denetlemesi gerektiğini savunan İskenderoğlu, "Bunların girdi-çıktıları, stokları ve çiftçinin üzerinden kazandığı haksız kazançlar ortaya çıkarılmalıdır. Tarım üzerinde karanlık eller oynanıyor. Cumhurbaşkanımıza ve tarım bakanımıza sesleniyorum. Tarım için Acil Müdahale planı devreye geçirilmeli ve gerekirse gübre fabrikaları kamulaştırılmalı ve yelkenler tarıma çevrilmelidir. Aksi taktirde kırsaldan kentlere bir göç meydana gelecek ve üretici toplum özelliğimizi kaybedeceğiz” diye konuştu.

Rekabet kurumu ve TÜİK şeffaf değil’

Rekabet kurumunun haksız fiyat artışlarına karşın soruşturma yürüttüğünü söylemesinin üzerinden bir hafta geçmeden gübre fiyatlarına yüzde 25 zam geldiğini kaydeden Süleyman İskenderoğlu, TÜİK'in gübre zammını yüzde 62 olarak lanse etmesine ise tepki gösterdi.  Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “TÜİK'e hiç bir güvenim yok. Bana gübre zammının yüzde 125'in altında olduğunu ispatlasınlar, Süleyman İskenderoğlu olarak bu görevi bırakıyorum” diye belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.