Kuraklığa karşı yeni bir çavdar türü üretildi

Kuraklığa karşı yeni bir çavdar türü üretildi
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, kuraklığa dayanıklı...

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, kuraklığa dayanıklı çavdar üretimi gerçekleştirildi.

2012'de Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde Çavdar Islah Projesi başlatıldı.

Bakanlığın web sitesindeki bilgiye göre proje kapsamında, kötü toprak şartları, soğuk, sıcak ve düşük yağış gibi iklim şoklarına karşı adaptasyon kabiliyeti yüksek olan çavdarın kuraklığa dayanıklı bir türü geliştirildi.

Enstitü bünyesinde sürdürülen çalışmalarla yeni üretilen tür için açık tozlaşan bir hat, tescil için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne gönderildi. Tescil işlemlerinin 2023'te tamamlanması bekleniyor.

Çavdar, genelde 3-4. sınıf arazilerin tarıma açılabilmesi için önemli bir serin iklim tahılı olarak görülüyor. Kötü toprak şartlarına dayanıklı olan ürün, soğuk, sıcak ve düşük yağış gibi iklim şoklarına karşı da adaptasyon kabiliyetiyle ön plana çıkıyor.

Çavdarın büyük kısmı üretilen ülkelerce tüketildiğinden, dünya çapında büyük bir ticareti bulunmuyor. Türkiye, çavdar üretimi açısından ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Ülkede çavdar yıllık yaklaşık 300 bin hektar alanda ekilirken 300 bin ton civarı ürün alınıyor. Üretilen çavdarın büyük kısmı ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ürün, son yıllarda yeşil ve hasıl kuru ot olarak silaj yapımında kullanılmaya başlandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.