Diyarbakırlı iş insanları: KGF limitlerinde bölgeye üvey evlat muamelesi yapılıyor

Diyarbakırlı iş insanları: KGF limitlerinde bölgeye üvey evlat muamelesi yapılıyor
  İşletmeler için umut olan Kredi Garanti Fonu kefaletli kredi paketlerinde belirlenen limitler artan maliyetler karşısında yetersiz kaldı. Diyarbakırlı...

İşletmeler için umut olan Kredi Garanti Fonu kefaletli kredi paketlerinde belirlenen limitler artan maliyetler karşısında yetersiz kaldı. Diyarbakırlı işinsanları kredi kullanımında bölgeye evlat muamelesi yapıldığı görüşünde. DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç, limitlerin adil bir şekilde dağıtılması gerektiği uyarısında bulunurken, DOSİAD Başkanı Abdurrahman Aslan ise belirlenen limitlerin bölgedeki iş insanları ve banka yetkililerini karşı karşıya getiriyor. Sanki bu limitleri banka yetkilileri kullandırmak istemiyor gibi bir algı söz konusu” dedi.

YENİGÜN HABER  – Artan emtia ve enerji maliyetleri nedeniyle sermayeleri eriyen bölgedeki işletmelere, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin paylaştığı KGF paketi limitleri umut olmuştu. Limitlerin açılmasını bekleyen bölgedeki işletmeler, kimsenin beklemediği rakamlar karşısında hayal kırıklığına uğrarken, banka yetkilileri ve işletmeleri de karşı karşıya getirdi. Bölgedeki iş insanları, limitlerin banka yetkilileri tarafından kullandırmak istenmediği gibi bir algının söz konusu olduğunu belirterek, ‘bölgeye üvey evlat muamelesi’ yapıldığını vurguladı.

BAKAN NEBATİ PAYLAŞMIŞTI

Artan emtia ve enerji maliyetleri nedeniyle sermayeleri eriyen işletmelerin büyük umutlarla beklediği KGF paketi, 11 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin; hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar TL kredi paketini paylaşması sevinçle karşılandı.

BÖLGEYE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ

Bankaların tutumları karşısında sevinçlerinin kursaklarında kaldığını belirten iş insanları, bölgedeki iş dünyası tarafından dillendirilen ancak hükümet yetkililerince asla kabul görmeyen ‘bölgeye üvey evlat muamelesi’ sözünün bir kez daha hayat bulduğunu ifade etti.

‘BAKANLIK VE BANKALAR BİRLİĞİ BUNA EL ATMALI’

Bölgedeki aktif iş dünyası temsilcilerinin faaliyet yürüttüğü sivil toplum kuruluşlarını bünyesinde barındıran Doğu Güneydoğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu’nun (DOGÜNSİFED) Başkanı A.Aziz Özkılıç, limitlerin adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini söyledi. Özkılıç, “Hem limit hem kaynak sıkıntısı olduğunu söylüyorlar. KGF limitleri batıdan-doğuya gelene kadar limit bitti deniliyor. Banka Bölge Müdürü, ‘Haklı olarak Bana bağlı 10 il var bana gelen KGF limiti 22 milyon lira. Gelen parayı kime vereyim, kime vermeyeyim?’  diyor. Bu kime derman olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankalar Birliği buna el atmalı, bu doğru ve adil bir şekilde dağıtılmasının sağlanması gerekiyor” dedi.

‘MEVCUT LİMİTLERİNİ BİLE KULLANAMIYORLAR’

Bölgede yıllardır finansa erişim noktasında büyük sıkıntı yaşadıklarını aktaran DOGÜNSİFED Başkanı Özkılıç, “Merkez Bankası’nın bankalara uyguladığı politikadan dolayı KOBİ dışı firmalar bankadaki mevcut limitlerini bile kullanamıyorlar. Reel sektör finansa erişim noktasında ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Bu durum reel sektörün sürdürülebilirliğini baltalıyor” diye konuştu.

‘BANKA YETKİLİLERİ VE İŞ İNSANLARINI KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR’

Diyarbakır Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSİAD) Başkanise, bankalardaki KGF limitlerinin iş dünyasının ihtiyaçlarını kesinlikle karşılamadığını belirterek, “Bu anlamda işletmeler ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Bu limitler yükseltilmesi talebimizdir. Bankalar bu konudaki yetkiyi kim veriyor. Bankaların inisiyatifinde midir? Bu yetkiyi verenler adil dağıtım yönünde de karar almaları gerekiyor. Gelen limitler yetersiz iş dünyası sıkıntılı. Kimsenin beklemediği rakamlar, özellikle bölgedeki iş dünyası hayal kırıklığına uğradı. Bu miktarlar, bu limitler bölgedeki iş dünyası ve bankadaki yetkilileri de karşı karşıya getiriyor. Sanki bu limitleri banka yetkilileri kullandırmak istemiyor gibi bir algı söz konusu” dedi.

“SERMAYE SORUNU TEKSTİL SEKTÖRÜNDE DE YAŞANMAKTADIR”

Diyarbakır merkezli kurulmuş sektördeki girişimcilerin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayas ise, “Özellikle son dönemlerde artan emtia ve enerji maliyetleri nedeniyle tüm sektörlerde yaşanan sermaye sorunu tekstil sektöründe de yaşanmaktadır. Bu soruna çözüm gibi görünen ve işletmelere nefes aldıracağı düşünülen KGF kredi limitlerinin düşük tutulması önümüzdeki günlerde işletme sermaye sorunu yaşayan küçük ve orta ölçekli firmaları daha olumsuz etkileyecektir” dedi.

‘LİMİTLERİ ARTIRILMALI VE KREDİYE ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRILMALI’

Ayas, “Doğu ve Güneydoğu’da faaliyet gösteren firmalar pandemiyle başlayan ve iki yıldır devam eden krizden kurtulmak, faaliyetlerini devam ettirebilmek için işletme sermayelerini son limitlerine kadar kullanmak zorunda kaldılar. Gelinen aşamada KGF'nin sağladığı krediler birçok işletme için can suyu niteliği taşırken bölgemizde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler süreç içerisinde kaybettikleri işletme sermayelerini yerine koyamadıkları için tıkanma noktasına gelmiş hatta bazı işletmelerimiz faaliyetlerini durdurmuştur. Bu noktada KGF limitlerinin artırılmasını ve krediye ulaşımının kolaylaştırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.