VİDEO HABER - Eğitim-Bir-Sen'den Diyarbakır'da yolsuzluk ve rüşvet iddiaları; İhaleler belirli yerlere peşkeş çekildi
Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, kentte eğitim alanında yaşandığı iddia edilen bazı yolsuzlukları ve usulsüzlükleri kamuoyu ile paylaştı. Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, “Birbirinden farklı okullarda kurucu müdürlük yaparken; kantin, servis, kıyafet ve donatım ihalelerini belirli yerlere peşkeş çeken şahısların soruşturma ve etkin yargılanmaları yapılarak bütün bağlantıları ortaya çıkarılmalıdır” dedi
YENİGÜN HABER - Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, düzenlediği basın açıklamasıyla kentte eğitim alanında yaşandığı ileri sürülen bazı yolsuzlukları ve usulsüzlükleri kamuoyu ile paylaştı. Tekdemir, yapılan yolsuzlukları ve usulsüzlüklere ilişkin şuı iddialarda bulundu;
"1)Çüngüş ilçesinde, ilçe nüfusunun üç katı kadar insana para karşılığında sertifika ve belge çıkarılması iddiası eğitim alanındaki farklı bir facia örneğidir. En az 3 milyon TL vurgun yapıldığı tahmin edilen bu yolsuzluğun arkasında hangi bürokratların olduğu açığa çıkartılmalıdır Çüngüş ilçesinde, 2020 yılı Mart-Temmuz ayları arasında geçen sürede, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü aracılığı ile 11 bin kişiye para karşılığı usulsüz şekilde e-sertifika düzenlenmiştir. Usulsüz açılan kurslar sonucu düzenlenen sertifikalar karşılığında, kursiyerlerden milyonlarca lira para toplanmıştır. Bu paraların kimler tarafından alındığı ve kimlere dağıtıldığı sorusu cevapsız kalmaya devam etmektedir. İddialarla ilgili olarak sadece Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdür vekiline cezalar verilerek, soruşturmanın kapatılmaya çalışılması ise başlı başına bir problemdir. Adli ve idari soruşturmalarda adı geçen il milli eğitim bürokratlarına ne yazık ki herhangi bir işlem başlatılabilmiş değildir. Bu konunun bütün boyutlarıyla yeniden soruşturmaya açılması, suçu örgütleyen ve organize eden kim olursa olsun asıl faillere ulaşılması kamu vicdanı adına beklentimizdir.
‘Yıkılacağı belli olan bir okula neden 687 bin 940 TL para harcanmıştır?’
2)Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı İnönü Ortaokulu’na 687 bin 940 TL onarım ve tadilat harcaması yapıldıktan sonra; okulun yık-yap kapsamında çok geçmeden yıktırılması trajikomik bir olaydır. Yıkılacağı belli olan bir okula neden 687 bin 940 TL para harcanmıştır? Oluşan kamu zararının şahıslara rücu edilmesi ile ilgili herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? İşin ilginç yanı aynı tarihler içerisinde yıkılacak olan okula 89 bin 444 TL doğrudan temin yoluyla tuvalet onarımı yapıldığıdır. Ayrıca Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait kurum binasının boya ihalesinin yapıldığı, kurum binasının iç ve dış boyasının yapılmış gibi gösterilerek 49.914 TL yolsuzluk yapıldığı, bu yöntemle menfaat temin edildiği iddiaları karşısında imzası-ilgisi olan kişilere yönelik herhangi bir adli ve idari işlem başlatılmış mıdır?
Taşıma yapılmayan bölgeye taşıma yapılmış gibi puantaj düzenlendi
3)İlimiz Dicle ilçesinde eğitim öğretimin ilk iki haftasında Terkân bölgesinde taşıma yapılmazken ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından taşıma yapılmış gibi puantaj düzenlenmiştir. İlçede ihtiyaç olmadığı halde norm üstü şube müdürü olarak görevlendirilen bir okul müdürü üzerinden yapılan adrese teslim taşıma ve yemek ihaleleri özellikle incelenmelidir. Ayrıca okul ve kurumların ihtiyaçları için Bakanlıktan gönderilen ödeneklerin nerelere harcandığı hususu araştırılmalıdır.
‘Rüşvet havuzu’
4)Rehabilitasyon merkezleri ilimizin kanayan yarası olmuştur. Her ay düzenli miktarlarda rüşvetler ödenerek denetim dışı bırakılan veya haberli-ayarlı denetimlerle; eğitim verilmediği halde eğitim almış gibi gösterilen engelli bireyler üzerinden haksız kazanç elde edildiği iddiaları, telefon kayıtları bilgi ve belge taraması, aile görüşmeleri, özellikle kamera kayıtları ve ödeme emri belgeleri ayrıntılı inceleme ve soruşturmaya tabi tutulmalıdır. Açılan soruşturmaların, “rüşvet havuzu” oluşturularak elde edilen paralarla kapatıldığı iddiaları ve bu iddialarda adı geçen ilgili milli eğitim bürokratının kim olduğu araştırılmalıdır. Özel öğretim alanında muhakkiklerce kapatılmaları teklif edilen kurumların dosyalarının kişi ve kuruma özgü muamele gördüğü ilimizde bir hakikat halini almıştır. MTSK ve SRC kurs sahipleri ile özel görüşmeler yapan il milli eğitim bürokratının bu durumu neyle izah edilebilir. Kendi şahsi taleplerini reddeden kurumları denetleme ve soruşturmayla terbiye etmeye çalışmak nasıl açıklanabilir.
Rüşvet karşılığı rapor
5)Sayın Valimizin riyasetinde Engelli bireylere ve toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik çok kapsamlı ve faydalı çalışmalar yürütülürken Bağlar RAM Müdürlüğü’nde ayyuka çıkan yolsuzluk ve usulsüzlükler akıl alır gibi değil. Sağlık Kurulu Raporlarında Bedensel ve Zihinsel Engeli olmayan kişilere Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından Zihinsel ve Bedensel Destek Eğitim Raporları düzenlenerek çok miktarda yolsuzluk yapılmıştır. Özel eğitime ihtiyacı olan kimi bireylerin Destek Eğitimi Ram raporları kesilerek, ilçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’na itiraz ettirilip, rüşvet karşılığı bu raporların olumluya çevrildiği iddiaları bulunmaktadır. Kurumda yetkisi bulunmayan bazı şahısların müdür adına önemli evraklara imzalar attığı, bu işlemler eliyle düzenlenen sahte raporlardan devletin zarara uğratıldığı iddiası soruşturulmalıdır. Kasım ve Aralık 2021 tarihlerindeki ödemeye esas RAM raporları özellikle incelenmelidir.
‘Milyonlarca liralık yolsuzluk’
6)Yaptığı yolsuzluk ve ahlaksızlıklardan ötürü kamuoyunun yakından bildiği Büyükşehir Öğretmenevi eski müdürünün yaptığı milyonlarca liralık yolsuzluğun hesabı hala sorulmamıştır. Bu şahsın görev yaptığı süre içerisinde, doğrudan teminler ve diğer ihaleler yoluyla çok sayıda malzeme alımı, kurum tadilatı, kafe yapım inşaatı, kuruma ait restaurant ve kafe işletiminin kiraya verilmesi, kahvaltı alımı gibi çok sayıda usulsüz iş ve işlem gerçekleştirildi. Bu işlemler sırasında milyonlarca lira haksız kazanç elde edildi. Çok sayıda işletme ile bağlantı ve ortaklıklara ait para trafiğinin yer aldığı; sayısız tape, teknik ve fiziki takipler olayın vahametini çok net bir biçimde ortaya koymaktadır. Bütün yaşananlara rağmen, kamu vicdanını tatmin etmeyen, kamuoyunu hayretler içerisinde bırakan adli ve idari süreçler yaşanmıştır. Ayarlanmış bilirkişi raporlarıyla, ikna edilmiş soruşturma makamları ile vahim iddialar cezasız bırakılarak malum şahıs korunmuştur. Büyükşehir Öğretmeni Müdürlüğü görevinden alınmasından sonra, 13 Eylül 2021 tarihinde çeşitli cenahların baskılarıyla öğretmen olarak göreve döndürülmüştür. Ancak aylardır tek bir gün dahi görev yerine gitmemiştir.
‘İhaleler belirli yerlere peşkeş çekildi’
7)Özellikle 2016-2020 yılları arasında Kadrolu yönetici oldukları halde yeni yapılan okullara defalarca kurucu müdür olarak görevlendirilen şahıslar ve yaptıkları iş/işlemler ayrıntılı şekilde soruşturmalıdır. Birbirinden farklı okullarda kurucu müdürlük yaparken; kantin, servis, kıyafet ve donatım ihalelerini belirli yerlere peşkeş çeken şahısların soruşturma ve etkin yargılanmaları yapılarak bütün bağlantıları ortaya çıkarılmalıdır. Bu kişilerin kurucu müdür olarak görev yaptıkları okullardaki bütün bilgi ve belgeler incelenmeli, yapılan yolsuzluğun hesabı sorulmalıdır. Bu sözde kurucu müdürlerin, ihalelerde yaptıkları yolsuzluklar ve bağlantılı oldukları kişiler araştırıldığında Diyarbakır’da eğitimin içinde bulunduğu acı durum görülecektir." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.