Diyarbakır’da Kürtçe seçmeli ders için ‘sayı az’ yanıtı!
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde bulunan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda 10’dan az kişinin Kürtçe seçmeli ders seçmesine rağmen sınıf açılmadığını belirterek soru önergesi verdi. İddialara yanıt veren Diyarbakır Valiliği, “her sınıf düzeyinde en az 10 öğrenci tarafından Kürtçe seçmeli ders talebinde bulunulmadığı, seçmeli Kürtçe dersi açılmadığından norm oluşturulamadığı, bu nedenle herhangi bir görevlendirme ve atamanın yapılmadığı…” ifadelerini kullandı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından 2021-2022 eğitim öğretim yılında “Yaşayan diller ve lehçeler” seçmeli dersinde Aydın'da Kürtçe’nin çıkarılması ve Diyarbakır'da öğretmen olmadığı yönündeki iddialara dair Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer’e verdiği soru önergelerine yanıt geldi. Her iki önergeye dair bilgiler paylaşan Bakan Özer, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” seçmeli derslerinin kabul edildiği kurul kararlarını paylaştı.
‘HOCA YOK’ ENGELİ
Gergerlioğlu, Diyarbakır’ın Bismil İlçesine bağlı Şentepe Mahallesi’nde olan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda kardeşi okuyan bir yurttaşın, müdür yardımcıları tarafından "Seçmeli Kürtçe dersini seçseniz bile bir anlamı yok, çünkü hocamız yok" sözleriyle karşılaşmasını da Bakan Özer’e soruldu. Bakan Özer, Gergerlioğlu tarafından “Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu'nda Seçmeli Kürtçe ders hocasının olmadığı iddiası doğru mudur?” sorusuna yanıt verildi.
‘10 ÖĞRENCİ SEÇMEDİĞİ İÇİN AÇILMADI’
MA’da yer alan habere göre, Diyarbakır Valiliği tarafından bakanlığın talebiyle gönderilen yanıtta, “Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda şu ana kadar her sınıf düzeyinde en az 10 öğrenci tarafından Kürtçe seçmeli ders talebinde bulunulmadığı, seçmeli Kürtçe dersi açılmadığından norm oluşturulamadığı, bu nedenle herhangi bir görevlendirme ve atamanın yapılmadığı…” ifadelerine yer verildi.
SORULAR YANITSIZ
Soru önergesinde yer alan “Öğrencilerin Seçmeli Kürtçe dersi seçtiklerine dair sistemde dersi seçtikleri görünmekte midir? Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu idarecilerinin Kürtçe Seçmeli dersin seçilip seçilmediği konusunda bilgi vermedikleri iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa bilgi verilmemesinin sebebi nedir? Son 5 yıl içerisinde yaşayan diller ve lehçeler seçmeli derslerinde hangi dil ve lehçeler seçilmiştir? Son 5 yıl içerisinde ülkemizde kaç çocuk yaşayan diller ve lehçeler dersini seçmiştir? Son 5 yıl içerisinde Kürtçe seçmeli dersi seçen çocuk sayısı kaçtır? Hangi illerden kaç çocuk Kürtçe seçmeli dersi seçmiştir?” sorular yanıtsız bırakıldı.
'15 ÖĞRENCİ SEÇTİ’
Aydın Efeler İlçesi’ne bağlı okullarda seçmeli derslerden Kürtçe’nin çıkarılmasına dair iddialara bakanlık, “(…) öğrencilerin talepleri, okulların fiziki şartlarının müsaitliği ve ilgili dersi verecek öğretmen yeterliliğine dair kriterlerin göz önünde bulundurularak, açıldığı il genelinde seçmeli ders tercihi yapan hiçbir öğrenciye baskı kurulmadığını” ileri sürdü. Aydın Valiliği’nden alınan bilgiler üzerine de son 5 yıl içerisinde sadece 2021-2022 eğitim öğretim yılında kent genelinde 15 öğrencinin yaşayan diller ve lehçeler dersini seçtiği vurgulandı.
BİRÇOK SORU YANITSIZ BIRAKILDI
Bakanlık, “Aydın İlinde yaşayan diller ve lehçeler seçmeli dersi açılmış mıdır? Bu ders açılmamışsa gerekçesi nedir? Açılmışsa hangi ilçelerde ve hangi okullarda açılmıştır? Aydın ili Efeler ilçesinde bazı okullarda önce yaşayan diller ve lehçeler dersi seçmeli olarak açıldığı halde sonradan kaldırıldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa kaldırılmasının gerekçesi nedir? Dersin açılıp sonra kapatılmasında bazı siyasetçilerin açılmaması yönünde baskın olduğu iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa hangi siyasetçiler bu derslerin açılmaması için Milli Eğitim Müdürlüklerine baskıda bulunmuştur? Seçmeli dersi alacak çocukların dini dersler ile öğrenmek istedikleri diller arasında seçim yapmaya zorlandıkları iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa insan hakları hukukunda iki temel hakkı arasında seçim yapmaya neden çocuklar zorlanmıştır?” sorularını ise yanıtsız bıraktı.
‘10 ÖĞRENCİ SINIRLAMASI DOĞRU DEĞİL’
Gelen yanıtları Gergerlioğlu, şöyle değerlendirdi: “Kürtçe dersi seçmeli değil, eğitim de olması gerekir. Anadil de eğitim olmalıdır. Seçmeli ders olunca hal bu olur. Öğrenci eğitim alacak öğretmen bulamaz. Öğretmen atanamaz. Öğrenci, öğretmen olmadığı için istese de dersi alamaz. Okul müdürleri velileri baştan savar. Böyle bir kısır döngü sürer. Belli ki ağırlıklı olarak Kürtçe öğretmen açığı var. 10 sınırlamasıyla tutmak doğru değil. Bu konu önemli bir konudur. Anadil de eğitim yapılmıyor ama seçmeli ders olarak verimsiz gittiği ortada.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.