DİERG’den “Okul Yaşantısında Değişim Önerisi”

DİERG’den “Okul Yaşantısında Değişim Önerisi”
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi, okul yaşantısının daha verimli ve yaşanabilir bir ortam olabilmesi için, okul öncesi, ilkokul, ortaokul...
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi, okul yaşantısının daha verimli ve yaşanabilir bir ortam olabilmesi için, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseler için “Okul Yaşantısında Değişim Önerisi” geliştirdi

Ahmet Baran / Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Okul Yaşantısında Değişim Önerisi” çalışmasını kamuoyu ve eğitim camiasına açıkladı.  DİERG’in ana başlıklar halinde sunduğu önerisi şu şekilde;

“Öğretmenlerin okulda bulunma süreleri ve ek ders uygulamasının yeniden düzenlenmesini önermektedir. Öğretmenin dersinden önce ve sonra okulda bulunması gerekmemektedir. Dersi biten öğretmenin okulda kalmak için özel bir nedeni yoksa okuldan ayrılmaktadır. Böylece okul ders yükünü tamamlamak için gidilen mekana dönüşmüştür. Sosyal faaliyetler okul atmosferini olumlu etkiler. Öğrencilerin yeteneklerini geliştirmesi, desteklenmeleri, hoşgörü ve farklılıklara saygıyı gerektiren çalışmalara dahil olmaları, öğrenme şekillerine öğrencilerin de karar verebilmesi, grup çalışmaları, kişisel problemlerini fark edebilme ve kendi kendine çözebilmesi,  isteyerek öğrenmesi, farklı bakış açıları edinmesi öğretmenlerin planlaması, hazırlığı ve uygulaması ile doğrudan ilgilidir.

Ek dersin kaldırılması Önerisi

DİERG ek ders politikasına son verilmesi için öneride bulunmaktadır. TEDMEM de yayımladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu Öneri Metni’nde maaşta iyileştirme yapılarak ek dersin kaldırılmasına değinmişti (

Öğretmenin Okulda Bulunma Süresinin Değişmesi Önerisi

Okulların değişime açık olabilmesi için öğretmenlerin mesleki ve sosyal çalışmalar için uygun zamanı olmalıdır. Bu çalışmalar okulun sadece eğitim kalitesini artırmakla kalmayacak, öğrencilerin beceri ve yeteneklerini de açığa çıkarıp geliştirebilecektir. Yapılan her bir çalışmanın gün, sat ve içeriği ile kayıt altına alınması da bilimsel çalışma yöntemlerinin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, öğretmenlerin okulda bulunma biçimleri yeniden düzenlenebilir.

Okul öncesi

Okul öncesi öğretmenleri haftada 30 saat aktif ders vermektedir. İlkokul öğretmenleri için ders bittikten sonra her gün iki ders saati daha okulda kalabilir. Böylece haftada 40 ders saati okulda bulunacaktır.

İlkokul

İlkokul öğretmenleri günümüzde haftada 30 saat aktif ders vermektedir. İlkokul öğretmenleri için ders bittikten sonra her gün iki ders saati daha okulda kalabilir. Böylece haftada 40 ders saati okulda bulunacaktır.

Ortaokul

Ortaokul öğretmenleri haftada en fazla 20 saat ders verebilir. Ders bittikten sonra her gün 4 ders süresi boyunca okulda kalabilir. Böylece öğretmen her iş gününde 8 ders saati, hafta boyu 40 ders saati okulda bulunabilir. Norm kadro belirlemesinde 20 ders saati esas alınabilir.

Lise

Lise öğretmenleri haftada en fazla 20 saat ders verebilir. Ders bittikten sonra her gün 4 ders süresi boyunca okulda kalabilir. Böylece öğretmen her iş gününde 8 ders saati, hafta boyu 40 ders saati okulda bulunabilir. Norm kadro belirlemesinde 20 ders saati esas alınabilir. Özel okul çalışanı öğretmenler, devlet okullarında çalışan öğretmenlere nazaran, belirlenmiş saatlerde çalışmaktadır. Ayrıca, özel okul çalışanı öğretmenlerin gün sonu ve hafta sonu çalışma saatleri de uzayabilmektedir. Öğretmenin okul yaşantısının değişmesine dair DİERG’in önerisi, devlet ve özel okul ayrımı yapılmaksızın tüm örgün eğitim kurumları içindir.

Nasıl bir okul yaşantısı?

Haftalık 20 ders öğretmenin performansını, motivasyonunu zorlamayacaktır, böylece dersler daha verimli geçebilir. Ders dışında kalan zaman da dikkatlice biçimde değerlendirilebilir. Öğretmenin gün boyu okulda kalmasını gerektirecek bu öneri ikili eğitim yapan okullarda da uygulanabilir. Öğretmenin haftada 40 ders saati değil, her gün yani 180 iş günü boyunca 8 ders saati okulda bulunması önerilmektedir. Okul gelişimi için öğretmenler gruplar oluşturarak tespit ve önerilerde bulunabilir. Okul içi reform önerileri için çalışmalar yapılabilir. Öğrencilerde yaygın davranış, düşünüş ve söylem problemlerinin tespiti ve azaltılması çalışmalarının planlaması yapılabilir. Öğretmen aktif ders dışında okulda geçireceği süre boyunca sonraki derslerine hazırlık, proje önerisi hazırlama, öğrenci takip bilgi formunu doldurma, öğrenci hakkında kapsamlı raporlar hazırlama, ebeveyn görüşmeleri, gerektiği aralıklarla zümre toplantıları yapabilir.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.