‘Doku’nun öldürülme ihtimalleri üzerinde durulmalı’

‘Doku’nun öldürülme ihtimalleri üzerinde durulmalı’
Kayıp Gülistan Doku’nun bulunması için bir süredir su seviyesi düşürüldüğünü fakat bir sonuç alınamadığını belirten Avukat Fatma Kalsen, “Kaybedilme,...

Kayıp Gülistan Doku’nun bulunması için bir süredir su seviyesi düşürüldüğünü fakat bir sonuç alınamadığını belirten Avukat Fatma Kalsen, “Kaybedilme, kaçırılma ve öldürülme ihtimalleri üzerinde soruşturma devam etmelidir” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Munzur Üniversitesi öğrencisi Diyarbakırlı Gülistan Doku’dan 5 Ocak'tan bu yana haber alınamıyor. Bulunması için yürütülen arama çalışmaları sonuç vermezken, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma ise sürüyor. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre Doku için Uzunçayır Baraj Gölü'nde yapılan arama çalışmalarından da bir sonuç alınamadı. Tunceli,’de bulunan Doku ailesinin talebi üzerine Uzunçayır Baraj Gölü'nün boşaltılmasına karar verildi. Bu aşamada 29 Temmuz’da Doku’nun aile avukatı Ali Çimen, baş şüpheli olan Zaynal Abakarov’un ifadesinin yeniden alınacağını açıkladı. Soruşturmada Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı raporda, polisin raporunun aksine belirtilen köprüde her hangi bir nesnenin suya atlamadığı belirtildi. Böylece intihar algısı tamamen ortadan kalktı. Doku’nun bulunması için su seviyesi düşürülmesine rağmen herhangi bir sonuç elde edilmezken, Uzun Çayır Barajı’nda su altı arama çalışmaları yeniden başladı. Tunceli Barosu Kadın Komisyonu üyesi Avukat Fatma Kalsen, Gülistan Doku'nun kaybedilmesine ilişkin "intihar etti" iddialarının çürüdüğünü, daha çok kaçırılma, kaybedilme ihtimalleri üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.

‘Olay aydınlanacaktı’

Gülistan Doku'nun kaybolması olayında Zaynal Abarakov’un tüm şüpheleri üzerinde topladığını dile getiren Kalsen, "Soruşturmayı yürüten savcılık intihar şüphesini ön planda tuttu. Bu noktada şüpheli Zaynal için gerekli tedbirler kullanılmadı. Maalesef bu gibi tedbirler alınmadığı için geldiğimiz aşamada tüm delillerin o süreç içerisinde kaybedilme ve yok edilme ihtimalleri bir nevi güçlendirildi. Delillere bu aşamada ulaşmak ilk günkü koşullara rağmen oldukça zor. Durum en nihayetinde soruşturmayı ciddi şekilde etkileyecek bir durum. Deliller toplanmış olsaydı, şüpheli Zaynal zamanında gözaltına alınsaydı, elde edilecek deliller olayın aydınlanmasına yönelik ciddi bir noktaya taşınacaktı” dedi.

‘İntihar algısı ortadan kalktı’

Gülistan Doku'nun hala baraj suyunda aranmasına tepki gösteren Kalsen, "Hala barajda aranması soruşturmaya gereken özen ve dikkat gösterilmediğini oraya koyuyor. Tutuklama talepleri ret ediliyor, mevcut şüphelere rağmen, Gülistan’ın kaybolmadan bir önceki gün yaşadıkları ve kaybolduğu günün öğle saatlerine kadar olan görüşmeleri, şüphelilerin yaklaşımları bilirkişi tarafından tespit edildi. Bazı hususlar değerlendirildiğinde aslında tek şüphelinin Zaynal olduğu, üzerinde ciddi anlamda durulması gerektiğini ve gerekli koruma tedbirlerinin alınması gerektiğini düşünüyoruz.  Hala tutuklama talepleri reddediliyor. Barajdaki suyun tahliyesinden sonra soruşturma farklı bir aşamaya gelmesi gerekiyor. Gülistan’ın artık barajda olmadığına dair tutanaklara geçerek intihar şüphesi ortadan kaldırılmalıdır. Kaybedilme, kaçırılma, öldürülme ihtimalleri üzerinde soruşturma devam etmelidir. En azından bu intihar algısı ortadan kalktı farklı bir aşamaya gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘Ailenin talepleri karşılanmalı’

Daha öncede arama ekiplerinin Doku’nun suda olmadığına dair söylemlerde bulunduğunu hatırlatan Kalsen, su tahliyesinden sonra bu durumun netleştiğini vurguladı. Kalsen, var olan şüphelere rağmen Abarakov hakkında her hangi bir tedbire başvurulmamasının soru işaretlerine neden olduğunu belirtti. Abarakov’un üvey babasının polis memuru olmasının da ayrıca bir şüpheye neden olduğunu ifade eden Kalsen, şunları söyledi: “Sıradan basit bir olayda şüpheliler hakkında gözaltı kararı, arama işlemleri yapılırken, bu kişi hakkında yapılmaması korunduğu yönünde şüpheleri ortaya çıkarıyor. Eğer dosyanın üstü farklı gerekçelerle örtülmezse ortaya çıkacaktır. Aileye sözler verildi. Umarız gerçekten de aileye verilen sözler tutulur. Ölü veya sağ akıbeti belli olur. Ailenin adil bir soruşturma yürütülmesi talebi var. Kişileri korumaya değil, herkes için eşit şekilde uygulanması talepleri var.  Bu noktadaki talepleri de karşılanması gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.