Diyarbakırlı çocuklar ne ister?

Diyarbakırlı çocuklar ne ister?
Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı, Çocuk Dostu Kent Strateji Belgesi'nin ardından çocuklarla yaptıkları atölye çalışmalarını yayınladı. Çocukların,...

Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı, Çocuk Dostu Kent Strateji Belgesi'nin ardından çocuklarla yaptıkları atölye çalışmalarını yayınladı. Çocukların, Diyarbakır deyince akıllarına ilk gelen unsur karpuz ve surlar. Çocukların yaşadıkları yerde olmasını istedikleri ilk üç şey yeşil alan, havuz ve spor salonu…

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır'daki sivil toplum örgütü ve kişilerin katılımı ile oluşturulan Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı, Çocuk Dostu Kent Strateji Belgesi'nin ardından Diyarbakırlı çocuklarla yaptıkları atölye çalışmalarını yayınladı.

31 Mart Yerel Seçimlerine doğru kent merkezinde yaşayan, farklı yaş gruplarındaki çocuklarla yapılan atölye çalışmaları, ağın bileşeni olup çocuklarla çalışan Rengârenk Umutlar Derneği, Göç Vakfı, Shuder Diyarbakır Şube ve Bağlar Belediyesi Solin Oyun Evi tarafından gerçekleştirildi.

Çocuklar şehir plancısı gibi düşündü

Çocukların birer 'şehir plancısı' gibi yaşadıkları bölgeyi, orada yaşayan herkesin istek ve ihtiyaçlarını gözeterek yeniden tasarlanması istendi. Sur, Bağlar ve Yenişehir'i kapsayan üç merkez ilçede düzenlenen atölyelerde, yaşları 7 ile 15 arasında değişen ve yaş ortalamasının 10,6 olduğu toplam 158 çocukla çalışıldı.

Bianet.org’da yer alan habere göre çocukların, yaşadıkları kenti nasıl algıladıklarına dair yapılan çalışmada; çocukların "Diyarbakır" deyince akıllarına ilk gelen unsurun; karpuz (22 kişi) ve surlar (18 kişi); Diyarbakır'da duydukları sesin insan (16 kişi), araba sesi (11 kişi); Diyarbakır'da gördükleri renklerin mavi (20 kişi), kırmızı (16 kişi), gri (16 kişi) ve Diyarbakır'da duydukları kokunun ise çöp (21 kişi) ve çiçek (20 kişi) olduğu görüldü.

Çocukların yaşadığı yerde en çok yeşil alan-park bahçe (86 kişi), havuz (56 kişi) ve spor salonu/halı saha/basketbol sahası (22 kişi) planladıkları/talep ettikleri görüldü.

Yeşil alan, park ve havuz en büyük beklenti, Çocukların yaşadıkları yerde olmasını istediklerinin genel görünümü şöyle:

1- Yeşil Alan-Park, bahçe yüzde 70,4

2- Havuz yüzde 45,9

3- Spor Salonu- Halı Saha-Basketbol Sahası yüzde 22,9

4- Oyun Alanı yüzde 17,2

5- AVM yüzde 16,32

6- Lunapark yüzde 12,2

7- Ev-Site yüzde 12,2

8- Çöp Kutusu-Geri Dönüşüm yüzde 9,8

Göç Vakfı'nın Şehitlik Mahallesi ile yaptığı çalışmadan elde edilen verilere göre çocuklar, mekânsal bağlamda yaşantısının olduğu yerde ihtiyaçlarını şöyle sıraladı:

1- Lunapark (12 kişi)

2- Yeşil Alan-Park (12 kişi)

3- Spor Salonu- Halı Saha (12 kişi)

4- AVM (10 kişi)

5- Havuz (9 kişi)

6- Kurslar (resim, müzik, kuran) (5 kişi)

7- Tiyatro (4 kişi)

Göç Vakfı'nın Benusen Mahallesi ile yaptığı çalışmadan elde edilen verilere göre çocuklar, mekânsal bağlamda yaşantısının olduğu yerde ihtiyaçlarını şöyle sıraladı:

1- Havuz (13 kişi)

2- Yeşil Alan-Park (12 kişi)

3- Okul (10 kişi)

4- Oyun Parkı (9 kişi)

5- Kütüphane (9 kişi)

6- Hayvanat Bahçesi (6 kişi)

7- Cami (6 kişi)

Rengârenk Umutlar Derneği'nin Melikahmet Mahallesi ile yaptığı çalışmadan elde edilen verilere göre çocuklar, mekânsal bağlamda yaşantısının olduğu yerde ihtiyaçlarını şöyle sıraladı:

1- Yeşil Alan-Park Bahçe (25 kişi)

2- Havuz (16 kişi)

3- Çöp Kutusu-Geri Dönüşüm (12 kişi)

4- Spor Salonu- Halı Saha-Basketbol Sahası (11 kişi)

5- Ev (11 kişi)

6- Oyun Alanı (5 kişi)

7- Kurslar (resim, müzik, jimnastik) (3 kişi)

8- Gençlik Merkezi (3 kişi)

Shuder Diyarbakır Şube ile Bağlar Belediyesi Solin Oyun Evi'nin Alay Mahallesi ile yaptığı çalışmadan elde edilen verilere göre çocuklar, mekânsal bağlamda yaşantısının olduğu yerde ihtiyaçlarını şöyle sıraladı:

1- Yeşil Alan-Park (12 kişi)

2- Havuz (9 kişi)

3- AVM-Market (7 kişi)

4- Spor Salonu- Halı Saha-Basket ve Voleybol ( 5 kişi)

5- Aile, Çocuk Gençlik, Yaşlı ve Engelli Merkezi (5 kişi)

6- Oyun Alanı (4 kişi)

7- Lunapark (3 kişi)

Shuder-Diyarbakır Şube ile Bağlar Belediyesi Solin Oyun Evi'nin Kaynartepe Mahallesi ile yaptığı çalışmadan elde edilen verilere göre çocuklar, mekânsal bağlamda yaşantısının olduğu yerde ihtiyaçlarını şöyle sıraladı:

1- Yeşil Alan-Park (15 kişi)

2- Ağaç (10 kişi)

3- Havuz (9 kişi)

4- Ev (4 kişi)

5- Okul (3 kişi)

6- Market (3 kişi)

7- Oyun Alanı (3 kişi)

Önce Çocuklar Derneği'nin Kayapınar ilçesi Diclekent Mahallesi ile yaptığı çalışmadan elde edilen verilere göre çocuklar, mekânsal bağlamda yaşantısının olduğu yerde ihtiyaçlarını şöyle sıraladı:

1- Alışveriş Merkezi (9 kişi)

2- Market (8 kişi)

3- Lunapark (8 kişi)

4- Okul (7 kişi)

5- Ma Music (7 kişi)

6- Park (7 kişi)

7- Havuz (6 kişi)

8- Şelale (5 kişi)

9- Yüzme Kursu (4 kişi)

10- Orman ( 4 kişi)

11- Hayvan Barınağı (3 kişi)

12- Pastane (3 kişi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.