Diyarbakır’da arılar açlıktan ölüyor!

Diyarbakır’da arılar açlıktan ölüyor!
Artan şeker fiyatlarından dolayı arılarına yeterli gıda takviyesi yapamayan Diyarbakırlı Arıcı Mehmet Gümüş, “Şeker, arı yemi, arı keki pahalı....
Artan şeker fiyatlarından dolayı arılarına yeterli gıda takviyesi yapamayan Diyarbakırlı Arıcı Mehmet Gümüş, “Şeker, arı yemi, arı keki pahalı. Arılara bakım yapamıyorum, açlıktan ölüyorlar, kovanlar boşaldı. Devletin desteğini bekliyoruz” dedi

Diyarbakırlı Arıcı Mehmet Gümüş, arıcılıkta artan girdi maliyetlerinden dolayı arılarına yeterli gıda veremediğini ve arılarının öldüğünü savundu. Sur Ajans’a konuşan Gümüş, “Kışın arılarımız ölüyor ve yeniden arı almak zorunda kalıyoruz. Kovanlarımızı yeniden doldurmak için devletten destek bekliyoruz. Devlet desteği olmazsa bu sorunlarla baş edemeyiz” diye destek çağrıda bulundu.

‘Devletten destek bekliyoruz’

17 yıldır Diyarbakır’da Arıcılık sektöründe olduğunu belirten Mehmet Gümüş, arıcılıkta artan girdi maliyetlerinden dolayı zor durumda kaldıklarını söyledi.

Gezgin arıcılar olarak arılarımızı gezdirmek zorunda olduklarının altını çizen Gümüş, “Arılarımızı kışın Adana’ya götürürüz, yazın kırsala, dağlara çıkarız. Kış döneminden çıktığımızda arılara bakım yapmamız gerekiyor. Bakımsız kalan arılarımız ölüyor ve yeni arı almak zorunda kalıyoruz. Geçen yıl kuraklıktan dolayı arıcılar olarak çok etkilendik. Akdeniz’deki orman yangınlarında da arılarımız telef oldu. Bu yüzden arı sıkıntısı da yaşıyoruz. Arı fiyatlarında artış oldu. Kıştan çıkan arılara bakım için şeker vermemiz gerekiyor. Arı yemidir, kekidir, arıların beslenmesi lazım. Şeker fiyatlarında da ciddi artış oldu. Şeker fiyatları fabrika çıkış 260 TL iken bize satışları 480 TL.  Arı yemi 160 TL iken bize 225 TL’den satıyorlar. Tarım Bakanlığımızdan, devletimizden bu konuda yardım bekliyoruz. Çiftçilere kuraklık desteği verildi ama arıcılara verilmedi. Nakliye girdilerimiz arttı. Sonuçta gezgin arıcılar olarak arılarımızı gezdirmek zorundayız. Kışın arılarımız ölüyor ve yeniden arı almak zorunda kalıyoruz. Kovanlarımızı yeniden doldurmak için devletten destek bekliyoruz. Devlet desteği olmazsa bu sorunlarla baş edemeyiz” dedi.

‘Geçimimizi nasıl sağlayacağız?’

Kıştan çıkan arılara belli bir zamana kadar şekerle gıda takviyesinin yapılması gerektiğine vurgu yapan Gümüş, arıların doğal yaşamın sürekliliği açısından önemine işaret ederek, “Einstein’in dediği gidi dünyada 5 yıl arılar olmazsa insanın ömrü de gider, hayat biter. Çünkü arılar polenle tozlaşmayı sağlıyor. Devletimizden yardım bekliyoruz, arıcılığı desteklemesini istiyoruz. Arılar kendi kendine çıkmıyor, onları bakımı var. Girdilerimiz, nakliye fiyatlarımız 3 katına çıkmış. Devletin desteğiyle en azından boş kovanlarımızı dolduralım. Kıştan dolayı kovanlarımızda büyük oranda boşalma olmuş. Geçen yıl bir çıta arı 80 lira iken bu yıl 150 lira olmuş. Boş çıtalarımız 5 TL olmuş. Geçen yıl 150 lira olan boş kovan fiyatları bu yıl 300 lira olmuş. Bunları alma gücümüz yok. Ailemin geçimini bu işten sağlıyorum. Bu şartlarda ailemize nasıl bakacağız, geçimimizi nasıl sağlayacağız?” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.