Yasaklanan hayvan alım-satımları sonrası Diyarbakır’da ete yüzde 25 zam

Yasaklanan hayvan alım-satımları sonrası Diyarbakır’da ete yüzde 25 zam
Şap hastalığı yüzünden Diyarbakır hayvan pazarı bir haftadan beri kapatıldı. Hayvan alım satımının yasaklanması nedeniyle kentte et fiyatları son...

Şap hastalığı yüzünden Diyarbakır hayvan pazarı bir haftadan beri kapatıldı. Hayvan alım satımının yasaklanması nedeniyle kentte et fiyatları son bir haftada yüzde 50 arttı.

Bölge illerinde hayvanlar arasında yayılan şap hastalığı nedeniyle hayvan alım satımı bölge genelinde yasaklandı. Diyarbakır ve diğer illerde bugüne kadar hayvanlarda şap hastalığına rastlanmadığını söyleyen hayvan sahipleri ise, hayvan satışının serbest bırakılmasını istiyor.

Diyarbakır'da yasak nedeniyle etin kilosu bir haftada 50 TL artarken, kasaplar da vatandaşlar da durumdan şikayetçi.

Hayvanlarımız kontrol edilsin

Hayvan alım satımının devlet tarafından yasaklanması nedeniyle on binlerce kesim hayvanı köylerde besicilerin elinde kaldı. Hayvan sahipleri yasak kararından dolayı endişeli.

Hayvan Yetiştiricileri Bölge Müdürü Muhammed Albayrak, “Hayvan pazarı kapandı. Hayvanları bir şehirden başka bir şehre de götüremiyoruz, kabul edilmiyor. Yolda durdurulduğumuz zaman ceza yazılıyor. Bütün hayvanlar içeride kaldı. Biz sadece kesim vakti gelmiş olan hayvanların kontrol edilmesini istiyoruz. Eğer bu hayvanlarda hastalık tespit edilmezse keseceğiz” diye konuştu.

Devlet aşı ile bu riski ortadan kaldırabilir

Veteriner hekimlere göre de Diyarbakır’da şu ana kadar şap hastalığına rastlanmadı. Ama devlet aşı ile bu riski ortadan kaldırabilir.

Rudaw’a konuşan Veteriner Dr. Zeki Kanay, "Buna karşı yeni bir aş hazırlanacak diyorlar. Tarım Bakanlığı hazırladık diyor ama bizce yeterli değil” dedi.

et şarkuteri

Bir haftada yüzde 25 zamlandı

Diyarbakır'da şap hastalığı iddiası nedeniyle 200 lira olan et fiyatı da 250 TL’ye çıktı. Kasaplar da bu artıştan memnun değil.

Kasap Muhammed Asana şunları söyledi: "Hastalık hiç yok. Şu ana kadar herhangi bir hastalıkla karşılaşmadık. Devlet politikasıdır bu. Şimdi yurtdışından et getiriyorlar, adamları var, et fiyatını yükseltmek istiyorlar.”

Hayvan kesimi bölgenin tamamında yasaklandığı için sadece Diyarbakır’da değil; bölge genelinde hayvan sahipleri sıkıntı çekiyor. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.