Wêjegeh Amed 'in Aralık programı açıklandı
Wêjegeh Amed'in Aralık ayı programı açıklandı. Ro Kafe'de birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Wêjegeh Amed, Lîs Yayınevi ile birlikte 16-24 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek Diyarbakır Kitap Fuarı'na da hazırlanıyor.
Rüyaların politikasına, politikanın rüyalarına kulak verirsek neler duyabiliriz? Alman gazeteci Charlotte Beradt İkinci Dünya Savaşı sırasında bu sorunun peşinden giderek Nazi rejimi altında görülen rüyaları topladı ve yıllar sonra 'Bir Ulusun Kâbusları' başlığıyla, faşizm ve rüyaların ilişkisine odaklanan bir kitap olarak yayınladı. Akademisyen ve belgesel film yönetmeni Aylin Kuryel, “Rüyaların Politikası” atölyesinde, rüyalar ve faşizm ilişkisini Beradt'ın bu çalışması, çeşitli edebiyat eserleri ve sinema mecrasından örnekler üzerinden tartışacak.
Wêjegeh Amed’de yapılacak atölye kapsamında Kuryel'in yaptığı iki kısa belgesel de gösterilecek: Zorunlu askerlikle ilgili görülen rüyaları bir araya getiren "Askerlik Rüyası" (2017) ve korona virüsü salgını süresince görülen rüyalardan oluşan "Balkon ve Bizim Rüyalar" (2021).
Atölye, 14 Aralık saat 18:30’da gerçekleşecek.
'MESKÛN ZAMAN'DA İZMİR
Çocuk kitapları, romanları, belgesel ve kısa filmleriyle tanınan yazar-yönetmen Raşel Meseri de Wêjegeh Amed'in konuğu olacak. Meseri ile son romanı 'Meskûn Zaman' üzerine sohbet, edebiyat evinde yapılacak.
Etkinlikle ilgili şu bilgiler paylaşıldı: "Resmî tarihin ve devlet ideolojilerinin kent mekânını ve kimliklerini şiddet eliyle tek tipleştirmesinin yerleşik hale geldiği bir şimdiki zaman yerine Meskûn Zaman; 1950-1960 dönemi İzmir’inin çok kültürlü, çok dilli, çok dinli kesitine yerleşerek farklı kimlikleri ve mekanları ile örülmüş Yahudi toplumsal dokusunun tozlarını havalandırıyor. Anlatı çoklu şehir mekanını ve kimliklerini; çatılarda, rüyalarda, şehir efsanelerinde, birbirine bakan aile evleri arasında gezinerek kat eden iki kadın, Makbule ve Zimbul eşliğinde klişelerin ve donuk çerçevelerin dışına taşıyor."
Raşel Meseri’ye sorularıyla sinema eleştirmeni Övgü Gökçe Yaşa eşlik ediyor. Etkinlik, 15 Aralık'ta saat 18:30’da edebiyat evinde yapılacak.
KURGU ATÖLYESİ
Masaüstü sinema nedir? Kamerayla sokağa çıkmadan da belgesel yapılır mı? Ekran başında geçen zamanların deneyimi filme nasıl aktarılır? Altyazı Seminerleri kapsamında 'kurgu atölyeleri' veren Fırat Yücel, Masaüstü Sinema adlı hızlandırılmış kurgu atölyesinde bilgisayar ekranıyla sinema yapmanın yollarını anlatacak. "Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi" (2016), "Baştan Başa" (2019) ve "Ulysses Çevirmek" (2023) gibi belgesellerde imzası bulunan Yücel, atölyede arşiv/buluntu görüntü, video-deneme, derleme, kolaj ve remix gibi biçim ve materyallerle nasıl sinema yapılır sorusu üzerinde duracak. Aylin Kuryel ile birlikte kurduğu Image Acts bünyesinde ürettiği “8 Mart 2020: Bir Günce” adlı kısa belgeselinin de gösterileceği atölyede Yücel, bu masaüstü belgeselin kurgusunun nasıl gerçekleştirildiğini de anlatacak.
Katılımcılar, 18 Aralık saat 18:30’da Wêjegeh Amed’de yapılacak atölyeye, üzerinde çalışıtıkları bir kısa belgesel/video varsa link ya da dosya olarak getirebilecek ve kurgusu konusunda görüş alabilecek.
Wêjegeh Amed tarafından yapılan açıklamada, atölyeler için herhangi bir başvuru ve ön şartın gerekli olmadığına, atölyelerin ilgilisine açık olduğu belirtildi.
Kaynak:Habe merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.