Tutuklu HDP çalışanı ilk duruşmada tahliye edildi

Tutuklu HDP çalışanı ilk duruşmada tahliye edildi
Açık tanık Ümit Akbıyık'ın ifadeleri doğrultusunda tutuklanan HDP çalışanı Hilal Ada, ilk duruşmada tahliye edilirken, Akbıyık duruşmaya kendi isteğiyle bağlanarak tanıklık yaptı.

Açık tanık Ümit Akbıyık'ın beyanları üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 25 Nisan'da başlattığı ve 21 ilde 216 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı soruşturma kapsamında tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) çalışanı Hilal Ada, hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Akbıyık'ın verdiği ifadeler nedeniyle haklarında dava açılanların yargılanmasında ilk olan duruşma, Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

AÇIK TANIK SEGBİS İLE DURUŞMAYA BAĞLANDI

Akbıyık'ın Diyarbakır’da eylemleri koordine eden "Kurumlar Koordiasyonunda" bulunduğu ve hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için düzenlenen Adalet Nöbeti'ni organize ettiğini öne sürdüğü tutuklu Hilal Ada ve avukatı Yunus Muratakan duruşmada hazır bulundu. Açık tanık Akbıyık ise Ses ve Görüntü Sistemi'yle (SEGBİS) duruşmaya bağlanarak tanıklık yaptı. İlk defa duruşmada tanıklık yapan Ümit Akbıyık, kendisine herhangi bir tebligat yapılmadan, e-devlet üzerinden duruşma tarihini öğrenip kendi isteğiyle Kastamonu Sulh Ceza Hakimliğine giderek duruşmada tanıklık yaptığını öne sürdü.

‘ADALET NÖBETİ’Nİ ORGANİZE ETTİ’

Akbıyık duruşmadaki beyanlarında Hilal Ada'yla HDP il binasında tanıştığını ve daha sonraki süreçte kentteki eylem ve etkinliklerin organize edildiğini öne sürdüğü "Kurumlar Koordinasyonunda" birlikte kentteki birkaç eylemin organize edilmesi kararı aldıklarını savundu, ancak bu eylemlerin yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi vermedi. Akbıyık, Ada'nın 2019'da hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için başlattıkları "Adalet Nöbeti'ni" organize ettiğini ve finansal olarak desteklediğini ileri sürdü.

‘KIRSALA GİTMEYİ KABUL ETMEDİĞİM İÇİN DÖVÜLDÜM’

Kendisinin HDP Gençlik Meclisi'nde "örgüt kadrosu" olarak faaliyet yürüttüğünü öne süren Akbıyık, ancak kendisinin kırsala gönderilmek istendiğini, bunu kabul etmediği için dövüldüğünü iddia ederek, bunun üzerine kendi isteğiyle tanık olarak ifade verdiğini söyledi. Ada'nın avukatının bu ifadeler nedeniyle kendisi hakkında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma başlatılıp başlatılmadığı yönündeki soruya Akbıyık, kendisi hakkında herhangi bir davanın açılmadığını aktardı.

ADA: TANIMIYORUM

Avukat savunmasının ardından açık tanık Akbıyık'ın beyanları sorulan Hilal Ada, tanımadığı bir şahsın bu kadar uç noktalarda kendisi hakkında ifade vermesine anlam veremediğini belirterek, tutuklu bulunduğu sürenin göz önünde bulundurularak tahliye edilmesini talep etti.

İddia makamı, Ümit Akbıyık'ın beyanlarının dosyaya alınmasının talebi ile tahliye talebinin reddine karar verilmesini istedi.

TAHLİYE KARARI VERİLDİ

Kısa aranın ardından mahkeme, Ada hakkında Ümit Akbıyık'ın tam ifadesinin dosya konulmak üzere Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nden istenmesine, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğüne müzekkere yazılarak Ümit Akbıyık'ın "Koordinasyon Kurulunda" olduğunu beyan ettiği 7 kişi hakkında "örgüt yönetme, üye olma ve örgüt adına suç işleme"den soruşturma ve kovuşturma bulunup bulunmadığı hususunda araştırma yaparak mahkemeye bilgi verilmesine ve Ada'nın adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar vererek duruşmayı 12 Aralık’a erteledi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.