Lice Davası’nda Mahkeme kararına itiraz
Metin BEKİROĞLU/YENİGÜN HABER – Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 21 Mart 2023’te Y.D.'nin, Nevroz kutlamalarının ardından akşam evine döndüğü sırada, polisler tarafından darp edilerek, kötü muameleye maruz kaldığı olaya ilişkin davanın karar duruşması 5 Haziran Çarşamba günü Lice Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Mahkeme sanık polislere TCK’nın 109’un maddesi kapsamında ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan 8’er yıl hapis cezası ve ‘mala zarar verme’ suçlarından ayrı ayrı 4 bin 500 lira adli para cezasına karar verdi.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, “Davada, neden TCK’nın işkenceyle ilgili 94’üncü maddesine istinaden yargılama yapılmamıştır?” diyerek, Meclis’e soru önergesi sundu.
Akça, 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğa polis olduğunu söyleyen kişilerce işkence edilmiş ve bataklığa atıldığını belirterek, “Yoldan geçen bir çiftçi tarafından fark edilerek hastaneye kaldırılan Y.D’nin kafa travması geçirdiği, sol göz, sol omuz, sağ ayak, sol kulak ve vücudunun çeşitli yerlerinde darp izleri olduğu belirlenmişti. Aralarında ilçe emniyet amirinin de bulunduğu 5 polis hakkında; ‘kasten silahla ve kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle yaralama’ suçlamasıyla yürütülen soruşturmada, çocuğu 25-30 dakika araçta tutarak sert cisimle darp etmek suretiyle "hürriyeti tahdit”ten (kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma) ve telefonunu atmak suretiyle de “Mala zarar verme” iddiasıyla iddianame hazırlanmıştır. Lice Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti, kararını 5 Haziran 2023 günü açıklamış; her bir polis hakkında TCK’nın 109’uncu maddesi kapsamında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan sekizer yıl hapis cezası ve “mala zarar verme” suçlarından adli para cezası vermiştir.” dedi.
Akça, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Meclis’e soru önergesi sundu.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça önergede, şu soruların yanıtlamasını istedi:
1. 14 yaşındaki Y.D.’ye uygulanan işkence üzerine görülen davada, neden TCK’nın işkenceyle ilgili 94’üncü maddesine istinaden yargılama yapılmamıştır?
2. Söz konusu dava kapsamında; Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında işkenceyle mücadeleye yönelik hangi yükümlülükler yerine getirilmiştir?
3. İlçe emniyet amiri dahil olmak üzere, bu polislerin görevde kalıp kalmadığı veya başka bir göreve atanıp atanmadıkları hakkında bilgi verebilir misiniz?
4. İşkence ve kötü muameleye karşı hangi önleyici tedbirler alınmaktadır? Bu tedbirlerin etkinliğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Benzer olayların tekrarlanmaması için ne tür denetim mekanizmaları bulunmaktadır?
5. Polis teşkilatına işkence ve kötü muameleye karşı verilen eğitim programlarının içeriği ve kapsamı nedir? Bu tür eğitimlerin etkinliğini nasıl ölçüyorsunuz ve iyileştirmek için ne tür adımlar atıyorsunuz?
EREN: İŞKENCE SUÇUNDAN YARGILANMALILAR
Öte yandan 5 Haziran’daki davaya katılan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ise, mahkemenin verdiği kararı olumlu bulduklarını belirterek, “İlk günden beri ifade ettiğimiz ve dosya kapsamındaki deliller ile mahkemenin 3 Mayıs 2023 tarihli görevsizlik kararında belirtildiği üzere kolluk görevlilerinin fiili açık işkence suçu olup, işkence suçundan cezalandırılmaları gerekmektedir. Diyarbakır Barosu olarak davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
Diyarbakır’da çocuğu darp eden polislere 8’er yıl hapis cezası
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.