KASED kadın ve çocuklar için atölyelere başlıyor

KASED kadın ve çocuklar için atölyelere başlıyor
"Sanat herkes içindir" diyerek yola çıkan KASED, 15 Ekim’de atölyelerini başlatıyor. Kadın ve çocuklar için alternatif sistem kuran KASED'in Başkan Yardımcısı...
"Sanat herkes içindir" diyerek yola çıkan KASED, 15 Ekim’de atölyelerini başlatıyor. Kadın ve çocuklar için alternatif sistem kuran KASED'in Başkan Yardımcısı Neşe Toprak, atölyelere katılım çağrısı yaptı.

 

YENİGÜN HABER – "Sanat herkes içindir" diyerek yola çıkan Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), kadınların yanı sıra 2-14 yaş aralığındaki çocuklar için piyano, perküsyon, tembür, keman, setel, def, resim, folklor, ses eğitimi, Kürtçe eğitim atölyeleri düzenleyecek. MA’da yer alan habere göre, 23 Eylül’de başlayan atölye kayıtları, 11 Ekim’de sona erecek. 15 Ekim’de başlayacak atölyeler için katılım çağrısında bulunan KASED Başkan Yardımcısı ve Resim Öğretmeni Neşe Toprak, kadın ve çocuklara alternatif bir sistemi kurduklarını söyledi.

Çocuk folklor grubu

5 Eylül’de açılışlarını büyük bir coşkuyla gerçekleştirdiklerini belirten Toprak, etkinliğin şehrin kendilerini tanıması için önemli olduğunu şimdi ise ileri bir adım olarak atölyelere başlamak istediklerini söyledi. Çocuk folklor grubu kurmak istediklerini de dile getiren Toprak, kayıtların tamamlanmasının ardından yapacakları düzenlemeyle derslere başlayacaklarını ifade etti.

Çocuklarıyla kursa başladı

Derneklerinin yer aldığı Bağlar ilçesinde kendilerine yoğun ilginin olduğunu ifade eden Toprak, “Bağlar’ı bilinçli seçtik, çünkü buradaki kadınların sanat ve kültür alanları yoktu. Sosyolojik açıdan çok geride kalmış bir bölge. Kadınlar evlere hapsolmuş ve aktiviteleri yok. Biz de buranın kadınları ve çocuklarına ulaşmak istedik. Ve ulaştık, şimdi buranın halkı bizi tanıyor. Bir örnek verecek olursam, bir anne var iki çocuğunu enstrüman kursuna getiriyor. O anne kendisinin de yaşamı boyunca bir enstrüman çalma hayali olduğunu bizimle paylaştı. Biz de kendisine şimdi de öğrenebileceğini ve buranın kendi evi olduğunu söyledik. Şimdi O’da çocuklarıyla kursa başladı. Böyle şeyleri görmek, amacımıza ulaştığımızı gösteriyor, bu da bizi mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

Öncelik sanat sevgisi

Dernekte resim öğretmenliği de yapan Toprak, kendi sanat alanına dair şunları söyledi: “Ben ve bir arkadaşım çocuklara resim dersi veriyoruz. Çocuklar da kadınlar da resim çizmeyi çok seviyor. Renklerle, çevreyle uğraşmak insanları mutlu ediyor. Çocuklarda resim çizdiklerinde kendilerini rahat hissediyor. Önceliğimiz, küçük çocuklara resim çizmeyi, sanatı sevdirmek. Resim derslerine ilgide çok. Birçok sanat dersi veriyoruz, bütün sanat dersleri çok önemli. Fakat resim çok eski ve bir o kadarda önemli bir sanat dalı. O kadar savaşlar var ve sen o savaşların üzerine bir resim çizdiğinde insanlar çok etkileniyor. Elit bir ders olarak bakan da var, fakat biz öyle görmüyoruz.”

Kadınlara alternatif alan

Kadın ve sanatın birbiriyle ilişkisine işaret eden Toprak, “Kadın ve sanat birbirine bağlı ve çok eski bir geçmişi var. Bugünde halen o bağ devam ediyor. Bu yüzyıl kadın yüzyılı, sanatçı kadınlar da çok emek veriyor ve istiyorlar ki sanatları görülsün. Biz de burayı özellikle kadınlar için açtık. Kadınların rahat gelmesini, kendilerini rahat ifade etmesini, sanatlarını yapmalarını istiyoruz. Bağlar’daki kadınların alternatifleri yok, biz de onlara alternatif olmak istiyoruz. Hangi kadın sanatını ileri taşımak istiyorsa biz buradayız, burası onların ikinci evi, istedikleri zaman gelebilirler. Her yaştan, kültürden kadın gelebilir, biz Ermeni, Süryani, Arap kadınlarla da çalışmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sistem okullarında sanat alanın çok arka plana atıldığına dikkati çeken Toprak, kültürün çocuklar için önemli olduğunu dile getirdi.

Göçmen çocuklar için proje

TitulArts projelerinin de göçmen kadın ve çocuklara yönelik olduğunu kaydeden Toprak, “İsponyalca bir kelime TitulArts. Kadın ve çocukların kendi sanatlarını bilmesi anlamına geliyor. Yıllar önce Rojava’da büyük bir savaş oldu ve oradaki kadın ve çocuklar göçe zorlandı. Göçmen çocuklar üzerinde savaşın etkisi çok büyük. Biz de çocuklar kültür çalışması yürütüyoruz. Bir sonraki yıla kadar da çalışmalarımız sürecek. Aynı zamanda kadınlar ile kadın sağlığı ve hakları atölyesi yürütüyoruz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.