‘İnternetteki her linke tıklamayın’
Teknolojinin gelişmesi, özellikle insan hayatını kolaylaştırarak zamandan tasarruf etme fırsatı sunuyor. Bu nedenle internet kullanımı gündelik hayatın vaz geçilmez bir parçası olmuş durumda. Ancak gerek eğlence, alışveriş iş veya bilgiye ulaşmak için olsun kimi zaman internet kullanımı, insanların başına büyük sorunlar açıyor. Bu nedenle siber güvenlik için internet kullanırken, basit ama bir o kadar önemli bilgileri bilmek gerekiyor. Olası mağduriyetlerin yaşanmaması için uyarılarda bulunan Bilişim Uzmanı Polat Akdeniz, özellikle internette sörf yaparken bilinmeyen linklere ve bilgisayarlara gelen maillere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bazen maille gelen bir linkin tüm bilgilerin bilgisayar korsanlarının eline geçmesine neden olabileceğini vurgulayan Akdeniz, bunları yaşamamak için bilinçli bir internet kullanıcısı olması gerektiğine dikkat çekiyor
Nurullah Ergün / YENİGÜN ÖZEL - İnsan hayatını kolaylaştıran internet, teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte, bilgiye ulaşma, eğlence ve alışveriş gibi farklı amaçlar için kullanılıyor. Ancak bunu yaparken bilgisayar kullanıcıları bazen istenmeyen durumlarla karşılaşabiliyor. Bunların önüne geçebilmek için basit ama önemli bazı bilgilere sahip olmak olası mağduriyetlerin de önüne geçiyor. Konuya ilişkin ilgili Yenigün Haber’e konuşan İnsert Bilişim Kurucusu, Güvenli İnternet ve Sosyal Medya Uzmanı Polat Akdeniz, internette güvende kalmanın yollarını anlattı.
‘İnternetteki her linke tıklamayın’
İnternet kullanımı sırasında her linke tıklanmaması gerektiğinin altını çizen Akdeniz,
“Bilinmeyen internet sitelerine kesinlikle girilmemesi gerekiyor. Bir internet sitesine girerken, mutlaka güvenlik sertifikasına dikkat edilmesi gerekiyor. Güvenlik sertifikası olmayan sitelere girilmemeli. Girilse bile çok kısa bir sürede siteden çıkılması gerekiyor. Bunlara ek olarak her bilgisayar kullanıcısı mutlaka kullandığı bilgisayarında bir tane orijinal anti virüs programı bulundurmalı ve kullanılan Windows’un orijinal sürüm olmasına dikkat edilmeli. Bunlar bilgi güvenliği açısında çok önemli olan şeyler” dedi.
[caption id="attachment_121315" align="alignnone" width="1263"] Bilişim Uzmanı Polat Akdeniz[/caption]
SSL Sertifikasına dikkat!
Bir internet sitesinin güvenli olup olmadığını anlamak için ekranın sol üst köşesinde yer alan SSL Sertifikası’na dikkat etmek edilmesi gerektiğinin altını çizen Polat Akdeniz, “Bir sitede SSL Sertifikası yoksa o WEB sitesinin küçük bir ihtimal dahi olsa kredi kartı başta olmak üzere diğer bilgileri çalma ihtimali yüksektir. Onun dışında e-ticaret sitelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu tür sitelerden alış-veriş yapmadan önce ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) sorgulaması yapılması lazım. Bu site bakanlığa bağlımı değil mi diye kontrol edilmeli. Bu sorgulamayı ETBİS’in kendi sitesinden yapabilirler. Bazı sitelerin kendi ana sayfalarının en altında ETBİS sorgulama bölümleri de var. Oradan da ETBİS’in sitesine gidilip söz konusu sitenin bakanlığa kayıtlı olup olmadığı sorgulanabilir” diye konuştu.
Mail kullanırken dikkat; Tüm bilgilerin çalınabilir
Bilişim Uzmanı Polat Akdeniz, gündelik yaşamın bir parçası haline gelen mail kullanımı konusunda da önemli bilgiler verdi. Akdeniz, “Bilgisayar kullanıcıları kendilerine gelen maillere çok dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle yabancı ülkelerden gelen Çin, Amerika vs. Türkiye’deki mail adreslerine çok fazla zararlı içerikli mailler gönderiliyor. Bu maillere eklenen tek bir linkle bilgisayarlardaki verilerin tamamını rahat bir şekilde kendi bilgisayarlarına çekebiliyorlar. Bunun için gelen maillerinizi kontrol etmeden, güvenilirliğine inanmadan açmayın ve içindeki linklere sakın tıklamayın” ifadelerini kullandı.
Sosyal medyada çift doğrulama güvenlik sistemi önemli
7’den 70’e hemen hemen her kesim tarafından kullanılan sosyal medya platformları da bazen geri dönüşü olmayan mağduriyetlere yol aça biliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşılmasısın için de tavsiyelerde bulunan Bilişim Uzmanı Akdeniz şunları söyledi;
“Bilindiği gibi şuanda sosyal medya kullanımı dünya genelinde en üst seviyelere ulaştı. Bu da tabi ki yeni güvenlik açıkları oluşturabiliyor. Mesela sosyal medyayı kullanırken, şifrelerimizin basit olmaması gerekiyor. Şuanda bütün sosyal medya platformlarında yer alan çift doğrulama güvenlik sisteminin mutlaka kullanılması gerekiyor. Telefon doğrulamasıyla hesaplara giriş yapılması lazım. Bu sistem kullanıldığı takdirde, bilgisayar korsanlarının şifleri çalması mümkün değil.”
Phishing saldırını hafife almayın!
İnternet ortamında bilgisayar korsanlarının sıklıkla kullandığı Phishing (Oltalama) saldırına ilişkin de uyarılarda bulunan Akdeniz şunları kaydetti;
“Bu bilinen banka sitelerinin aynı tasarım ve aynı ara yüzlerini oluşturan korsanların kullandığı bir sitem. Bu siteleri hazırlayarak, kullanıcıyı yanıltıp, kendi sitlerine çekiyorlar. Kullanıcıda benzer site olduğu için bazen aldanıp o sitelere yönelebiliyor. Bu da onların hem güvenliğini tehlikeye atıyor, hem de çeşitli mağduriyetlerin yaşanmasına yol açıyor. Bu tuzağa düşmemek için mutlaka siteye girmeden önce alan isimlşerine dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle sitenin uzantıları kontrol edilmeli. Türkiye’de genelde resmi site ve bankalar, com.tr uzantısını kullanır. Yani bu gibi siteler girmeden önce iyi kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü bankaların tasarımlarının bire bir aynısını kullanıyorlar. Bu da kullanıcıların yanılma ihtimalini yükseltiyor. Her ne kadar bankaların sitelerini sıklıkla kullanan insanlar alan isimlerini bilse de yine de kontrol etmekte fayda var. Bunlara dikkat edilirse her hangi bir sorun yaşanmayacaktır. Bunun yanında kullanıcıların mobil bankacılığını tercih etmesi güvenlik bakımından daha iyi. Çünkü mobil uygulama bankacığında bu tür saldırılar gerçekleştirilemiyor.”
‘Güvenilir firmalarla çalışın’
Son olarak kurumsal firmalara siber güvenlik konusunda çağrıda bulunan Bilişim Uzmanı Polat Akdeniz, “Genel olarak kurumsal firmalar yaşamış oldukları sorunları hiçbir teknik bilgileri olmadan, kendileri çözmeye çalışıyor. Bu da aslında apayrı bir sorun. Çünkü sorunlarını teknik bilgilerden uzak bir şekilde çözüm ararken, kimi zaman daha büyük mağduriyetlere yol açılabiliyor maalesef. Bunun yerine mutlaka işin uzmanlarından destek almalarını öneriyoruz. Bunu kendi güvenlikleri için yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bu nedenle mutlaka siber güvenliği konusunda güvenilir firmalarla çalışılması gerekiyor” İfadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.