Dönercinin ‘közde tüp’ tekniği korkuttu

Dönercinin ‘közde tüp’ tekniği korkuttu
​Diyarbakır'da bir dönerci esnafın, donan tüpü çözmek için kullandığı yöntem, kimilerini korkuturken kimilerini şaşırttı, kimileri ise buna aldırış...
​Diyarbakır'da bir dönerci esnafın, donan tüpü çözmek için kullandığı yöntem, kimilerini korkuturken kimilerini şaşırttı, kimileri ise buna aldırış etmedi

Diyarbakır'daki bir semt pazarında döner satışı yapan bir esnafın, donan tüpünü alevli ateşin üzerinde ısıtarak çözmeye çalışması, "patlama riski var mı?" sorusunu akıllara getirdi. Soğuk kış gününde döner ocağını yakmak üzere ev tipi tüp kullanan bir dönerci esnafı, içerisinde ateşli közün bulunduğu bir tenekenin üzerine kullandığı tüpü oturtması şaşkınlığa yol açtı. Kimi vatandaşlar ise döner almak için tehlikeye aldırış etmeden sıraya bile girdi.

Soba, ısıtıcı, kalorifer gibi yerlerden utulmalı

Uzmanlar ise tüplerin standart gereği yüksek basınçlara, yani 80 bara dayanacak şekilde yapıldığına dikkat çekiyor ancak soba, ısıtıcı, kalorifer gibi yerlerden dahi uzak tutulması gerektiğini belirtiyor. Tüp bayisi işletmecisi Abdulgani Kayıkçı, donan tüplerin çözülmesi için kullanılan bu yöntemin uygun olmadığını belirterek donma sorununa karşı bazı pratik bilgileri paylaştı. Havaların soğumasıyla beraber tüplerde donma olayının normal olduğunu belirten Kayıkçı, "Tüpte sürekli gaz akışı olduğu için donma olur. 2-4 saat arayla leğene sıcak su doldurularak tüp leğende bekletilebilir. Ayrıca fön makinasıyla tüpü ısıtma yöntemi de kullanılabilir. Her iki yöntem de tüpün donması sorununu çözecek yöntemlerdir” dedi.

‘En sağlıklı yöntem sıcak su veya fön makinasıyla müdahaledir’

Tüpün altına ateş bırakılmasının sakıncalı olduğunu dile getiren Kayıkçı, "Bu yöntem uygulanmamalı, çünkü sağlıklı değildir. Köz ve ateşte bekletme gibi yöntemler tehlikelidir, bundan uzak dursunlar." ifadelerini kullandı. Kapalı mekanlarda ise bu tür uygulamalara ihtiyaç duyulmadığının altını çizen Kayıkçı, "Tüp ev içinde donma yapmaz. Evde yemek yapıldığı zaman 1-2 saatliğine kullanılan tüpte donma meydana gelmez. Dışarıda hava sıcaklığının eksilere düştüğü zamanlarda özellikle dönerci arkadaşların kullandıkları tüpler sabahtan akşama kadar sürekli açıktır. Tüp sürekli açık olup akış geldiği için 4-5 saatten sonra alt kısmında donma yapar." şeklinde konuştu. Tüpün ne tür durumlarda patladığını da açıklayan Kayıkçı, her alev alan tüpün patlamadığını belirterek tüp içerisindeki gazın bitmesi durumunda ateşin iç kısma sızması sonucu tüpün şişirmesiyle patlamanın meydana geldiğini söyledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.