Diyarbakırlı usta su kabaklarını sanat eserine dönüştürüyor

Diyarbakırlı usta su kabaklarını sanat eserine dönüştürüyor
Diyarbakır’da İsmail Yumlu, emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı su kabağı oymacılığında ürettiği eserleri sanata dönüştürdü.

Sevda KAPLAN/YENİGÜN HABER - Emekli olduktan sonra Antalya’da hobi olarak başladığı su kabağı oymacılığına yurt dışından gelen turistlerin ilgilisini arttığını gören İsmail Yumlu (61), çalışmasını Diyarbakır’da yapmaya karar verdi. Su kabaklarına birbirinden farklı işlemler uygulayarak lamba ve süs eşyasına dönüştürdüğü Yumlu, ilmek ilmek su kabağını dokuduğunu söyledi. 6 yıldır bu uğraşta olduğunu söyleyen Yumlu, “Bu işe Antalya’nın Manavgat ilçesinde başladım. Geçen sene Diyarbakır’a gelerek burada devam ettiriyorum. Usta öğretici belgesine sahip olduğum için de isterim ki memleketimin insanına da bu mesleği öğretmeyi. Su kabağından yaptığım lambaları eskinde millet banyoda kullanırdı. Aynı zamanda içinde pekmez, baharatın saklanması için kullanılırdı. Şimdi ise biz su kabaklarını kurutarak lamba yapıyoruz. Su kabağı yeniliyor, yaprağından sarma yapılır ve turşusu dahi olur. Ama kuruduğu zaman biz sanata dönüştürüyoruz” dedi.

‘SU KABAĞI DİYARBAKIR’DA DA YETİŞİR’
Su kabağı lambasını 3-4 günde işleyip satışa çıkardığını dile getiren Yumlu, “İlmek ilmek su kabağını dokuyoruz. Bir kabağa 3-4 gün emek veriyorum. Bu işi sevmesek yapılması mümkün değildir. Diyarbakır’da öğrenci yetiştirmeyi çok isterim. Çünkü sanat çoğaldıkça güzelleşiyor. Aynı zamanda bir kalkınma da olacak. Hayat verdiğimiz kabaklar bize şehir dışından geliyor. En büyük üzüntüm şu ki; Diyarbakır’da niye yetiştirilmiyor? Oysaki su kabağı Diyarbakır’da da yetişir. Kabakları aldıktan sonra ilk işimiz dışını temizlemek oluyor. İçerisini ise matkapla temizliyoruz. Kabağın büyüklüğüne göre çizdiğim şablonlarla ne yapacağıma karar veriyorum. Şablonlarla tasarımını yaptıktan sonra ufak dokunuşlar yaparak su kabağına hayat vermeye çalışıyorum. Bittiğinde de avize, lamba, yatak odalarına ve kamelyalara süs eşyası niyetine kullanış amaçlı satıyorum” diye konuştu.

‘DAHA ÇOK YURT DIŞINA KARGO İLE GÖNDERİYORUM’
Amerika, Almanya, Fransa gibi birçok ülkeye ihracat sağladığını söyleyen Yumlu, “Su kabağından yaptığım lambaları daha çok Antalya’da yabancı uyruklu misafirlere satıyordum. Maalesef ki yabancı uyruklular el emeğine daha çok ilgi gösteriyor. Türkiye’de fazla satış yapamadığım için daha çok yurt dışına kargo ile gönderiyorum. Bu ülkeler arasında Amerika, Almanya, Fransa gibi birçok ülkeye su kabağından yaptığım lambayı gönderdim. Çok şükür olumlu yanıtlar da alıyorum. İnsan işini severek yaptı mı ekmeğini de yer. Şu an yaptığım iş hayal gücüne bağlıdır. Hayal gücün ne kadar büyükse o kadar işleme yaparsın” ifadelerine yer verdi.

Son olarak mesleğinin unutulmaması yönünde öğretici olarak görev de yaptığını ifade eden Yumlu, şunları kaydetti:

“Amacım bizden sonraki nesil de bu mesleği yapsın. Mesleğimizin unutulmasını istemiyoruz. Su kabağını lambaya dönüştürdüğümde seyretmeye doyamıyorum. Yaptığım lambaların içerisinde alın terim var.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.