Diyarbakır’da silo dolandırıcılığı; Çiftçiler zor durumda!
YENİGÜN HABER – Diyarbakır’ın Sur ve Bismil ilçelerinde faaliyet gösteren iki şirket, lisanssız depoculuk faaliyeti ile ürün topladı, satıştan elde ettikleri milyonluk gelire rağmen çiftçilerin büyük kısmına ödeme yapmadı.
Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapor sonrası, şirket yöneticileri hakkında “nitelikli dolandırıcılık” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
Soruşturma geçen yıl başladı
özDiyarbakır Gazetesi’nde yer alan habere göre, Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından 8 Ağustos 2024’te verilen onay ile başlatılan soruşturma kapsamında, 2024 yılı boyunca 2 şirketin faaliyetleri titizlikle incelendi. 5 Kasım 2024 tarihinde tamamlanan raporda, şirketlerin bakanlık izni olmadan lisanslı depo gibi faaliyette bulunduğu ve yüzlerce çiftçinin ürünlerinin ödemesini yapmadan el değiştirdiği tespit edildi.
Çiftçilere ödeme yapılmadı
Rapora göre, şirketin yönetim kurulu başkanı ve vekil yöneticisi, yetkileri olmaksızın lisanslı depoculuk faaliyetlerine başladı. Çiftçilerden ürün toplayıp satışını gerçekleştiren yöneticilerin, satıştan elde edilen paraları ödemek yerine şahsi çıkarlarına kullandığı belirtildi.
Şirketlerin, ürün teslimi ve satış işlemleri sırasında hem Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’na hem de Türk Ceza Kanunu’na birçok kez aykırı davrandıkları raporda vurgulandı.
Bölgedeki çiftçiler mağdur edildi
Bakanlık müfettişlerinin yaptığı saha araştırmalarına göre, Diyarbakır ve çevre köylerden ürün teslim eden çiftçi sayısının 100’ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Ürün teslim eden çiftçilerin büyük bir kısmı ödeme alamazken, bazılarına senet verildi, ancak bu senetler de karşılıksız çıktı.
Raporlarda, adı geçen bir çiftçiden 1.670 ton mısır satın alındığı, yaklaşık 1.5 milyon TL tutarındaki bedelin yalnızca 970 bin TL’sinin ödendiği, kalan borç için verilen senetlerin de ödenmediği kaydedildi.
Özellikle dikkat çeken bir detayda, müfettişler, mısır fiyatlarının düşmediğini, aksine yükseldiğini ve şirket yetkililerinin ürünleri satmak için ileri sürdüğü gerekçelerin tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti.
Arazi tapuları da usulsüz devredilmiş
Soruşturma kapsamında, adı geçen bir şirketinin faaliyet gösterdiği arazilerin tapu devirlerinde de ciddi usulsüzlükler yapıldığı belirlendi. Tapuların rayiç bedelin çok altında gösterilerek el değiştirdiği, bu şekilde gerçek değerlerin gizlendiği ve haksız menfaat sağlandığı tespit edildi.
Hukuki süreç başlatıldı
Soruşturma raporu sonucunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan suç duyurusunda, iki şirket yöneticisi hakkında:
Türk Ceza Kanunu 158. Madde kapsamında nitelikli dolandırıcılık,
Türk Ceza Kanunu 257. Madde kapsamında görevi kötüye kullanma,
5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’na aykırılık suçları kapsamında işlem yapılması talep edildi.
Soruşturmanın savcılık aşamasında çok sayıda çiftçi ve iş ortağının da mağdur sıfatıyla beyan verdiği öğrenildi.
Mardin’de geçtiğimiz gün yaşanan lisanslı depoculuk skandalının ardından Diyarbakır’da patlak veren bu yeni yolsuzluk, tarım sektöründe derin bir güven krizine sebep oldu. Çiftçiler, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’ndan sürecin hızla yürütülmesini ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.