Diyarbakır'ın sağlık haritası Diyarbakır’da kaç hastane var?

Diyarbakır'ın sağlık haritası Diyarbakır’da kaç hastane var?
2 milyona yaklaşan nüfusu ve sağlık alanında bölgeye hitap eden yapısıyla Diyarbakır’daki kamu ve özel hastanelerini sizin için derledik

YENİGÜN HABER – Yaklaşık 2 milyon nüfusu olan Diyarbakır’da sağlık alanında, poliklinik hizmetlerinden faydalanmada yaşanan sıkıntılar, hastanelerin hijyen sorunları, başta kadın, çocuk ve diş hastanelerinin yetersizliği kadar eşit faydalanmadaki sıkıntılar mevcuttur.

Halkın sağlığa erişiminin sıkıntılı olduğu kentte, devlet ve özel hastanelerini sizler için derledik.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ

27.000 dönümlük arazi üzerine kurulmuş, 192.000 metrekare kullanım alanı ile hastalarINa 1974 yılından itibaren hizmet veren hastane, merkez ana bina başta olmak üzere; Acil ve Travmatoloji Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Çocuk Hastanesi ve Kalp Hastanesi ile 5 binada faaliyet göstermektedir.

Hastanelerde 274 öğretim üyesi olmak üzere, toplam 668 akademisyen, 1.062 sağlık personeli ve 1226 yatak kapasitesi ile Dahili ve Cerrahi tüm branşlarda hizmet veren bölgenin en büyük sağlık kampüsüdür.

Hastanelerde; Genel ve Acil Servis Polikliniklerimizde Günlük 4.200 hastanın teşhis ve tedavileri, ameliyathanelerde ise aylık 2.500 hasta ameliyat edilmektedir.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri sadece bölgeye değil, Ortadoğu ve Asya ülkelerine de hizmet vermektedir. Son bir yılda 2.421 yabancı uyruklu hasta (başta Irak olmak üzere İran, Suriye, Azerbaycan ve diğer ülkeler) sağlık turizmi kapsamında hastanelerimizden tedavi hizmeti almıştır.

gazi-yasargil-hastane.jpg

GAZİ YAŞARGİL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.

2010 yılında kurulan Diyarbakır’ın en büyük kamu hastanesi, 273 oda ve 546 yatak kapasitesine sahip.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 44 yoğun bakım yatağı ile bölgenin en büyük yoğun bakım ünitesine sahip.

Tıbbi Onkoloji ve Günlük Tedavi Merkezinde kemoterapi ve diğer günlük tedaviler uygulanmaktadır. Radyoloji bölümünde bir adet 128 kesitli Bilgisayarlı Tomografi, 1 adet 64 kesitli Bilgisayarlı Tomografi, 1 adet 1,5 tesla MR, 3 dijital röntgen cihazı ve 1 adet floroskopi, 1 adet portabl röntgen, 4 ultrasonografi cihazı ile USG ve Doppler USG hizmeti verilmektedir.

selahadini-eyyubi-hastane.jpg

SELAHADDİN EYYUBİ DEVLET HASTANESİ

Diyarbakır’ın en eski hastanesidir diyebiliriz. 1936 yılında çıkan yangında tahrip olan bina bir yıl sonra 75 yataklı Göğüs Pavyonu birimi ilavesiyle yeniden inşa edilerek 285 kapasiteyle faaliyete geçirilmiş, 1962 yılında Numune Hastanesi sahası içerisinde müstakil olarak 100 yataklı Doğumevi hizmete açılmış, ertesi yıl da 75 yatak kapasite ile faaliyet göstermekte olan Göğüs Pavyonu ayrı Başhekimlik olarak hizmete başlamış.

2010 Yılında Devlet Hastanesi Ergani 14. Km'de TOKİ Tarafından yaptırılan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birleştirilmiştir. 2014 Şubat ayında ise yeniden Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesinden ayrılmıştır. Daha sonra Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi olarak adı değiştirilmiştir.

Selahaddin Eyyubi bünyesinde ek bina olarak hizmet veren eski askeri hastanesi 2020 tarihinde Dağkapı Devlet Hastanesi olarak hastanemizden ayrılmıştır.

diyarbakir-cocuk-hastanesi.jpeg

ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ

Hastane, 18 Mart 1991 tarihinde 100 yataklı Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak hizmete açılmıştır. Ancak, hasta yoğunluğu nedeniyle, 1995 yılında 250 yataklı Gögüs Hastalıkları Hastanesi ile yer değiştirerek 250 standart yatak ile hizmete devam etmiştir. Sağlıkta Dönüşüm çalışmaları kapsamında SSK Hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devrinden sonra 2006 yılında eski SSK Hastanesi hizmet binasına taşınmıştır.

Hastane halen 442 Hasta Yatağı ile hizmete devam etmektedir.

Hastanemizde; 4 Süt Çocuğu Servisi, 1 Büyük Çocuk Servisi, 1 Çocuk Cerrahi, 1 Yenidoğan Servisi , 1 Enfeksiyon Servisi, 1 Çocuk Yoğun Bakım Servisi ( 2. basamak ve 3. Basamak ), 1 Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi ( 2. basamak ve 3. basamak ), 1 Acil Yoğun Bakım ( 2. Basamak ),1 Acil Servis, Yandal ( Endokronoloji, Hemotoloji, Nöroloji, KBB ,Metabolizma, Allerji ve İmmünoloji, Kardiyoloji, Üroloji , Nefroloji ) Servisileri ve Palyatif bakım merkezi bulunmaktadır.

diyarbakir-kadin-dogum-ve-cocuk-hastaliklari-hastanesi.jpgDİYARBAKIR KADIN HASTALIKLARI VE ÇOCUK HASTANESİ

2008 yıllında hizmete giren Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, 454 yatak kapasitesiyle 27'si doğum, toplam 111 doktorla kendi alanında Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin en büyük hastanesi olarak çevre il ve ilçelere de hitap ediyor.

Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin en büyük kadın doğum hastanesi olan hastane, Türkiye'de en çok doğum gerçekleştirilen hastanelerinden biridir.

DİYARBAKIR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİ

01.04.2017 tarihi itibarıyla 7900 metrekare içerisinde, 54 Ünit, 1 acil hizmetler polikliniği,1 mahkum polikliniği, 1 genel ve 2 lokal ameliyathanesi ile yeni hizmet binasına hasta muayene ve tedavi hizmetleri verilmeye başlanmıştır.

Bunun yanında 4 ortodonti hekimi ile diş morfolojisi ve düzensizlikleri ile ilgili hizmet verilmektedir. 2 Konservatif uzmanımız diş hastalıklarında cerrahi müdahale olmadan ilaç ile tedavi ve özellikle bulaşıcı hastalıklarda sağlam dişleri koruma yolunda hizmet vermektedir. Hastanemizde Protez Uzmanı da görev yapmaktadır.

ÖZEL MEMORİAL HASTANELERİ

Kamu hastanelerinin yanında Diyarbakır’da hizmet veren özel hastaneler de dikkat çekmektedir.

Kentte Memorial Hastaneleri iki ayrı şubesi ile hizmet vermektedir.

Memorial Diyarbakır Hastanesi, Memorial Sağlık Grubu’nun 7’nci hastanesi olarak 2011 yılında hizmete girmiştir.

14 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kurulan hastane, 141 yatak kapasitesine sahiptir. Hastanede; 6 ameliyathane, 23 yenidoğan ve 20 genel yoğun bakım olmak üzere toplam 43 yoğun bakım yatağı bulunmaktadır.

Memorial Dicle hastanesi ise Sağlık Grubu’nun 8’inci hastanesi olarak 2013 yılında hizmete girmiştir. 21 bin metrekarelik kapalı alan üzerinde kurulan Memorial Dicle Hastanesi, 135 yatak kapasitesine sahiptir. Hastanede; 9 ameliyathane, 50 yenidoğan yoğun bakım, 16 genel yoğun bakım, 5 kardiyoloji ile 7 kalp-damar cerrahisi yoğun bakım olmak üzere toplam 78 yoğun bakım yatağı bulunmaktadır.

ÖZEL BOWER HASTANESİ

Özel Bower Hastanesi, Nisan 2018’den 22 bin m2 kapalı alanda 30 farklı branş, 66 hekim kadrosu ve 159 yatak kapasitesi ile bulunduğu il olan Diyarbakır’da bu özelliklere sahip tek özel hastanedir.

ÖZEL DİYARLİFE HASTANESİ

Diyarbakır’ın ilk özel hastanelerinden olan Veni Vidi Hasateneleri olarak kurulan hastane 2016 yılında Diyarlife Hastanesi adı altında faaliyetlerine devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.