Diyarbakır tekstil sektöründe tehlike sinyalleri

Diyarbakır tekstil sektöründe tehlike sinyalleri
Artan maliyetler nedeniyle Diyarbakır'daki tekstil ve hazır giyim alanında faaliyet yürüten 481 işletmeden 150’si kapandı.

Ahmet BARAN/YENİGÜN HABER – Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD), kentte faaliyet yürüten tekstil ve hazır giyim işletmelerini kapsayan “Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu”nu açıkladı. Rapor, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Hazırlanan raporda, Ağustos - Kasım 2023 tarihleri arasında Diyarbakır genelinde toplam 331 tekstil ve hazır giyim sektöründe, 25 çırçır sektöründe faaliyet yürüten işletme ile görüşülerek hazırlandı. Rapor ile sektördeki istihdamın sürdürülmesi için alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi ve sektörün şehir ekonomisine katkısı hedeflendi.

Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ayas, “Temmuz 2023'te başlattığımız çalışma kapsamında 481 işletme ve atölyemizi derinlemesine inceledik ve maalesef artan maliyetler ve sektörel zorluklar nedeniyle 150'sinin kapalı olduğunu veya faaliyetlerini durdurduğunu tespit ettik. Ancak, üretime devam eden 331 işletme ile yaptığımız nitelikli görüşmeler, sektörümüzün canlılığını ve potansiyelini gözler önüne serdi. Diyarbakır, tekstil ve hazır giyim alanında bölgesel bir güç merkezi olarak öne çıkıyor" dedi.

Tekstil, Diyarbakır için stratejik bir sektör

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da tekstil ve hazır giyim sektörünün Diyarbakır için stratejik bir sektör olduğunu belirterek, tekstil ve hazır giyim sektörünün küresel rekabet ortamından en çok etkilenen sektör olduğunu söyledi.

Kaya, daha sonra şunları söyledi:

"Kırsaldaki küçük bir atölyemiz bile küresel piyasalardaki değişimlerden etkileniyor. Çünkü uluslararası markalara üretim yapıyor ve pazarda uluslararası markalar fiyatları belirliyor. Bu bağımlılık ve maliyet artışları bugün en temel sorunlarımız. Geldiğimiz aşama 10 yıllık bir çalışmanın sonucu. Ancak bunu korumak şimdiki politikalar ve projeler ile mümkün değil. Bu çalışmayı da bu nedenle yaptık” dedi.

Kaynak:Ahmet Baran

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.