Diyarbakır Barosu’ndan ATK'ye Cenaze Yönetmeliğine ilişkin başvuru

Diyarbakır Barosu’ndan ATK'ye Cenaze Yönetmeliğine ilişkin başvuru
Siirt’te 2020 yılında hava operasyonunda yaşamını yitiren Yılmaz Uzun’un cenazesinin 3 yılın ardında 1 Eylül’de kutu içerisinde ailesine teslim edilmesinin ardından Diyarbakır Barosu, ATK uygulama yönetmeliğinde düzenleme yapılması için Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptı.

Diyarbakır Barosu, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) uygulamada cenazenin kabul edilemeyecek tarzda (adliyede kutu ya da poşet içerisinde) teslim edilmesine ilişkin, iç hukuk ve uluslararası mevzuat hükümleri gereğince “kimlik tespiti yapıldıktan sonra, defin için hazırlıkların yapılması hastane veya Adli Tıp Kurumu’ndan cenazenin aileye tesliminin sağlanarak defin işlemlerinin gerçekleştirilmesi” şeklinde tamamlatılması için Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptığını açıkladı.

‘İNSANİ ÖLÇÜTLER GÖZETİLMELİ’

Başvuru içeriğinde şu ifadelere yer verildi:

“Cenazeye ilişkin kimlik tespit işlemi yapıldıktan sonra, ilgili savcılık tarafından hangi usullerle aile bireylerine teslim edileceği ve cenazenin defin işlemlerine ilişkin eksik ibarelerin yer alması, uygulamada cenazenin kabul edilemeyecek tarzda (adliyede kutu ya da poşet içerisinde) teslimine sebep olmaktadır. Herkesin; ailesinin geleneklerine uygun olarak onurlu bir şekilde gömülme, akrabası olan veya kendisine çok yakın olan bir kişiyi defnetme, ahlaki görevlerini yerine getirme olanağına sahip olma ve kederlenme, matem tutma ve ölüyü anma hakkı ile toplum ve devlet tarafından nasıl görülürse görülsün, bütün medeniyetlerde kutsal bir değeri ve hatıra sembolü olan bir mezara sahip olma hakkı bulunmaktadır. İnsancıl hukuk kapsamında, cenazenin teslimi ve gömülmesinin insani ölçütler gözetilerek gerçekleştirilmesi elzemdir.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.