Diyarbakır Bağlar Belediyesi’nden Türkiye’ye örnek olacak model
YENİGÜN HABER – Diyarbakır merkez Bağlar İlçe Belediyesi, 2025 yılı Haziran ayı olağan belediye meclisi toplantısında, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir kent politikaları çerçevesinde önemli bir karara imza attı.
Bağlar Belediye meclisinde oy çokluğuyla kabul edilen karar doğrultusunda, ilçede yapılacak yeni inşaat projelerinde atıklardan dönüştürülmüş inşaat malzemeleri kullanan yüklenici firmalara yönelik çeşitli teşviklerin hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.
Karar bölgede ve belediyelerde bir ilk
Karar kapsamında, bu tür malzemeleri kullanan firmalara belediye harçlarında indirim ve süreli vergi muafiyeti sağlanacak. Bu uygulama ile hem doğal kaynak tüketiminin azaltılması, hem de inşaat sektöründe geri dönüştürülmüş malzeme kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Yerelden başlayan ekolojık dönüşüm
Bağlar Belediyesi, bu kararıyla yalnızca teknik bir düzenlemeyi hayata geçirmekle kalmıyor; aynı zamanda ekolojik belediyecilik ve ekolojik toplum anlayışının sahada karşılık bulan somut ilk adımlarını da atmış oluyor. Kentleşmenin çevresel etkilerini azaltmaya yönelik bu teşvik modeli, daha yaşanabilir, doğayla uyumlu bir kentsel gelecek inşa etme hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Bağlar Belediyesi Eşbaşkanları Siraç Çelik ve Leyla Ayaz, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:“Çevreye duyarlı bir kent yönetimi, günümüzün temel yerel yönetim sorumluluklarından biridir. Bağlar’da yalnızca bugünü değil, geleceği de düşünerek karar alıyoruz. Geri dönüştürülmüş malzeme kullanımını desteklemek, kaynaklarımızı daha verimli kullanmak ve atık miktarını azaltmak açısından önemli bir adım. Bu kararla birlikte sürdürülebilirlik yönünde yeni bir sayfa açıyoruz. Ayrıca bu sadece bir başlangıç; aynı anlayışla yeni kararlar almaya da devam edeceğiz.”
Katılımcı yönetim vurgusu: Halkla birlikte karar
Bağlar Belediyesi’nin çevresel konulardaki duyarlılığı, yalnızca uygulamalarda değil, karar alma süreçlerinde de kendini gösteriyor. Yetkililer, alınan bu kararın yalnızca yönetim kaynaklı değil, toplum temelli bir sürecin sonucu olduğunu vurguluyor. Belediyenin geçtiğimiz aylarda başlattığı ve halen saha çalışmaları süren “katılımcı bütçe görüşmeleri” uygulamasında olduğu gibi, bu ve benzeri çevreci kararların da halkın katkısıyla şekillendirilmesi hedefleniyor.
Daha ekolojik ve sürdürülebilir yarınlar perspektifiyle atılacak yeni adımların da halkla birlikte kararlaştırılacağı ve katılımcı mekanizmaların bu süreçte aktif şekilde işletileceği bildirildi. Bu yaklaşım, hem yerel demokrasiyi güçlendirmeyi hem de alınan kararların toplumsal karşılığını artırmayı amaçlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.