Dil çalıştayı başladı

Dil çalıştayı başladı
Dil ve Kültürler Ağı'nın, yol haritasını belirlemek amacıyla iki gün sürecek olan dil çalıştayı başladı. Aralarında yazar, akademisyen, eğitimci,...
Dil ve Kültürler Ağı'nın, yol haritasını belirlemek amacıyla iki gün sürecek olan dil çalıştayı başladı. Aralarında yazar, akademisyen, eğitimci, yayıncı, iş insanları, kadın kurumları ve kültür sanat kurumlarında oluşan 300'e yakın kişi çalıştaya katılım sağladı.
‘YÜZYILLIK SALDIRILARA KARŞI BİR ARAYA GELDİK’
Çalıştayın açılış konuşmasını sekreteryadan Dilbilimci Zana Farqinî yaptı. Farqinî, daha önceki toplantıda aldıkları çalıştay kararını gerçekleştirmek için bugün burada bulunduklarını dile getirdi. Zana Farqinî, Kürt dili ve kültürünün içinde bulunduğu durumdan herkesin rahatsız olduğunu ifade ederek, bu konuda adım atma amacıyla toplanmanın önemine değindi. Farqinî, “Dil ve kültür konusunda birbirinden bağımsız olarak birçok kurum çalışmalarda bulunuyor. Ancak biz bunun yeterli olmadığını görerek birlikte çalışma yapma ihtiyacını gördük. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürt kültürü ve dili amansız bir asimilasyon politikasıyla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu geçen yüzyıllık aradan sonra ilk kez Kürt dilinin yok olma sinyali verdiğini gördük. Buna karşı bir araya gelerek dil ve kültürümüze dönük saldırılara karşı nasıl bir yol yöntem izlememiz gerektiğin tartışacağız” diye konuştu.
‘DİL SORUNU TÜM KÜRTLERİ KAPSIYOR’
Dil sorununun sadece dil ile bizzat ilgilenenlerin, ilgileneceği bir konu olmadığını, bunun tüm Kürtleri kapsadığını hatırlatan Farqinî, bundan dolayı Dil ve Kültürler Ağı’nın geniş bir çevreyi kapsadığını söyledi. İki gün sürecek olan çalıştayda farklı konuların ele alınacağını vurgulayan Farqinî, çalıştayın konu başlıklarını sıraladı. Farqinî, “Dil ve kimliğin uluslararası arenadaki temsiliyeti, prensiplerimiz nelerdir, Kürt dili ve kültürünün içinde bulunduğu durumu detaylı olarak ele alacağız” dedi.
ÇALIŞTAY KAPSAMINDA MASALAR OLUŞTURULDU
Bu çalıştayın faydalı geçmesi için 12 tematik masa kurduklarını belirten Zana Farqinî, şöyle devam etti: “Bu masalar arasında yayıncılar, yazarlar, dil ve eğitim, kültür ve sanat, iş insanları, meslek odaları, insan hakları kurumları, iletişim masası, akademisyen ve sosyolog, kadın kurumları ve çocuk çalışmaları yapan kurumlar masalara ayrıldı. Her bir masa ‘ne’ ve ‘nasıl’ sorularından yola çıkarak yapılan öneriler kapsamında rapor hazırlayacak.”
Açılış konuşmasının ardından çalıştay basına kapalı olarak devam ediyor. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.