Çöp gazından enerji üretilecek!

Çöp gazından enerji üretilecek!
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 milyonu aşkın çöpün bulunduğu Karacağ Bölgesi’ndeki Keşiştepe’de rehabilitasyon çalışması başlatıyor....

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 milyonu aşkın çöpün bulunduğu Karacağ Bölgesi’ndeki Keşiştepe’de rehabilitasyon çalışması başlatıyor. 119.375,00 m2’lik alan üzerine yap işlet, devret modeliyle elektrik üretim santrali ve EKAY tesisleri yapacak olan belediye, çöp gazından enerji üretecek

Şirvan Oktay Görer/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin yıllardır çözüm bekleyen çöp meselesini çözmek için ilk adımı attı. Şehrin günlük bin 700-bin 800 ton çöpün döküldüğü Karacadağ Bölgesi’ndeki Keşiştepe’nin rehabilitasyonu için çalışma başlattı.  Belediye, şuan 7 milyon tona aşkın çöp bulunan ve birçok hastalığa davetiye çıkaran Keşiştepe’deki mevcut vahşi depolama sahasının rehabilite ederek, çöp gazından (LFG) elektrik üretim santrali kurulmasını kararlaştırdı. Yap işlet, devret modeliyle yapılacak olan çöp gazından(LFG) elektrik üretim santrali ve EKAY tesisleri, 119.375,00 m2’lik alan üzerine kurulacak.

15 yıllığına ihale edilecek

Yapılacak olan tesisle ilgili bir Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale duyurusu yayımlandı. İhale metninde, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Mevcut Vahşi Depolama Sahasının Rehabilitasyonu, Gaz Toplama Sistemi, Toplanan Çöp Gazından(LFG) Elektrik Üretim Santralinin Kurulması ve EKAY Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesi İşi’nin; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45.Madde kapsamında Açık Teklif Usulü ile yine aynı kanunun 46, 47, 48 ve 49.Maddelerindeki hükümler çerçevesinde 15 (onbeş) yıllığına ihale edilecektir” denildi.

Tesis 119.375,00 m2’lik alanda yapılacak

İhale konusu işin yeri olarak, “Diyarbakır ili, Bağlar İlçesi, Yukarıakdibek Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 543, 544 ve 545 no.lu parsellerde kayıtlı bulunan 119.375,00 m2’lik alan” olarak açıklandı.  İhale Konusu İşin Kapsamının da anlatıldığı metinde,” I.Kısım: Diyarbakır İli, Bağlar İlçesi, Yukarıakdibek Mahallesinde bulunan 543, 544 ve 545 nolu parsellerde kayıtlı bulunan 119.375,00 m2’lik alanda; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmakta olan mevcut vahşi çöp depolama sahasının rehabilite edilerek, oluşan çöp gazının (LFG) toplanması, elektrik enerjisine dönüştürülmesi için kurulacak olan elektrik üretim santralinin yapımı ve işletilmesi işleri ile; II.Kısım: I.Kısım proje alanı ve ilave olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsisi, fizibilite raporlarının hazırlanması, gerekli ÇED ve diğer izinleri alınacak olan alanda II. Sınıf düzenli depolama sahasının 2 lot olacak şekilde yapımı ve işletilmesi, bu yeni sahada oluşacak çöp gazı (LFG) ile bu kısımda kurulacak olan biyometanizasyon tesisinden elde edilecek gazın toplanıp I.kısımda kurulacak olan elektrik üretim santraline aktarılarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi, ön işlem tesisleri ile sızıntı suyu yönetim sisteminin kurulup işletilmesi işleri, ihale dokümanı olan teknik şartnamede verilen teknik özellikler doğrultusunda gerçekleştirilecektir” ifadeleri yer aldı.

İhale bedeli

İhalenin 27.03.2020 tarihinde saat 10:00’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İhale Komisyonu Odasında gerçekleştirileceğinin belirtildiği duyuruda ihale bedeline ilişkin ise şu bilgiler verildi;

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı Oluru ile oluşturulmuş komisyon tarafından belirlenen 15 yıllık tahmini (muhammen) kira bedeli KDV hariç 360.000,00 TL (Üç Yüz Atmış Bin Türk Lirası) olarak belirlenmiştir.  İhalede tahmini (muhammen) bedel yalnız geçici teminat tutarının belirlenmesi için verilmiştir. İhale sonucunda Yüklenici İdare’ye ilk yıl 24.000 TL, sonraki yıllarda ise bu tutarın TÜFE üzerinden artışı ile belirlenecek tutarda sabit kira bedeli ve enerji satışından elde edilecek ciro üzerinden enerji payı ödeyecektir. İhalede teklif enerji payı üzerinden yapılacak olup, minimum %2 oranı üzerinden artırım yapılacaktır. Geçici Teminat Miktarı: İstekliler, İdarece öngörülen tahmini(muhammen) bedelin (360.000,00 TL) % 3'ü oranında (360.000,00 TL x 0,03) 10.800,00 TL (On Bin Sekiz Yüz Türk Lirası) geçici teminat vereceklerdir. Geçici teminatın süresi 60 günden az olamaz.”

İhalenin tam metnine http://diyarbakiryenigun.com/diyarbakir-buyuksehir-belediyesinden-duyuru-44322h.html linkinden ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.