Cezaevlerindeki taleplerin yerine getirilmesini isteyen Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu: Tutukluların durumu kritik

Cezaevlerindeki taleplerin yerine getirilmesini isteyen Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu: Tutukluların durumu kritik
Açlık grevinde olan Leyla Güven ve diğer tutukluların durumuna ilişkin basın açıklaması yapan Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, cezaevlerinde kalan...

Açlık grevinde olan Leyla Güven ve diğer tutukluların durumuna ilişkin basın açıklaması yapan Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, cezaevlerinde kalan tutukluların sağlık sorunlarının her geçen gün kritikleştiğine dikkat çekti. Tutukluların taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizen Platform, Adalet Bakanlığı’ndan başta Tabip odaları olmak üzere, insan hakları savunucularının, açlık grevi yapılan cezaevlerini ziyaret ve muayene etmesine izin vermesini istedi.

Mehmet Uğur ÇAKIL

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu ( KESK, DİSK, TTB, TMMOB), Abdullah Öcalan’a uygulandığı iddia edilen görüşe yasağına karşı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 65 gündür sürdürdüğü açlık grevine ilişkin DİSK/Genel İş 2 Nolu Şubesi’nde basın açıklaması düzenledi.

“Sonucu herkesi ilgilendirir”

“Tecrit kaldırılsın, ölümler olmasın” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Platform Dönem Sözcüsü Selvi Ok, en kutsal hak olan yaşam hakkına yönelik gerçekleştirilen bu eylemin doğuracağı sonuçların herkesi ilgilendirdiğini söyledi.  Ok, “Sayın Leyla Güven ve grevdeki diğer yurttaşlarında henüz büyük sağlık tahribatları oluşmamışken toplumun büyük çoğunluğunun talebi olan kangrenleşmiş büyük sorun olan Kürt sorununun çözümü için diyalog alanları açılmalıdır. Yani toplumun Sayın Leyla Güven‘in ve diğer tutsakların talepleri yerine getirilmelidir. Çok geç olamadan bir an evvel diyalog ve çözüm ortamının sağlanması için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

Yetkililere çağrı

Geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen açlık grevlerinin sonuçlarını hatırlatan Ok, Güven'in sağlık durumunun kritik eşiğe geldiğini, bu açlık grevinin diğer cezaevlerine de yayıldığını ve yayılmaya devam edeceği eğiliminin görüldüğünü söyledi.  Güven'in ve diğer tutukluların yaşamlarının daha fazla tehlikeye girmemesi için ayrımcı uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Ok, yetkilileri ulusal ve uluslararası mevzuatı yerine getirmeye çağırdı.

“Güven’in durumu artık kritik süreçte”

Tecrit ve izolasyonun insanlığa yakışmayan bir uygulama olduğunu söyleyen Ok, şunları söyledi; “Süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Leyla Güven’in artık kritik sürece girdiğini avukatlarının ve yakınlarının beyanlarından öğrenmiş bulunmaktayız. Cezaevlerinde avukatların tutsaklarla yaptığı görüşmelerde ve baroya yapılan başvurulardan öğrendiğimiz bilgilere göre açlık grevine giren tutsakların temel haklarına saygı gösterilmediği, yeterli miktarda su, şeker tuz hayati öneme sahip B12 vitaminin verilmediğini öğrendik. Tansiyonlarının ölçülmediğini, ihtiyaçlarının karşılanmadığını, ilaç ve ihtiyaçları için bir muhatap bulamadıklarını, açlık grevinde olanların tecrit edilerek diğer hükümlü ve tutuklulardan ayrılarak tek başına bir odaya alındıkları aktarılmaktadır.”

“Bakanlık izin versin”

Cezaevlerinde kalan tutukluların sağlık sorunlarının her geçen gün kritikleştiğine işaret eden Ok, cezaevlerinde görev yapan ve açlık grevcilerinin sağlığından sorumlu olan hekimleri Malta Bildirgesi’ne uygun davranmaya çağırdı. Cezaevlerindeki tutukluların onurlarına saygı gösterilmesini, hiçbir tutuklunun tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamasını talep eden Ok, “Adalet Bakanlığı’nın, başta Tabip odaları olmak üzere, insan hakları savunucularının, açlık grevi yapılan cezaevlerini ziyaret ve muayene etmesine izin vermesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.