Eve elimiz boş dönüyoruz  

Diyarbakır’da meyve ve sebze fiyatlarının yüksek olması nedeniyle semt pazarları boş kaldı. Fahiş fiyatlar nedeniyle Pazar tezgahlarına yanaşamayan...

Diyarbakır’da meyve ve sebze fiyatlarının yüksek olması nedeniyle semt pazarları boş kaldı. Fahiş fiyatlar nedeniyle Pazar tezgahlarına yanaşamayan vatandaşlar, zorunlu ürünler dışında bir şey alamıyor. Gittikleri pazardan eli boş dönmek zorunda kalan vatandaşların alım gücü ise her geçen gün gerilerken, tezgahları boş kalan Pazar esnafı da düşmeyen fiyatlardan dem vuruyor

Remziye ÇELİK/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Son zamanlarda meyve/sebze fiyatlarında yaşanan artışlar, vatandaş ve esnafı zorlamaya devam ediyor. Etiket fiyatlarını gören vatandaşlar, Pazar tezgahına yanaşmaya çekiniyor. Elinde dört beş kilo sebze-meyve poşeti ile dönen vatandaş, pazarın nabzını ölçmeye gelmekle yetiniyor. Daha önceleri pazar arabasını dolduran vatandaş şimdilerde ise arabayı sadece yanlarında gezdiriyor.  31 Mart Yerel seçimlerinden sonra fiyatların düşmesini bekleyen vatandaşlar, cep yakan fiyatlar nedeniyle evlerine neredeyse eli boş dönerken, pazar esnafı da durumdan olumsuz etkileniyor.

“Pazardan bir şey alamıyoruz”

Pazardaki fiyat artışından evlerine gerekli olanları alamadan döndüklerini belirten Mehmet Akgül adlı vatandaş, “Pazara geldim ancak bir şey alamıyorum. Soğanın kilosu 7 lira; domates 6 lira, salatalığın ise 4 lira. Fiyatlar gün geçtikçe pahalı oluyor. Gerçekten artık pazardan bir şey alamıyoruz. Şu ana kadar 40 liraya yakın harcadım, ancak gerektiğinden çok az alabildim. Seçimden önce daha pahalıydı. Şu an fiyatların en normal hali ve fiyatlarda az da olsa düşüş var. Buna rağmen gerekenden az alıyoruz.” dedi.

“Vatandaş pazardan eli boş dönüyor”

Halil Akdeniz isimli esnaf ise, halkın pazara gelip fiyatlar yüzünden ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve bu durumun esnafı da zor durumda bıraktığını söyledi.  Akdeniz, daha sonra şunları söyled:

“Eskiyle kıyaslandığında piyasa bayağı durgunlaştı. Satışlarımız neredeyse yarı yarıdan fazla azaldı. Fiyatların yüksek olması yüzünden halk fazlası ile mağdur. Vatandaş istediğini alıp rahatça evine götüremiyor. Vatandaş 20-30 lira ile pazara geliyor, ihtiyaçlarının çoğunu alamadan evine dönüyor. Velhasıl evine eli boş dönüyor. Fiyatlar yüzünden esnaf da mağdur. 27 senedir pazarcılık işi yapıyorum, bu sene gibi bir dönem hatırlamıyorum. Seçimlerden sonra bazı ürünlerde artış, bazılarında ise ufak azalma var. Açıkçası değişen bir şey yok"

“ 30 yıldır böyle sıkıntı görmedim”

30 yılı aşkın süredir esnaflık yaptığını söyleyen Zülküf Taş da seçimlerden sonraki sürecin fiyatları rahatlatacağı beklentisinin boşa çıktığını belirtti.

Taş; “30 seneye yakın bu iş ile uğraşıyorum ancak bu kadar bir sıkıntı görmedim. Daha önce de oldu buna benzer sıkıntılar ama bu seneki gerçekten bayağı uzun sürdü. İnsanların alım gücü zayıftı zaten, artan fiyatlar ile satışlar da bundan nasibini aldı. Daha önce 2 liraya aldığımız bir şey şu an 5 liraya kadar yükseldi. Müşteri geliyor, ancak bir kilo alacağı şeyi yarım kilo alıyor. Seçimlerden sonra fiyatlarda azalma gibi bir şey bekledik ancak tam tersine arttı” diye konuştu.

“Müşteri tezgaha bakmakla yetiniyor”

Yıllardır balık satarak esnaflık yapan Mehmet Şakir Orakçı ise vatandaşın tezgaha gelip fiyatı öğrendikten sonra sadece bakmakla yetindiğini söylüyor. Orakçı; “40 yılı aşkın balık satıyorum tezgâhımda. Son zamanlardaki ekonomik sıkıntı yüzünden vatandaş artık fazla gelmiyor. Müşteri tezgâhın önüne geliyor, canı çekiyor ancak fiyatını öğrendikten sonra eli boş geri gidiyor. Anlayacağınız bakmakla yetiniyor. Seçimden sonra fiyatlar aynı, bir değişiklik yok. Pazarın geneline bakın, tezgâhlarda insanlar azaldı. Çünkü vatandaşın alım gücü yok” ifadelerini kullandı.

“Fiyatı gören tezgaha yanaşmıyor”

Pazarda yumurta satarak geçimini sürdüren İbrahim Taş, fiyatların kendilerini ve vatandaşları olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi;

“Tezgahta sattığımız ürünün kolisini 12 liraya alıyoruz. 13 liradan satıyoruz. Tezgahta fiyatı öğrenen vatandaş ise bu fiyatı çok buluyor. Bizim karımız ise bir lira. Bunun poşeti var. Gazetesi, ipi, nakliyesi indirmesi, bindirmesi var. Bu işi para kazanmak için yapmıyoruz çünkü para kazanamıyoruz.  Hırsızlık yapmayalım, günümüzü bir şeyle uğraşarak geçirelim diye yapıyoruz”

“Haftalık pazar aileleri kurtarmıyor ”

Kadriye Sadık isimli ev hanımı ise pazara gelemediklerini, geldiklerinde de yüksek fiyatlar yüzünden evlerine pek bir şey alamadıklarını söyledi. Sadık; “Diyarbakır’da insanların alım gücü ortada. Pazarı görüyorsunuz zaten. İnsanlar artık pazara bile gelemez oldu. Haftalık yaptığımız pazar alışverişi çocuklu aileleri kurtarmıyor. Yetkililerden bu konuda bir şey yapmalarını talep ediyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri