VİDEO HABER: “Ot bile alamaz duruma geldik”

Bahar aylarının vazgeçilmezi olarak bilinen yabani otlar bu yıl yaşanan yüksek fiyatlar yüzünden vatandaşın cebini yakıyor. Yaban otların fiyat yüksekliğinden...
Bahar aylarının vazgeçilmezi olarak bilinen yabani otlar bu yıl yaşanan yüksek fiyatlar yüzünden vatandaşın cebini yakıyor. Yaban otların fiyat yüksekliğinden şikayet eden vatandaşlar, “Bu otları sevdiğimiz için sürekli alıyoruz. Tadı güzel ve şifalı olduğu için yılın bu aylarında tüketmeye çalışıyoruz. Bundan önceleri hem yemek için alırdık hem de kışın tüketmek için buzluğa atardık. Şimdi ise sadece yemek için zar zor alıyoruz. Pazara geldim, fiyatı öğrenince alamadım. Ot bile alamaz duruma geldik” dedi.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Remziye ÇELİK/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sofraların vazgeçilmezleri olan yabani otlar, tezgahlarda yerini aldı. Kürtçe kereng (kenger), axbandır, guruz (tort) tırşok (kuzukulağı), tolik, rivaz (ışkın otu) olarak bilinen yabani otlar, yılın bu aylarında bölge insanı tarafından çok sevildiği için en fazla talep edilen lezzetler arasında yer alıyor.  Meşakkatli yollarla kırsalda toplanan otlar, bölge halkının kısa bir dönem de olsa geçim kaynağı rolünü de üstleniyor. Ancak son dönemlerde yaşanan fiyat artışları yüzünden yükselen pazar/sebze fiyatlarından yabani otlar da nasibini aldı. Pazar tezgâhlarında kısa bir zaman da olsa yerini alan bahar otlarının tezgahlarda yüksek fiyatlardan satıldığını söyleyen vatandaşlar, bu durumdan şikayetçi. Yüksek fiyatlardan şikayet eden vatandaşların aksine Pazar esnafı ise bahar otlarının dönemsel olmasından kaynaklı, yüksek fiyatlardan satıldığını savundu.

“Fiyatlar normal ama vatandaş memnun değil”

Murat Ortaç isimli Pazar esnafı, vatandaşın bahar otları sevdiğini ve sürekli talep ettiğini söyledi. Vatandaşın fiyatları fazla bulduğunu ancak yabani otların kısa bir dönemde bulunduğu için fiyatların da normal olduğunu söyledi. Ortaç; “Otların çeşitleri mevcut; halk dilinde axbandır, tolik, tırşok olarak biliniyor. Halkın otlara talebi oldukça iyi ve insanlar tezgâhta arıyor. İnsanlar bu otları daha çok faydalı olduğu için alıyor. Bahar ayının tüketilen otları ve zaten birçoğu şifa kaynağı. Fiyatları uygun ama vatandaş fiyatları ister istemez fazla buluyor. Müşteri fiyatlardan memnun değil. Zaten her yerde bulunan otlar değil. Bu yüzden bu fiyatlar normal. Adet fiyatı 4 lira ila 6 lira arasında değişiyor. Günde ortalama her çeşitten 20’şer adet satıyoruz ve satışlar gerçekten iyi.” Mesut adlı bir pazarcı da bahar otların bölge dışından da çok fazla talep gördüğünü söyledi. Suriye, Irak, İran, Mersin, İstanbul gibi yerlerden gelen talepler üzerine oralara da gönderildiğini ve bu talep yüzünden bahar otların bu kadar pahalı olduğunu ifade etti.

“Bu fiyatlarla bir öğün yemeğimiz çıkmıyor”

Bahar otlarının pahalı olduğuna vurgu yapan Ayşe isimli vatandaş, bir öğün yemeklerinin çıkmayacağını düşündüğü için almadığını belirterek,  “Otlar pahalı olduğu için alamıyoruz. Kenger 10 lira. İki kilo alsam 20 lira olur. Diğer bahar otlarının kilo fiyatı 5 liradan başlıyor. Onun yerine gidip tavuk eti alsak en azından ev halkının bir öğün yemeği çıkar. Ama aynı fiyata bunu alsam bir öğün yemeğim bile çıkmaz”

“Pazara gelmeye çekiniyoruz”

Ayşe Turan isimli emekli vatandaş ise bahar otlarını sevdiklerini bu dönemlerde sürekli olarak tüketmeye çalıştıklarını belirtti. Turan, bu otları kış hazırlıkları için buzdolabında muhafaza ederek kaldırdıklarını, fakat şu an ki fiyatların yüksek olması yüzünden alamadıklarını söyledi; “Emekliyim ve aldığımız para zar zor bizi geçindiriyor. Hiçbir zaman bu kadar zorluk çektiğimizi hatırlamıyorum.  Şimdi ise pazara gelmeye çekiniyoruz. En fazla da orta halli olan insanlar bu sıkıntılar yüzünden çok zorluk çekiyor. Bu otları sevdiğimiz için sürekli alıyoruz. Tadı güzel ve gerçekten şifalı olduğu için tüketmeye çalışıyoruz. Bundan önceleri hem yemek için alırdık hem de kışın tüketmek için buzluğa atardık. Şimdi ise sadece yemek için zar zor alıyoruz. Geldim fiyatı öğrenince alamadım. Ot bile alamaz duruma geldik.”

 “Rivaz, et ile yarışıyor”

Öte yandan bahar aylarında tezgâhlarda yerini alan ve rivaz (ışkın otu) olarak bilinen yabani otun kilo fiyatı 25 liradan satılıyor. Birçok vatandaşın kiloyla alamadığı rivazın tanesi iki liradan satılıyor. Salatalarda kullanılmasının yanı sıra özellikle lösemiye (kan kanseri) iyi geldiği bilinen riyazın bu kadar yüksek fiyatta satıldığı için vatandaşın tepkisine neden oluyor. Rivazın pahalı olmasından şikayetçi olan vatandaşlar ise; “fiyatı çok fazla, adeta et ile yarışıyor. Et fiyatı bile daha uygun” diyerek ancak tane ile alabildiklerini söylediler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri