"Tarihin sıfır noktası" Göbeklitepe UNESCO ile ününe ün kattı

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde beşinci yılını tamamlayan Göbeklitepe, aldığı bu unvan sonrası 2 milyon 153 bin 855 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almasının ardından ünü sınırları aşan tarihi ören yeri, her yıl dünyanın birçok noktasından ziyaretçileri ağırlıyor.

Ziyarete açıldığı 2018 yılında üst koruma çatısı yapım çalışmaları nedeniyle bir kısmı ziyarete kapalı kalan ören yerini o dönem yaklaşık 70 bin kişi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u "Göbeklitepe Yılı" ilan etmesiyle Göbeklitepe, 412 bin 378 ziyaretçiyi ağırlayarak önemli bir sayıya ulaşmayı başardı.

Ziyaretçi sayısının 2020'de artması beklenirken Kovid-19 salgını sebebiyle oluşturulan seyahat kısıtlamaları nedeniyle ören yerini sadece 197 bin 912 kişi ziyaret edebildi. Göbeklitepe, 2021'de 567 bin 453 kişiyi ağırlayarak 4 yılın en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Tarihi ören yeri, 2022 yılında ise 850 bin misafire ev sahipliği yaparak ziyaretçi rekorunu kırmayı başardı.

2023 yılının ilk yarısında, Kahramanmaraş merkezli depremler ve kentte etkili olan sel baskını nedeniyle bir süre ziyarete kapalı olan ören yerini 6 aylık dönemde yaklaşık 56 bin 112 kişiyi ağırladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AA muhabirine, Göbeklitepe'nin keşfiyle insanlık tarihine ilişkin yeni bilgilerin gün yüzüne çıktığını anlatarak, "İnsanlara dense 12 bin yıl önce atalarınız bir yerde yaşamış, şimdi sizi oraya götüreceğiz. O insanlar ne düşünür? 'Belki birkaç tane mızrak ucu kalıntısı vardır, bir mağarada belki birkaç çizgiye rastlarız' diye düşünürler. Ama işler öyle gelişmedi. 12 bin yıl önce insanlığın yaşadığı kabul edilen yere baktığımızda yani Göbeklitepe'ye götürdüğünde bir bakıyorsunuz ki farklı bir şey. Ne var orada? Eserler var, kabartmalar var, kültür var, dikili taşlar var, denge üzerine oturmuş statik bilgisi var. Orada geleceğe mesaj var. Hayrette düşürüyor." dedi.

Göbeklitepe'de bulunan "T" şeklindeki dikilitaşlar üzerindeki sembollerin ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkardığını aktaran Beyazgül, insanlık tarihine ilişkin daha fazla bilgi elde etmek için bölgedeki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Beyazgül, Göbeklitepe'de insanlık inancına, kültürüne ve medeniyetine ilişkin çok fazla şeyin bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bunun için ki Göbeklitepe insanlığın merakını uyandırdı. Bu taşlardan birinin örneği Birleşmiş Milletler'e dikildi. Yine o günden bugüne, yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi Göbeklitepe'yi görmeye geldi. Bu rakam önemli bir rakam, neden mi? Biliyorsunuz çok önemli zamanlardan geçtik. Pandemiden geçtik, depremlerden geçtik, sel baskınlarından geçtik ama insanların Göbeklitepe'yi ziyaret etme aşkı hiçbir zaman bitmedi. Biz bundan sonra da katlanarak devam edeceğine inanıyoruz. Çünkü insanlık atasının nasıl yaşadığını, ilk insanın nasıl yaşadığını, nasıl bir noktadan başladığını bilmek isteyecektir. Bunu bildiği zaman diğer tarihi süreçleri yerine oturmak mümkün olacaktır. Urfa'nın başka bir özelliği, buranın peygamberler şehri olmasıdır ki, peygamberler şehrine ilişkin izleri var. Bizans'a ilişkin izler var. Bunlara baktığımız zaman belki de birbirini tamamlayıcı yani nedir bu? İnanca ilişkin tarih burada yatıyor, belki Göbeklitepe'de de inancın izleri vardır. Onu biz bilemiyoruz şu anda ama bir şey biliyoruz. Orada medeniyetin izlerinin olduğu kesin."

Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesiyle bilinirliğinin Türkiye sınırları dışında da arttığına işaret eden Beyazgül, ören yerine olan bu ilginin ziyaretçi sayısını da arttırdığını ifade etti.

Beyazgül, Şanlıurfa'nın İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından "İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti" seçildiğini anımsatarak, inanç ve kültür şehri Şanlıurfa'ya gelecek kişilerin yapacakları ziyaretlerle Göbeklitepe'nin daha fazla ön plana çıkacağını söyledi.

"Göbeklitepe'de her geçen gün yoğunluk artıyor"

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, Göbeklitepe'nin başta Şanlıurfa olmak üzere Güneydoğu ve Türkiye turizmi için adeta bir lokomotif görevi gördüğünü söyledi.

Göbeklitepe için kente gelen insanların bölge illerini de ziyaret ettiğini ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

"Göbeklitepe genel olarak Türkiye turizminin lokomotifi desek yanlış olmaz. Dünyada ve Türkiye'de insanlar gezi rotalarını çıkarırken, tatil planlarını yaparken özellikle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ni görme planları yapıyor. Göbeklitepe kesinlikle son yıllarda mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde ve birçok insan da buradaki yerleri gezme planı yapıyor. O bakımdan Göbeklitepe'de her geçen gün yoğunluk artıyor ve insanların ilgisini çekiyor. Eskiden bahar, sonbahar diye bir turizm ayrımı vardı. Göbeklitepe ile çok şükür bunu da aştık. Artık neredeyse yılın 12 ayı insanlar Göbeklitepe'yi Şanlıurfa'yı, bölgemizi ve Türkiye'yi gezmeye geliyorlar." (AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri