Diyarbakır’da 17 kurumun ortaklaşa düzenlediği Sur Çocuk Festivali, düzenlenen atölye, şenlik, konser, sinema ve tiyatro gösterilerine binlerce çocuk katıldı. Festivalin umut için bir tohum olduğunu dile getiren eğitmen Şêrko Kaniwar, Sur’da çocukların ve sanatın sesinin yükseldiğini söyledi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’da Önce Çocuklar Derneği öncülüğünde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Ma Music Senter, Amed Şehir Tiyatrosu, Zarok Tv, Rengarenk Umutlar Derneği, Lotus Genç Alan Derneği, ÇocukÇA Çocuk Çalışmaları Derneği, Ekoloji Derneği, DSM, MED-DER, Laleş Sanat Evi, Amidart Kültür&Sanat Topluluğu, ZimZim ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından düzenlenen Sur Çocuk Festivali, büyük bir coşkuyla son buldu. 7 Haziran’da tarihi surlardaki Ben û Sen Burcu Parkı’ndaki bir şenlikle start alan festival, 11 Haziran’a kadar sürdü. Cemilpaşa Konağı Kent Müzesi, Dengbej Evi, Laleş Sanat Evi ve Sur Belediyesi Gençlik evinde 4 gün boyunca açılan atölyelere çocuklar dahil oldu, Kurmanci ve Dimilkî bublajlı animasyon ve belgesel film gösterileri gerçekleştirildi. 100 çocuklu Ma Music Orkestrası, Kongre Amed Salonunda sahne alırken, çocuklar Hevsel Bahçeleri’nde doğa yürüyüşüne çıktı. Pîrê û Rovi Çocuk Müzikali’nin sahnelendiği festivalde, Bağıvar ve Özekli mahallelerinde çocuklara yönelik atölye çalışmaları yürütüldü, Rengarenk Çocuk Şenliği düzenlendi. Festivalin kapanış etkinliği olan Kırklar Dağı’ndaki Uçurtma Şenliği’nde buluşan yüzlerce çocuk, uçurtmalarını gökyüzüne uçurdu. Müzik, fotoğraf, resim, halk dansları, masal, geri dönüşüm, masal yazım, stranbejî, enstrüman tanıtım, darbuka gibi onlarca atölye, çocuk şenlikleri, sinema ve tiyatro gösterimleri ve söyleşilere binlerce çocuk katıldı.
‘Kapalı salon ektinliğindense festival yaptık’
Festivale ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Ma Music Senter Koordinatörü Şêrko Kaniwar, belediyelere 2016 yılında kayyumların atanmasından sonra çocukları müziksiz bırakmayacaklarına dair söz verdiklerini dile getirdi. MA Müzik, Önce Çocuklar Derneği ve Amed Şehir Tiyatrosu öncülüğünde çocuklar için yapılan çalışmaları halka sunmak için festival düzenleme kararı aldıklarını ifade eden Kaniwar, bu çerçevede Avrupa'daki birçok kurumdan destek aldıklarını söyledi. Festival çalışmaları sırasında birçok kurumun çocuklar için çalışmalarına devam ettiğini fark ettiklerini belirten Kaniwar, “Biz de çalışmalarımızı kapalı bir salonda lokal olarak yapmaktansa bütün kurumları çağırarak festivale katılmalarını istedik. 17 kurumun katılımıyla festivalin içerik programını oluşturduk” dedi.
‘Sur’un var olduğunu hatırlattık’
Eskiden Sur ilçesinde belediye bünyesinde çocuk şenlikleri yapıldığını hatırlatan Kaniwar, festivalin ismini belirlerken Sur’da yaşanılanlara da dikkat çekerek, “Sur büyük bir savaştan çıkmıştı. Viran ve talan olmuştu. Savaşın çocukları üzerinde bıraktığı tramvayı kaldırmak ve bunun yerine gülme, mutluluk ve şenliğe dönüştürmek için Sur'da festivali yapma kararı aldık. Adına ‘Sur Çocuk Festivali’ dedik. Fakat bu festivali şehirdeki bütün çocuklar için yaptık” diye konuştu. Festival boyunca kullanılan mekanların yüzde 99'u Sur ilçesinde olduğunu vurgulayan Kaniwar, şehirdeki bütün çocukları Sur'un içine getirerek unutulan sokaklarını tekrar hatırlatmak istediklerini ve bu şehirde Sur’un, Sur'un sokakları ve çocuklarının var olduğuna dikkat çekmek istediklerini söyledi.
‘Sur’da çocukların ve sanatın sesi çıktı’
Festival boyunca atölyelere katılan çocukların hepsinin adını ve yaşlarını yazdıklarını söyleyen Kaniwar, açılan her bir atölyeye en az 50 çocuğun katıldığını vurguladı. Festival boyunca binlerce çocuğa ulaşıldığına dikkat çeken Kaniwar, bu festivalin başlangıç olduğunu ve bundan sonra devamının geleceğini belirtti. Kaniwar, “2 buçuk sene önce gülmeyi bizlere ve çocuklarımıza unutturmak istediler. Geçen zaman içerisinde var olan kurumlar umut olmak için çalıştı ve bu festival de umudu yeşertmek için atılan ilk tohumdu” dedi.
‘Atölyelere sur çocukları katıldı’
Sosyo-ekonomik durumu iyi olmayan ailelerde sanat çalışmaları ve etkinliklerin geri planda kaldığını vurgulayan Kaniwar, atölyelere katılan çocukların neredeyse tamamının Sur ilçesinde yaşayan çocuklar olduğuna dikkat çekti. Sur’da özel bir durum olduğunun altını çizen Kaniwar, “Eğer sen gidip Sur çocuklarını çağırmazsan, sokaklara çıkmaz ve dikkat çekici bir şeyler yapmazsan onlar gelmez” diye belirtti. İlerleyen süreçte gezici bir festival yapmayı planladıklarını vurgulayan Kaniwar, “Bütün çocukların katılacağı bir festival yapmayı planlıyoruz. Bunun dışında gezici bir festivalle diğer şehirlere gideceğiz. Festival, hem oradaki kurumlara destek olacak hem de çocuklara bir umut kaynağı olacak. Amacımız lokal ve kapalı salonlardan çıkmaktır” diye konuştu.