Erzurum Karayazı ilçesinin girişindeki Kürtçe yazılı “Hûn bi xêr hatin” tabelası önünde ırkçılık ve hakaret içeren paylaşım yapan 4 öğretmen hakkında açılan davanın duruşması görüldü. Dava, 14 Şubat’a ertelendi.
Erzurum’un Karayazı ilçesinde Karşıyaka İlkokulu’nda görevli öğretmenlerin, ilçenin girişinde Kürtçe ve Türkçe yazılı “Hûn bî xer hatin- Hoş geldiniz” tabelası önünde verdikleri poz ile Kürtçeye dönük ırkçı söylemlerde bulunmuştu.
Paylaşıma sosyal medya üzerinde yapılan tepkilerin ardından öğretmenler hakkında, “Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçundan Karayazı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmıştı.
Hakkında dava açılan Ebru Katı, Hatice Keskin Yiğit, Büşra Ergan ve Nagihan Ulutürk, bugün görülen duruşmaya katılmadı. Öğretmenler daha önce talimatla alınan ifadelerinde Kürtçe’ye karşı ırkçı bir söylemde bulunmadıklarını iddia ettiler. Sanık Hatice Keskin Yiğit ifadesinde, olayın “tayin sevinci” olduğunu öne sürerek, “Diğer sanıklar ile birlikte bu paylaşımları instagram hesabımızın story bölümünden paylaştık. Bu paylaşımı yaptığımız esnada dördümüzün hesapları da ‘gizli’ şekilde sadece hesaplarımızda ekli olan arkadaşlarımızın görebileceği şekilde yapılmıştır. Bu paylaşım sadece 24 saat kalıp daha sonra kendiliğinden silinmektedir. Arkadaş listemizde olmayan bir başkası bu fotoğrafı göremez. İddianameye konu olayda yargılanan diğer üç arkadaşımla birlikte dört yıldır Karayazı da görev yapmaktaydık. İçimizden Büşra isimli arkadaşımız hamile olması sebebi ile bizden bir buçuk ay önce ilçeden ayrılacaktı. Biz de anı kalması amacı ile fotoğraf çekinmek istedik” ifadelerini kullandı.
‘KÜRTÇE DEĞİL TÜRKÇE KISMINDA ÇEKİLDİ’
MA’da yer alan habere göre, Yiğit ifadesinde Kürtçe’ye karşı bir saldırı olmadığını şu şekilde öne sürdü: “Birçok fotoğraf çekindik. Yine hatıra kalması amacı ile Karayazı tabelasını ‘hoşgeldiniz ve güle güle yazan’ kısımlarında fotoğraf çekildik. İlk olarak güle güle yazan tabelanın altında halay çeker şekilde bir video kaydı çektik. Bu videoyu çekmemizdeki amaç artık hepimizin Karayazı’daki görev süresini tamamlamış olmamızdaki mutluluk nedeni ile güle güle yazan tabela altında videoyu çektik. İlk olarak bu paylaşımı yaptık. Daha sonra hoş geldiniz yazan kısma geçerek aramızdan ilk önce hamileliği sebebi ile ayrılacak olan Büşra önde olacak biz de arkada olacak şekilde Büşra'yı ilçeden ilk önce gönderir şekilde ayaklarımızı kaldırarak bir fotoğraf çektik. Fotoğrafı çektiğimiz sırada Büşra'nın yaptığı el hareketini görmedik. Ebru bu paylaşımı yaparken Büşra'nın el hareketinin gözükmemesi amacı ile yanlış anlaşılmasın diye çiçek emojisi koyarak paylaşımı yapmıştır. Fotoğrafı çekerken bile Kürtçe yazının gözükmediğinin farkında değildik. Hedefimiz kesinlikle tabelanın üzerinde yazan dil değildir. Burada herhangi bir şekilde Kürtçe yazıyı kastetmedik.”
‘FOTOĞRAFLAR YANLIŞ ANLAYACAK KİŞİLERE GÖNDERİLDİĞİ İÇİN BU HALDEYİZ’
Sanık Ebru Katı ise Kürtçe’ye yönelik herhangi bir saldırı olmadığını iddia ederek şu şekilde ifade verdi: “İddia edildiği gibi aşağılayıcı herhangi bir unsur söz konusu olamaz. Aslında tabelanın güle güle yazan haliyle paylaşmak istedik, ancak yanlışlıkla bu şekilde bir paylaşım olmuş ise de bunun altında iddia edildiği gibi bir kasıt söz konusu olamaz. Yine bu paylaşım sadece arkadaşlarımın olduğu bir nevi gizli hesap üzerinden paylaşılmıştır, ancak ekli olan arkadaşlardan birinin bunu alarak yanlış anlayabilecek kişilere göndermesi sonucunda olay bu noktaya gelmiştir, iddiaya konu edilen ve paylaşımlarda görülen hareketlerin uygunsuz hareket kapsamında değerlendirilebileceğini düşünmüyorum. Buradaki maksadımız tamamen arkadaşımızı uğurlamak adına yapılmış hareketlerdir, suçlamaları kabul etmiyorum.”
DAVA 14 ŞUBAT’A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti Diyarbakır Barosu’nun müdahillik talebini değerlendirmek, dosyanın varsa eksiklik yoksa karar yönünden incelemeye alınmasına karar vererek duruşmayı 14 Şubat 2023’e erteledi.