Hurdacılıktan ressamlığa

Adıyaman'da hurdacılık yaparak ailesini geçimini sağlayan Mahmut Yıldız, küçüklüğünden bu yana merak saldığı ressamlığa yöneldi. DİYARBAKIR...

Adıyaman'da hurdacılık yaparak ailesini geçimini sağlayan Mahmut Yıldız, küçüklüğünden bu yana merak saldığı ressamlığa yöneldi.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Hurdacılık yaparken aynı zamanda küçüklük hayali olan resim çalışmalarına da zaman ayıran Mahmut Yıldız, hurda toplamanın ihtiyaçlarını karşılamadığını ve bu nedenle çok sevdiği resim yapmaya başladığını söyledi.

Resimlerinde Adıyaman kadınlarının eskiden giymiş olduğu şimdilerde ise bitmeye yüz tutan kıyafetleri ve yöre halkının yaşam bicini çizdiğini belirten Yıldız, büyüklerinin miras olarak bıraktığı kültürü yaşatmaya çalıştığını ifade etti.

Yıldız "30 yılı aşkın bir süredir bu sanatın içerisindeyim. Bazı konularda eksikliklerim olduğu için bu işin eğitimini de aldım. Öncelikle kendi toplumumun insanlarını, toplumsal ve kültürel değerlerini tanıtmaya çalışıyorum. Bu amaçla birçok ilde sergiler açarak yöremizin kültürünü tanıtmaya çalışıyorum. Ninelerimizin giymiş olduğu kıyafet kültürünün devam etmesi için resimlerle kültürümüzü yaşatmaya çalışıyorum. Çünkü kendi kültürüne sahip çıkmayan ve değer vermeyen insanalar ileriyi de düşünemezler." dedi.

İnsanların geçmişini unutmaması gerektiğini belirten Yıldız, "Kadınlarımızın kadın gibi, erkelerimizin de erkek gibi giyinmesi lazım. Yaşadığımız şu modern çağda geçmiş kültürümüzü de tanıtmamız gerekiyor. Resimlerimde kadın, erkek demeden köy hayatında yaşadıkları, acıları yüzlerinde yaşatmaya çalıştım. Bunun dışında birçok alanda farklı resim çalışmalarım oluyor. Sipariş üzerine farklı çizimler yapıyorum. Ebru sanatı, kare kalem, sulu boya ile çalışmalarıma devam ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yaptığı çalışmaların kalitesine göre zaman aldığını vurgulayan Yıldız "Bir portre veya kare kalem çalışmasının bitim aşaması ve zamanı farklıdır. Konularına ve kalitesine göre zaman alıyor. Resimlerim bir hafta sürdüğü gibi bir ayda sürebiliyor çünkü çalışmadan çalışmaya değişiyor. Daha önceleri öğrenci yetiştirdim. Şu an öğrencimiz yok öğrenci gelirse yetiştirmek için yardımcı olacağım. Genelde serbest resim çalışıyorum. Yöremize ait çizdiğim resimlerde ninemin giydiği kıyafet beni etkiledi bundan dolayı büyüklerimizin bize miras olarak bıraktığı kültürümüzü yansıtmaya çalışıyorum." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş – İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri