Güneydoğu’da içme suyu şebekeleri elektrik borçları yüzünden riskte!

Güneydoğu Anadolu bölgesinde içme suyu şebekelerine elektrik sağlayan DEPSAŞ Enerji, belediyelerin biriken elektrik borçlarının kritik seviyelere ulaştığını açıkladı.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde içme suyu şebekelerine elektrik tedariki sağlayan DEPSAŞ Enerji, belediyelerin birikmiş elektrik borçlarının ciddi boyutlara ulaştığını açıkladı. Elektrik borçları ödenmediği takdirde, içme suyu hizmetinin durabileceği uyarısı yapıldı.

Borç Miktarı 1.75 Milyar TL'ye Yükseldi

DEPSAŞ Enerji'nin hizmet verdiği 6 ildeki belediyelerin, içme suyu şebekeleri için kullandıkları elektrikten kaynaklanan toplam borç 1 milyar 750 milyon 300 bin TL'yi buldu. Şirket, bu borçların tahsil edilememesi halinde, yasal haklarını kullanarak su şebekelerine verilen elektriği kesmek zorunda kalacaklarını belirtti.

Büyükşehir Belediyelerinin Borcu 1 Milyar TL’ye Yaklaştı

Açıklamaya göre, özellikle büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin (SKİ) borçları dikkat çekici boyutlara ulaştı. En borçlu olan kurum, 691 milyon 948 bin TL borçla Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) oldu. Onu 221 milyon TL ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) ve 76 milyon 400 bin TL ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) izledi. Bu üç büyükşehir belediyesinin toplam borcu 989 milyon 400 bin TL'ye ulaştı.

Diğer Belediyelerin Borçları da Dikkat Çekiyor

Bölgedeki il, ilçe ve belde belediyelerinin içme suyu şebekeleri için ödenmeyen elektrik borcu da oldukça yüksek. Batman, Şırnak ve Siirt belediyelerinin toplam borcu 287 milyon TL'yi buldu. En fazla borca sahip belediye ise 255 milyon 900 bin TL ile Batman oldu. Şırnak’ın belediyeleri 21 milyon 600 bin TL, Siirt’in ise 9 milyon 400 bin TL borca sahip.

Köylerin Elektrik Borcu da Yüksek

Köy tüzel kişiliklerine ait içme suyu şebekelerinde kullanılan elektrik borcu da önemli bir sorunu teşkil ediyor. Bu borçların toplamı 474 milyon 400 bin TL olarak açıklanırken, en borçlu köyler 331 milyon 300 bin TL ile Şırnak'a bağlı. Batman köylerinin borcu 139 milyon 800 bin TL, Siirt köylerinin borcu ise 3 milyon 300 bin TL olarak belirlendi.

DEPSAŞ Enerji'den Uyarı

DEPSAŞ Enerji yetkilileri, belediyelerin ve iştiraklerinin elektrik borçlarını acilen ödemeleri gerektiğini vurguladı. Şirket, elektrik tedarik hizmetinin aksamadan sürdürülebilmesi için bu borçların tahsil edilmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, yasal hakları doğrultusunda borçlu abonelerin elektriğinin kesileceği ifade edildi. Şirket yetkilileri, ödeme iradesi gösteren belediyelere teşekkür ederken, spekülatif açıklamalarda bulunan bazı iştiraklerin tutumlarından duydukları rahatsızlığı da dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri