Şanlıurfa’da birçok kişinin yaklaşmaya bile cesaret edemediği bölgeye özgü akrepler toplanarak Metin Örenler’e ait Şanlıurfa Akrep ve Yılan Zehiri İlaç Şirketi’ne ait tesise getiriliyor. Tesisteki binlerce akrepten elde edilen zehir, ilaç sektöründe kullanılmak üzere yurtiçi ve yurtdışında satılıyor.
Sevda Kaplan/ YENİGÜN ÖZEL HABER – Türkiye’de akrep yetiştiriciliği belgesine sahip Şanlıurfa’daki tesiste binlerce akrep bulunuyor. Metin Örenler’e ait Şanlıurfa Akrep ve Yılan Zehiri İlaç Şirketi’ne ait tesise getirilen binlerce akrepten elde edilen zehir hem Şanlıurfa hem de ülke ekonomisine milyonlarca dolar katkı sağlıyor.
Tesiste, sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan ve dünyadaki tüm akrep ve yılan sokmalarına karşı etkili olan Andractanus Crassicauda Kara akrepler yetiştirilip sağımı yapılıyor.
Siyah veya kahverengi olan bu akrep türü 8-10 cm uzunluğunda erişebiliyor. Kalın ve güçlü bir kuyruğa sahip sıcak ve kurak bölgeleri seven kara Akrebe Türkiye’de genelde Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’in de olduğu Güneydoğu illerinde rastlanıyor. Bu illerde yakalanan akrepler ağzı kapalı fanuslara konularak Şanlıurfa’daki 5, 5 dönümlük araziye kurulan tesise getirilip besleniyor, üretiliyor ve sağımları yapılıyor.
Dünyanın en pahalı sıvılarından
Birçok hastalığı iyileştirebilme özelliğine sahip olan; ilaç sektörü, kozmetik, ağrı kesici, antibiyotik, onkoloji ilaçları ve kimyasal silahlarda dahil bir çok alanda kullanılan akrep zehri dünyanın en pahalı sıvısı olarak gösteriliyor.
Tesise getirilen binlerce akrep, özellikle ilaç üretiminde tercih ediliyor. Zehiri bağışıklık sistemi tarafından antikor üreten moleküller içeren akrep zehirleri, vücudun savunucuları olan antikorlar da diğer akrep zehirlerini nötralize edecek panzehir üretilmesini sağlıyor.
Her bir akrepten 2 miligram zehir
Dünya ilaç sanayisi için çok önemli olan zehir her bir akrepten 2 miligram çıkabiliyor. Ardından donma odasında muhafazaya alınıp, daha sonra toz haline getirilip ,Fransa, İngiltere, Almanya, İsviçre gibi bir çok ülkedeki dev ilaç sanayi firmalarına yurt dışına ihraç ediliyor.
Litresi 10 milyon Dolara satılıyor
Türkiye de en büyük üretim yapan akrep tesisi Metin Örenler’e ait.
Yıllık bir litre yani bir kiloya yakın kapasitesi olan tesis Türkiye ekonomisine de katkıda bulunuyor. Yıllık kapasitesini tamamlaması halinde Şanlıurfa’dan yapılan ihracatının yıllık yüzde 10’unu bu tesis karşılayacak. Bir litre zehrin piyasa değeri 10 milyon Amerikan Doları.