DEDAŞ protestolarında orantısız güç kullanımı yargıya taşındı

DEDAŞ protestolarında çiftçilere orantısız güç kullandığı gerekçesiyle kolluk kuvvetleri hakkında 'işkence ve kötü muamele', 'görevi kötüye kullanma', 'kasten yaralama' iddialarıyla dan suç duyurusunda bulunuldu

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde elektrik kesintileri nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi'ni (DEDAŞ) protesto eden çiftçilere yönelik orantısız güç kullanımı iddiası yargıya taşındı. Şanlıurfa Barosu, protestolara sert müdahale eden kolluk kuvvetleri hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Baro'nun İnsan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ahmet Taş, “Yaptığımız görüşmeler sonucu sekiz kişi darp edildiğini söyledi. Gereken bilgi ve belgelerle birlikte kolluk kuvvetleri hakkında suç duyurusu yaptık” dedi. 15 Temmuz’daki protestoda çiftçilere ait traktörlere herhangi bir yargı kararı olmaksızın el konulmasına da değinen Taş, başsavcılıktan konunun araştırılmasını istediklerini söyledi.

'İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE CEZASIZ KALMASIN'

Baronun suç duyurusu dilekçesinde şöyle ifadelere yer verildi:

“Viranşehir ilçemizde 9 Temmuz 2023 tarihinde DEDAŞ tarafından elektriklerin kesilmesi nedeniyle protestolar düzenlenmiştir. Bu protestolara kolluk tarafından müdahale edilmiştir. Bu müdahaleler maksadını aşarak işkence ve kötü muamelelere neden olmuştur.

Çiftçiler için çok büyük ve ağır etkilere neden olan kesintiler bulunduğu deklare edilmiştir. Bu kesintilere tepki göstermek yurttaşların en doğal haklarıdır. Bu doğal haklara müdahale edilirken işkence ve kötü muameleler vuku bulmuştur. Söz konusu işkence ve kötü muamelelerin çoğunun kamu personelleri tarafından gerçekleştirildiği görülmektedir. Söz konusu kamu personelleri tespit edilerek soruşturma açıldığına dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır. İşkence ve kötü muamelenin cezasız kalmaması adına ivedilikle soruşturma açılmalıdır.

Sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanan görüntülerde ve edindiğimiz bilgilere göre, kolluk güçlerinin, yurttaşlara işkence yaptıkları da görülmektedir. Söz konusu eylemler hakkında da soruşturma başlatılarak sürecin ilerletilmesi gerekir. Hukuk devletinin en önemli unsurlarından biri düzenin hukukla sağlanmasıdır. Hukukla sağlanmayan düzene suçu ve suçluyu övmenin cezasız kalması hukuk devleti ilkesinde sapmalara neden olmaktadır. Kendi düzenini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen işkence suçlarının cezalandırılması için soruşturma başlatılmalıdır. Söz konusu soruşturma devletin etkili soruşturma yükümlülüğü kapsamındadır.

İşkence görüntülerine karşı şu ana kadar ne İçişleri Bakanlığından ne Emniyet Genel Müdürlüğünden ne de olayların yaşandığı valiliklerden açıklama yapılmamıştır. Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından işkence suçunu işleyen bu kişiler hakkında re‘sen soruşturma başlatıldığına ilişkin açıklama da kamuoyuna yansımamıştır.” (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri