AİHM, sokağa çıkma yasaklarında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili önceden verdiği ret kararının devamı olarak 32 dosya hakkında kararını yayınladı. AİHM bu başvuruların tamamını reddetti.
Foto: Arşiv
DİYARBAKIR YENİGÜN - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) geçen Şubat ayında Şırnak’ın Cizre ilçesinde, sokağa çıkma yasağı sırasında hak ihlallerinin yaşandığına dair yapılan iki ayrı başvuruyu reddetmesinin devamı olarak yine Cizre ile birlikte Silopi ve Sur’la ilgili 32 başvuru hakkında da ret kararı verdi. AİHM, geçen yıl duruşması görülen iki dosyada da “iç hukuk yollarının tükenmediği”, “davaların Anayasa Mahkemesi’nde devam ettiği”, “Anayasa Mahkemesi’nde sürenin uzadığı” gerekçesiyle başvuruların reddine karar vermişti. Avukat Ramazan Demir, 32 kararın, AİHM tarafından yayınlandığını bu ret kararlarının ilk duruşmanın devamı olduğunu söyledi.
“Yeni bir durum değil”
Demir, verilen yeni karara ilişkin twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:
“Duyurulan kararların yazım süreci ancak bittiği için yeni yayınlanabildi. Önce başvurular olarak kabul ettiği Tunç ve Elçi başvurularında söylediği gerekçelerle bütün dosyalar için Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenecek. Yeni bir durum değil bu. AİHM Orhan Tunç ve Ömer Elçi başvurularında yaptığı duruşmayı ve belirlediği kıstasları geriye kalan 32 başvuru için de uygulayacağını söylemişti zaten. Onlar için AYM’nin beklenmesi gerektiğini söylediği için bu başvurular için de aynısını söylemiş oldu.”
“Türkiye’deki yargının tavrı da değerlendirildi”
Demir, ilk duruşma hakkında şu bilgileri vermişti:
“AİHM’de hakimler, hükümete, yaşam hakkının korunması bakımından devletin ne gibi önlemler aldığını sordu. Bizim de bu yönde sorularımız oldu. Ayrıca, dosyayla ilgili Türkiye’deki yargının tavrı da değerlendirildi. Özetle, hükümetin sorumluluğuna dair sorular soruldu. Hükümet çoğunlukla cevap veremedi ya da kaçamak cevaplar verdi. Hükümet temsilcileri çoğunlukla o dönemki hendeklerden bahsetti. AİHM’in, operasyonun vahametinin, sivil kayıpların farkında olduğunu gördük.”
Ne olmuştu?
Cizre’de Aralık 2015’te alınan sokağa çıkma kararı ve beraberinde düzenlenen askeri operasyonlar sırasında 137 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de operasyonlar nedeniyle mahsur kalmıştı. BM aldığı kararla ölümlerin araştırılmasını istemişti. (Haber Merkezi)