2 milyon yıllık sütunlar korumaya alındı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yol yapım çalışmaları sırasında fark edilen ve 2 milyon yıllık olduğu düşünülen bazalt sütunların, turizme katkı sağlaması bekleniyor.

Şanlıurfa’da, geçtiğimiz ay, Siverek-Kahta kara yolunun 31’inci kilometresinde yol çalışmaları sırasında fark edilen bazalt sütunlar, jandarma ekipleri tarafından koruma altına alındı.

Yapılan incelemeler, bu sütunların dünyada nadir görülen bazalt sütunlardan olduğunu ve yaklaşık 2 milyon yıllık tarihe sahip olduğunu ortaya koydu.

'SÜTUNLARIN MUHAFAZA EDİLMESİ İÇİN CİDDİ ÇALIŞMA YAPILMASI GEREKİYOR'

Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, bazalt sütunların bölgenin tanıtımı ve turizmi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Bucak, “İlçemizin tanıtımı ve turizm için bizim için çok önemli. Bu sütunların muhafaza edilmesi için bölgede ciddi bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Tabi biz bu konuda uzman olmadığımız için gerek bakanlık gerekse merkezi hükümet tarafında girişimlerimizi yapacağız. Yine de bölgenin korunabilmesi, özellikle koruma bantlarının olması bile büyük önem arz ediyor. İnşallah hayırlı olur, ilçemizin ve bölgemizin tanıtımı için büyük yarar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

SİT ALANI YAPILMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI'

Harran Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp, sütunların konumunun önemli bir turizm rotasında yer aldığını belirtti. Şahinalp, “Nemrut’a giden yol üzerinde ve Takoran Vadisi’ne yakın bir alanda yer alıyor. Bu nedenle turistlerin ilgisini çekecektir ve ekonomik bir getiri sağlayacaktır. En önemlisi, bu tabiat mirasının korunmasıdır. Tarihi eserleri taşımak mümkün olmayabilir, bu yüzden bu değerlerin korunması ve bir ziyaretçi alanı oluşturulması önemlidir” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, bazalt taşların Urfa'nın turizm potansiyelini artıracağını ifade etti. Çoban, “Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bulunan bazalt taşlar, halk dilinde Karataş olarak biliniyor ve turizm potansiyeline büyük katkı sağlayacaktır. Şu anda sit alanı yapılma çalışmaları başladı ve bu bölgenin korunarak turizme kazandırılması gerekiyor. Özellikle GAP ve Mezopotamya turlarında bu bazalt sütunlar, turistlerin ilgisini çekecektir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri