ABD’nin, içinde bulunduğu krizi gittikçe derinleşiyor. Ortadoğu'da dolayısıyla dünya konjonktüründeki Amerikan çağının bitişine tanıklık ettiğimiz tarihi günlerden geçiyoruz.
1945'te başlayan Amerikan yüzyılı çabuk bitti. 1990'lardaki tek süper güç ABD artık yok. O yılların dışişleri bakanlarından M. Albright 'vazgeçilmez bir ulusuz' diye hava atıyordu.
Oysa şimdi Amerikan rüyası her yerde kâbusa dönmüş halde. Kendini ölümsüz sanan Roma gibi Amerikan İmparatorluğu da çöküş içinde. Ancak savaş lobisi yeni bir aşamaya geçildiğini kabul edemiyor. ABD’deki son duruma genel olarak bakacak olursak;
Müttefikleriyle ilişkiler: ABD, freni patlamış bir arabanın yokuştan baş aşağı inmesi gibi müttefikleriyle ilişkilerine zarar verecek bir ruh halinde. Bu durum, Amerikan siyasi aklının tutulmasıdır. Eski gücünü kullanamamanın öfkesiyle dar çıkarlara boğularak uzun vadeli ABD çıkarlarının altını oyacak bir savrulmaya düşmesi durumudur. Washington'da bu gidişi durduracak bir sigorta sistemi de kalmamış gözüküyor.
Washington'daki dağınıklık ABD müttefiklerini, Rusya'ya yaklaşıyor, cezalandıralım kampanyasının müttefiklerini Moskova'ya daha fazla yaklaştıracağını görmezden geliyor. Bir müttefiki yaptırımlarla tehdit ederek hedef almanın Washington'u ne kadar güvenilmez bir yere koyduğunu ıskalıyor.
KAMUOYU RAHATSIZ: ABD’de korku ve tedirginlik hangi kesimle konuştuğunuza bağlı. Eğer Demokrat kesimle konuşursanız “ülke uçuruma gidiyor”, Cumhuriyetçi kesimle konuşursanız Trump ile ekonominin canlandığı, vergi reformunun ekonomiye olumlu katkısı olacağı, “önce Amerika” sloganı ile iç güvenlik konusundaki çıkışların ABD için iyi olduğunu söylüyorlar. ABD'de kamuoyunda en çok siyaset alanındaki radikal bölünmüşlük gerçeği kamuoyunu tedirginlik yaratıyor.
2030 imparatorluğun çöküşü: ABD’nin süper güç olma halini yitirdiği ve yalnızlaştığı tartışmalarına tarihçi akademisyen Alfred McCoy da 2017'nin temmuz ayında verdiği bir söyleşide; Çin, ABD'nin hem askeri hem ekonomik alandaki küresel hâkimiyetini 2030'a kadar geçecek ve bildiğimiz Amerikan İmparatorluğu artık var olmayacaktır.
2003’te Irak müdahalesi ABD için sonun başlangıç noktasıdır. Ardından yaşanan süreçte Çin, Hindistan, İran, Rusya gibi diğer devletlerin donanma alanında, uzay ve siber çalışmalarında ABD ile kafa kafaya gelmiş durumda olması ve gözlemlediğimiz yönetimsel problemler imparatorluğun çöküşünün en çarpıcı belirtisidir.
Yine McCoy'un öngörüsüne göre, ABD ekonomisindeki açıklar artmaya devam ettikçe 2030'a kadar Çin'in ekonomik gücü ABD'yi gölgede bırakacak ve ABD uzun yıllardır elinde tuttuğu dünya liderliği konumundan ikinci sıraya gerileyecek. Tabi Amerika Baharıyla başlayacak bir iç savaş olmazsa!
SİLAHLI SALDIRILARDA ÖLÜM ZİRVEDE: Gun Violence Archive adlı websitesinin tuttuğu verilere göre, ülkede 2017'de siyasal rakipler Saik’iyle siyasal iç savaş tehditleri mesajları içeren 61 bin 454 silahlı olay yaşandı. Bu olaylarda 15 binden fazla kişi yaşamını yitirdi 30 binden fazla kişi yaralandı.
YENİ NESİL ÇOK DAHA FAKİR: 2000'li yıllarda büyümüş gençler ebeveynlerine göre çok daha büyük ekonomik zorluklar içerisinde. Bir Amerikalı üniversite öğrencisinin en büyük derdi öğrenim görürken alınan ve kişi başı 17 bin doları bulan borç ve kredileri nasıl ödeyeceği.
ALT YAPI ÇÖKMÜŞ DURUMDA: ABD'deki eskimiş, çökme ve bozulma riski olan köprü, yol, demiryolu ve diğer ulaşım ağları ile temiz içme suyu ve sulama alanında kullanılan boru hatlarının yenilenmesi için 1,5 trilyon dolarlık bir harcama yapılması gerekiyor. Bu rakamlara endüstrideki yenilenmesi gereken sanayi teknolojisi dâhil değildir. Yenilenmesi gereken sanayi tesislerini de eklersek bu rakam iki üç katına çıkmaktadır.
SİYAH-BEYAZ UÇURUMU ARTIYOR: Tüketici Finansmanı Anketi'nin (SCF) 2016 verilerine göre ortalama bir siyah hanesi yılda 140 bin dolar varlığa sahipken, beyaz aileleri hane başına ortalama bunun sekiz katı olan 919 bin dolarlık varlığa sahip. Kötümser senaryolar siyahların daha da fakirleşeceğini gösteriyor. Siyahlara karşı ırkçı baskı, saldırılar ve insan hakları ihlalleri kabul edilemez sınırları çoktan aşmış durumda.
SAĞLIK SİGORTASI EL YAKIYOR: Ülkede 30 milyondan fazla kişinin sağlık sigortası bulunmuyor. Sağlık sigortası sahibi olanlar da binlerce doları ceplerinden ödeyerek düşük kaliteli bir sağlık hizmeti alıyor. Yarın: ABD ikiye bölündü