Kış kapıya dayandı; doğalgaz tüketimleri artacak, elektrik de öyle.
Yıl içinde doğalgaza yüzde 17,8; elektriğe ise yüzde 21,2 zam yapıldı. Sanayi için kullanılan doğalgaza yapılan yüzde 48 zammın ardından olası zamlar da gündem de.
Önceki gün kaşla göz arası şekere yüzde 47,5 zam yapıldı. Şeker fabrikaları maliyet artışı sebebiyle 3,93 TL olan toptan şeker satış fiyatını sessiz sedasız 5 liranın üzerine çıkardı.
Zaten gırtlağa kadar batmış olan vatandaşın parası her geçen gün eriyor.
Her alanda faturaların önlenemez yükselişi karşısında vatandaş çaresiz.
Enflasyon oranının üzerinde seyreden zamlara rağmen doğalgaz ve elektrik tüketicilerinin gelirleri ise aynı oranda artmadı. Yılın başında asgari ücretle çalışan biri yaklaşık bir yıldır artan maliyetlere karşı aynı parayla hayatını sürdürmeye çalışıyor.
5 yıllık bir zaman dilimindeki gayri safi yurt içi hasılaya baktığımızda erimeyi görebiliyoruz.
2016 yılında 10,894 dolar olan kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), 2021 yılında %21,68 oranında azalarak 8,538 dolara düştü.
Hiç çarşı pazarın, eğitimin sağlığın durumuna girmiyorum bile.
Durum bu, peki çözüm ne?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yanılmıyorsam iki kez vatandaşa destek için “Karakış Fonu” kurulmasını ve kış boyunca KDV’nin, TRT oranının kaldırılması talebinde bulunmuştu.
Benzer bir öneri de geçtiğimiz hafta Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den geldi. Palandöken, en temel yaşamsal ihtiyaç olan elektrik ve doğalgaz kullanım fatura bedellerinde KDV oranının düşürülmesi ve kesintilerin kaldırılması çağrısı yaptı
Palandöken çağrısını detaylandırarak, “Esnafın, vatandaşın, sanayicinin, emeklinin ya da asgari ücretlinin bir nebze de olsa en önemli gider kalemlerinden yükü hafifletmek için bu faturalardaki vergi, fon ve kesintiler tekrar gözden geçirilmeli, KDV oranlarında 6 ay yaz, 6 kış tarifesi uygulanarak kışın KDV oranı faturalarda yüzde 1’e düşürülmeli” dedi.
Aklın yolu bir..
Vatandaş boğulduğu denizde sarılacak bir yılan bile bulamıyor derken bu çağrılar karşılık buldu diye sevindik.
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Önümüzdeki dönemde elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldık" açıklaması yaptı.
Hop oturup hop kalktık da peki, bu kalemlerin vatandaşa maliyeti ne diye düşünmeden edemedik.
Bir bakalım…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tespit edilen sektör alt yapı giderlerine ait katkı payı' olarak tanımlanan Enerji Fonu yüzde 0,7 iken TRT payı yüzde 2. Toplamda yüzde 2.07!
Yani 100 TL’lik bir faturada 2 lira 7 kuruş.
Bu tek başına yeterli mi?
Ana harcama kalemi KDV olduğu yerde dururken, kaçak-kayıp bedeli ne durumda onu hiç bilmezken ve artan enerji maliyetlerine karşı dağıtım şirketleri alttan işini yürütürken elbette değil.
Yapılan ölümü gösterip sıtmaya razı etmek, başka da bir şey değil…