Geçen gün Şanlıurfa-Gaziantep Hızlı Tren Projesi’nin askıya alındığıyla ilgili söylentilere cevap verdi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı.
Bakanlık, “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattının" tamamlanmasının ardından güzergâhın Şanlıurfa’ya kadar uzayacağını açıkladı.
Sözümüzün arkasındayız diyor Bakanlık, eyvallah.
İhtişamlı Sur’un mimarlarından eski Diyarbakır milletvekili Mine Lök Beyaz araya girmiş ve “Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye’mizin her şehrine ulaştırdığımız havaalanları gibi ben eminim ki Diyarbakır ve diğer doğu şehirlerimiz de YHT konforuyla buluşacaktır” ifadeli bir tweet paylaşmış.
Çoğrafyamız düz vadi; biz yine de eğri oturup doğru konuşalım.
Çok konuşulup icraatı yapılmayan hafif raylı sistemin belirsizliği ve daha önemlisi Urfa’ya kadar olan otoyolun Diyarbakır’a kadar gelmemesi tartışılmıyorken; hayal ötesi bir temenni de neden bulunur insan?
Kalkıp duble otoyolları işaret edecek birileri; laf lafı açıyor da söylüyoruz.
Ekonomideki belirsizlik ortadayken ve ele bulaşmış kentsel dönüşüm yerinde sayarken, kent trafiğinin olmazsa olmazı hafif raylı sistem rafa kaldırılmışken, büyük maliyetler gerektiren hayal ötesi bir temenni ve bunun haberi neden yapılır? Anlamış değilim.
Maddi anlamda otoyol ve daha birçok alanda Urfa’nın gerisindeyiz, üstelik hafif raylı sistem daha olabilir bir temenniyken, neden bir türlü kentin gündemine alınmaz.
Üstelik 6 yıllık kayyımlarla idare edilen bir dönemde bunu yapmamak sorgulanmalı.
Bunda en büyük sorumlular kentin vekilleri.
Biz bize heyran biz bize kurban yaşıyoruz, yetmez mi?
…
Geçen hafta Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, “Domates Hasadı ve Tarla Günü” etkinliğine katıldı. Vali Su, 2021 yılı içerisinde 127 bin 414 dekarda 376 bin 746 ton sebze üretimi gerçekleştirildiğini, bunun 103 bin tonun domates olduğunu söyledi. Burada üretilien domatesin Manisa’ya gönderildiğini belirten Su, “Kurutuyoruz ve başta İtalya olmak üzere ihracat yapıyoruz bu çok önemli. Hem ihracat olarak dışarıya ihracat yapıyoruz hem de bir kısmını da salça ve yine taze domates olarak da ülkemiz içinde de tüketime sunuyoruz” dedi.
Bundan yaklaşık bir hafta önce Karacadağ Bölgesi’ndeki yukarıdaki habere konu aynı üreticilerin haberini yapmışız.
Haber şöyle;
Karacadağ’da binbir emekle ekilen domatesler toplanıp kurutulduktan sonra Manisa’daki tesislere gönderiliyor. Burada yıkanan kurutulmuş domatesler bir dizi işlemin ardından kavanozlara konulup ABD, Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Binlerce insana istihdam sağlayan domates üreticileri, kuruttukları domatesleri tesis olmadığından yüksek nakliye ücretleri ödeyerek Manisa’ya göndermek zorunda kaldıklarını belirterek, Diyarbakır’a kurutulmuş domates yıkama, kavanozlama tesisi ile salça fabrikası kurulmasını istiyor.
Üreticinin talebi, “Ta Manisa’ya kadar göndermeyelim burada bir tesis kurun, biz de kazanalım kent de!”