Üniversitede neler oluyor?

Dicle Üniversitesi, bölgenin en gözde üniversitelerinden biri. Sadece Diyarbakır’a değil, bölgeye de hizmet veren ve hastalarının çoğu da ağır...

Dicle Üniversitesi, bölgenin en gözde üniversitelerinden biri.

Sadece Diyarbakır’a değil, bölgeye de hizmet veren ve hastalarının çoğu da ağır durumdaki hastalar olan Üniversite Hastanesi, günde yaklaşık 5 bin kişiye hizmet veriyor ve günde yaklaşık 40 hasta ameliyat ediliyor.

7 bin civarında akademik çalışanı, doktoru, hemşiresi ve farklı alanlarda çalışanları olan kurum, aynı zamanda Diyarbakır’ın bacasız fabrikalarından biri

Ancak Üniversite, son aylarda hep ekonomik sıkıntılardan kaynaklı haberlerle anılıyor.

Daha önce biriken esnaf borçlarını ödeyememesiyle gündeme gelen Üniversite’nin yaklaşık 180 milyon borcu olduğu, ekonomik sorunlardan kaynaklı ameliyat önlüklerinin dahi alınamadığı ve bazı tahlillere (50 TL’nin üstünde olan bazı tahliller yapılmıyor) sınırlama getirildiği haberleri basında yer aldı.

Son olarak Üniversite yönetiminin, Diyarbakır’da 10 yıl önce Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hasta yakınları için yapılan bekleme salonunu kiraya vermesi tartışıldı.

Yönetim, bekleme salonunu 751 bin TL’ye ihale etmiş vehenüz ihale işlemleri sürerken bekleme salonuna çay ve meşrubat satışı yapılıp, apar topar kantine çevrildi

Dicle Üniversitesi döner sermayesi olan bir kurum. Devletten kısmen bağımsız özerk bir idari/ekonomik yapısı var; kendi sorununa çare olacak alternatifler ve kazançlar sağlama gibi alanları oluşturmaya da sahip.

Bu imkanları sağlayacak kanuni altyapı Dicle Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği’nin ikinci maddesinde de açıkça belirtilmiş.

Hastane yanında alanın işletilmek üzere kiraya verilmesindeki mantık da bu yönetmelik üzerinden göründüğü kadar kanuna uygun bir şekilde yapılmış.

DÜ Hastanelerinin bir yıldan fazla bir zaman diliminde yaşadığı ekonomik sorunların bir türlü aşılamadığını, birçok ödemenin yapılamadığını yukarıda anılan haberlerden biliyoruz.

Herhalde bu sorunları aşmak için söz konusu alan yıllık 751 bin TL’ye kiraya verildi.

Yine belirtelim Döner Sermayeli İşletme olduğundan Üniversite, hastalara verilen hizmetlerden para kazanan bir kurum aynı zamanda.

Bilimsel/akademik çalışmalar ile anılması gereken bu kurumda ortaya çıkan acı tablonun sebebi ne?

Üniversite’de yaşananlar hakkında ekonomik sıkıntılardan kaynaklı haberlerden oluşan tek öngörümüz “yönetimsel sorundan kaynaklı basiretsizlik” olabilir.

Siyasetin etki alanında olup olmadığı konusunda ve akademisyen kadrosu hakkında çok fazla bilgimizin bulunmadığı Üniversite hakkında, daha fazlasını söylemek herhalde haddi aşan ifadeler olur.

Bu yüzden buradan kentin işlevsiz vekillerine, YÖK’e, Valiliğe, belediyeye, başta Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve benzer nitelikteki sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlatmakta fayda var sanırım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri