İşler öylesine sarpa sarıyor ki zam üstüne zam haberleri dışında bir de yılbaşı sonrası tedirginliği başladı.
Ortalıkta yılbaşından sonra birçok ürün ve emtiaya zam yapılacağı haberleri dolaşıyor.
Bunun sebebi yılbaşı itibariyle vergi oranlarının da yükselecek olması.
Bilindiği gibi geçen ay Hazine ve Maliye Bakanlığı yılbaşı zamlarını onayladı. Yılbaşından itibaren tüm maktu vergi cezalar yüzde 9.11 zamlanacak.
Yeniden değerleme oranlarının hesaplandığı şekilde uygulanmasına, oranların artırılarak ya da indirimli uygulanıp uygulanmayacağına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karar verecek. Geçen yıl bir tek Motorlu Taşıtlar Vergisi oranı yarıya indirilmişti.
Bu yıl yeniden değerleme oranının aynı şekilde uygulanması halinde yolcu beraberinde yurt dışından getirilen cep telefonları için bin 839 lira yerine 2 bin 6 lira harç ödenecek.
Ehliyet harçları da yüzde 9.11 artışla A sınıfı için 271 liraya, B sınıfı 820 liraya, 6 aylık pasaport harcı 227 liraya, 1 yıllık pasaportlar 331, 3 yıllık pasaportlar 770 liraya çıkacak. Tapu harcı da 381 lira olacak.
Yeni yılda belediyelere ödenen Emlak Vergisine ise yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 4.55 oranında zam gelecek.
Konutlarda çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 51 kuruş, diğer belediyelerde 38 kuruş olarak tahsil edilecek.
Engelli ve malul vatandaşların ÖTV'siz satın alabileceği araçların her türlü vergiler dahil satın alabileceği araç değeri 330 bin 821 lira olacak. Bu değer ve altındaki araçlar ÖTV'siz alınabilecek.
Bir de piyasadaki temel tüketim ürünlerini düşünün.
Birçok üründe yılbaşını beklemeden zamlar yapıldı bile. Daha önce 7-8 lira olan paket sütte fiyatlat neredeyse yüzde 50’nin üzerinde arttı. Yağdaki zamma ve satıcıların fiyat hilelerine yetişilmiyor artık.
Önceki yıl 500’den 400 grama düşürülerek fiyatı 3 TL’ye yükseltilen normal ekmeğe Kasım ayında yine zam yapıldı. Kasım ayından fiyatı 3 TL’ye yükseltilen ekmeğe bu yıl içinde ikinci defa zam geldi. Gramı 360’a düşürülen ekmek 4 TL’ye satılıyor artık, simit, çörek, boğaça da zamdan nasibini aldı.
Zahirede de durum aynı; mercimek 17 TL, nohut, pirinç, bulgur artık lüks olmaya başladı bile.
İkinci el araçtaki durum tam bir keşmekeş. Yaşanan fiyat artışındaki mantığı anlamakta zorlanıyoruz .
Durum göründüğünden de vahim.
Nereye gittiğimizi kestirmek güç değil; yoksulluk, sınırları zorlayan bir dibe vuruşa doğru gidiyor.
Allah yardımcımız olsun demek dışında yapacak bir şeyimiz yok.